Αρχική / Παιδί / Όταν κάποια από τις αισθήσεις του παιδιού έχει πρόβλημα: Τα συμπτώματα
Όταν κάποια από τις αισθήσεις του παιδιού έχει πρόβλημα: Τα συμπτώματα  thumbnail

Όταν κάποια από τις αισθήσεις του παιδιού έχει πρόβλημα: Τα συμπτώματα

Η αισθητηριακή διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά  μόνο σε μία από τις αισθήσεις, για παράδειγμα μόνο στην αφή ή στην όραση ή στην κίνηση, ή σε πολλαπλές αισθήσεις. Ένα άτομο με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας ίσως αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό σε αισθητηριακά ερεθίσματα που σχετίζονται με τη καθημερινή φροντίδα του παιδιού και το περιβάλλον του.


Οι πιο συχνές αντιδράσεις/συμπτώματα παιδιών με αισθητηριακή διαταραχή
• Μπορεί να αντιδρούν και να δυσανασχετούν στην επαφή με συγκεκριμένα υλικά (μάλλινα, μεταξωτά ) ή στο στιλ  ρούχων (ζιβάγκο μακριά μανίκια κουμπιά )
• Μπορεί να αντιδρούν και να δυσανασχετούν στην  σωματική επαφή, στο άγγιγμα σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος η γενικά στα χάδια και στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις.
• Μπορεί να αντιδρούν και να δυσανασχετούν στο φώς, έντονα φωτά σε πολυκαταστήματα  πινακίδες με έντονο φωτισμό τα αναστατώνουν
• Μπορεί να αντιδρούν και να δυσανασχετούν σε  ήχους, στο θόρυβο, στην φασαρία στην οχλαγωγία κλπ. Τρομάζουν, κλαίνε, βάζουν τα χέρια στα αυτιά τους κλπ. πολύ συχνά σε γιορτές γενεθλίων, σε εκδηλώσεις σε πάρκα, λούνα Παρκ. Ο συνδυασμός των εντόνων φώτων με την φασαρία, αναστατώνει το παιδί και όταν έχει εκφράσει σημάδια  φόβου δύσκολα μπορείς να το ηρεμήσεις
• Μπορεί να αντιδρούν και να δυσανασχετούν στο  φαγητό. Δεν περνάνε εύκολα από την αλεσμένη τροφή στην ημι–στερεά. Φτύνουν το φαγητό, έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις φαγητών που δύσκολα αλλάζουν γεύσεις και υφή τροφών.
• Στο μπάνιο και στο ντύσιμο αναστατώνονται. Σπάνια συνεργάζονται και γενικά η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη έως αφόρητη με συνεχείς αντιδράσεις, κλάματα, απόστροφες οπού το  παιδί δύσκολα  μπορεί να ρυθμίσει τα συναισθήματα του


Η συμβουλή του Ειδικού:


Σε μερικά παιδιά μπορεί να συναντήσουμε τα ακριβώς αντίθετα συμπτώματα .Τα παιδιά αυτά  μπορεί να υπό- αντιδρούν , δηλαδή να δείχνουν ελάχιστη ή καθόλου αντίδραση στα ερεθίσματα, ακόμη και στον πόνο ή στο υπερβολικά ζεστό ή κρύο.


 


Διαβάστε επίσης 


 


Διαταραχή αισθητηριακής ρύθμισης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X