Αρχική / More / Life stories / Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Λουκά Παπαδήμο – Το πρώτο χτύπημα μεταπολιτευτικά κατά πρώην πρωθυπουργού
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Λουκά Παπαδήμο - Το πρώτο χτύπημα μεταπολιτευτικά κατά πρώην πρωθυπουργού thumbnail

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Λουκά Παπαδήμο – Το πρώτο χτύπημα μεταπολιτευτικά κατά πρώην πρωθυπουργού

Είναι το πρώτο μεταπολιτευτικά χτύπημα κατά πρώην πρωθυπουργού. Ο Λουκάς Παπαδήμος άνοιξε τον μοιραίο φάκελο στο αυτοκίνητο του και πλέον νοσηλεύεται ελαφρώς τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Η αστυνομία προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα της υπόθεσης, οι τόνοι στη Βουλή ανεβαίνουν, παρ' όλο που όλα τα κόμματα καταδίκασαν το περιστατικό. Ποιος είναι όμως ο πρώην πρωθυπουργός; Η θητεία του συνδέθηκε με το κούρεμα του χρέους. Η σύζυγος του είναι ζωγράφος και ο πατέρας της ήταν αυτός που ίδρυσε το Κέιπ Τάουν! Η θητεία του συνδέθηκε με το κούρεμα του χρέους. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τραυματίστηκε ύστερα από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο αυτοκίνητό του γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947. Ήταν η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, που έγινε επίθεση εναντίον πρώην πρωθυπουργού.Ο Λουκάς Παπαδήμος κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών.


Αν και σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970 και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, πραγματοποίησε διδακτορικό στην οικονομολογία για να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στη συνέχεια στον τραπεζικό τομέα.


Το 1980 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης, ενώ το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993).


Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το 1994 διοικητής της, ως προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Η θητεία του στη συνέχεια συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την Ευρωζώνη.Το 2002 ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραμένοντας σε αυτή τη θέση μέχρι το 2010.


Διετέλεσε επίσης μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995).
Το 1999 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία.


Διετέλεσε μέλος ακόμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό τον Άγγελο Αγγελόπουλο, το 1989-90 και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κατά τη δεκαετία του '80. κ.α.Ο κ. Παπαδήμος ακολούθησε παράλληλα και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ως επίκουρος καθηγητής το 1975 – 1984 στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. και το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία είναι πρόεδρος από φέτος.Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ την ίδια περίοδο δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.


Η θητεία του ως πρωθυπουργός


Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ορκίστηκε πρωθυπουργός της κυβέρνησης η οποία προέκυψε από συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.Στις 16 Νοεμβρίου 2011 η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 255 ψήφους υπέρ και 38 κατά. Η θητεία του ως πρωθυπουργός συνδέθηκε με το PSI ("κούρεμα" δημοσίου χρέους). Την ίδια περίοδο, στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, ενώ σταδιακά διαφαινόταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 


Στις 7 Μαΐου 2012, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε στη διάθεση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το διορισμό της νέας στις 16 Μαΐου 2012, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμμένο.


Η σύζυγος του κατάγεται από ιστορική οικογένεια της Νότιας Αφρικής και είναι ζωγράφος


Η Shanna Ingram-Papademos και ο Λουκάς Παπαδήμος γνωρίστηκαν στις ΗΠΑ, όταν εκείνος έκανε μεταπτυχιακά στο περίφημο MIT στη Μασαχουσέτη. Πολύ σύντομα ερωτεύτηκαν και η σχέση τους κατέληξε σε γάμο το 1977. Το πραγματικό όνομά της συζύγου του είναι Jeanne H.M. Ingram και είναι ζωγράφος. Το όνομα που χρησιμοποιεί για να υπογράφει τους πίνακές της είναι το Σάννα Παπαδήμα. Ένα έργο της ρίσκεται στο Μουσείο Βορρέ. Με τον Λουκά Παπαδήμο παντρεύτηκαν το 1977 και δεν έχουν παιδιά.Η σύζυγος του Λουκά Παπαδήμου γεννήθηκε στην Ινδονησία και μεγάλωσε στην Ολλανδία.


Ο πατέρας της Σάννα Παπαδήμου κατάγεται από μια σημαντική οικογένεια, μία από τις πιο πλούσιες στη Νότια Αφρική. Ο πατέρας της Κάρελ Ντένις Ινγκραμ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, ήταν απόγονος του Ζαν Βαν Ρίμπεκ που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική. 


Το ζευγάρι Παπαδήμου μένει στο Παλαιό Ψυχικό, όποτε βρίσκονται στην Αθήνα, γιατί ταξιδεύουν πολύ συχνά μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.Δεν έχουν παιδιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάνα Ίνγκραμ ζωγραφίζει αρκετούς πίνακες και έργα της έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε εκθέσεις διαφόρων γκαλερί.O Nίκος Σταθούλης, γνωστός ιδιοκτήτης γκαλερί είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη: Η Σάννα Παπαδήμου είναι πάρα πολύ διακριτικός άνθρωπος. Είναι οικονομικά ευκατάστατη και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική. Δεν μένει πολύ στην Ελλάδα. Ταξιδεύει πολύ στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Ευρώπη. Το σπίτι τους στην Ελλάδα βρίσκεται στο Ψυχικό. Στην Ελλάδα έχει κάνει ένα καλοκαίρι μία έκθεση σε μια γκαλερί στην Κω κι έχει κι ένα έργο της στο Μουσείο Βορρέ. Η οικογένειά της είναι πολύ πλούσια. Το ζευγάρι, Λουκάς-Σάννα Παπαδήμα συχνάζει στην Κω και διατηρεί πολύ στενή φιλια με τον Βασίλη Ραπάνο, πρόεδρο Εθνικής Τράπεζας και είναι γεννημένος στο νησί.


Είμαι αηδιασμένη, ανέφερε μετά το χτύπημα


Συγκλονισμένη ήταν από την ξαφνική είδηση για τον Λουκά Παπαδήμο και στάθηκε στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή. "Είμαι αηδιασμένη. Είναι τόσο καλός άνδρας. Είναι ο σύζυγός μου αλλά δεν έκανε ποτέ κάτι κακό για τη χώρα του. Δουλεύει τόσο σκληρά για την Ελλάδα, έχει θυσιάσει τόσα πολλά. Γιατί; Γιατί αυτό; Ποιος το κάνει το ανόητο πράγμα στην Ελλάδα; Δεν είναι λογική η αντίδρασή μου; Γιατί δεν κυνηγούν τους κακούς; Δεν θα ήθελα να τους πω κάτι. Εύχομαι μόνο να μην σκοτώσουν κανέναν. Δεν θα έπρεπε να αναζητούν τη βία ως λύση, ποτέ δεν λειτουργεί", ομολόγησε στο newsit.gr λίγες ώρες μετά το χτύπημα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X