Χρησιμοποιούν βακτήρια εναντίον του καρκίνου

Ένα βακτήριο που υπάρχει στο χώμα φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για να εισάγονται αντικαρκινικά φάρμακα μέσα στους όγκους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το βακτήριο λέγεται κλωστηρίδιο sporogenes και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στους όγκους επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ολλανδία κατόρθωσαν να τροποποιήσουν γενετικά ένα ένζυμο του βακτηρίου, ώστε να ενεργοποιεί ένα αντικαρκινικό φάρμακο.

Σε πειράματα με ζώα διαπίστωσαν πως όταν τους χορηγούσαν ενδοφλέβια το φάρμακο, το ενεργοποιούσε το ένζυμο, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τα παρακείμενα κύτταρα – δηλαδή τα καρκινικά, αφού το βακτήριο-παραγωγός του ενζύμου βρισκόταν μέσα στον όγκο.

Οι ειδικοί λένε πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός έως ότου εξακριβώσουν εάν η τεχνική τους μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία ανθρώπων.

Όπως είπαν στο φθινοπωρινό συνέδριο της Εταιρείας Μικροβιολογίας της Βρετανίας, στο Γιορκ, η μέθοδός τους είναι κατάλληλη μόνον για συμπαγείς όγκους (όπως αυτοί του μαστού, του εγκεφάλου και του προστάτη) και όχι για όγκους στους οποίους υπάρχει οξυγόνο.

Οι ερευνητές διερευνούν εδώ και δεκαετίες την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κλωστηρίδιο ως μέσον μεταφοράς φαρμάκων στους καρκινικούς όγκους.

Η νέα μελέτη αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στην όλη έρευνα, καθώς οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ όχι μόνο πέτυχαν την ανάπτυξη του βακτηρίου μέσα στους όγκους, αλλά και την ενεργοποίηση του φαρμάκου δίχως προβλήματα στους υγιείς ιστούς του σώματος.

“Τα βακτήρια της ομάδας των κλωστηριδίων είναι μια ομάδα μικροβίων που αναπτύχθηκαν στον πλανήτη πριν αυτός αποκτήσει την πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρά του, γι’ αυτό και αναπτύσσονται μόνον σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου

Σχετικά άρθρα