Αρχική / Παιδί / Έρευνα: Ένας στους τρεις εφήβους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Έρευνα: Ένας στους τρεις εφήβους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. thumbnail

Έρευνα: Ένας στους τρεις εφήβους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Γράφει ο παιδίατρος Νικος Βουδούρης 


Μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αποδεικνύει πως  ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρώπη είναι υπέρβαρος.
Συγκεκριμένα , τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους παρατηρούνται στις νότιες και μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, κυρίως  στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Πορτογαλία, όπου στο παρελθόν τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλότερα. Αντιθέτως στις σκανδιναβικές χώρες τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους έκτος από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αποκτήσουν, τείνουν να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η κοινωνική απομόνωση, ενώ οι περισσότεροι παχύσαρκοι έφηβοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το βάρος τους και στην ενήλικη ζωή.
Ακόμα, παρατηρείται πως το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο της οικογένειας παίζει σημαντικό ρόλο ,καθώς παιδιά από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο βάρος γιατί περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Για να ελαττωθεί αυτό το ποσοστό πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής των παιδιών. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να εκπαιδευτούν για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και γεύματα στο σπίτι αλλά και στο σχολείο και να παροτρύνονται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ώστε να μειωθούν οι ώρες που περνούν μπροστά από οθόνες και υπολογιστές.
 


Διαβάστε επίσης 


Παιδική παχυσαρκία: Μη λες στο παιδί « δεν κάνει να φας θα παχύνεις…»


 


Παιδική παχυσαρκία: Πώς να την αντιμετωπίσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιούComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X