Κίνα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων

Άνδρες της πυροσβεστικής με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων χτενίζουν τις εγκαταστάσεις του καμένου σφαγείου πουλερικών στην αγροτική βορειοανατολική Κίνα για τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 νοσηλεύονται εκ των οποίων οκτώ σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της καταστροφής αυτής που ξεκίνησε από μια έκρηξη η οποία κατά τα φαινόμενα προκλήθηκε από διαρροή αμμωνίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι διασώστες ανέσυραν 119 πτώματα και μόλις δύο επιζήσαντες, ένας από τους οποίους υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα. Παράλληλα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του σφαγείου πουλερικών τέθηκε υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος χωρίς να διευκρινίσει για ποιες κατηγορίες, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

“Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας τέθηκε υπό κράτηση και οι πόροι της πάγωσαν”, δήλωσε ο αξιωματούχος του κομμουνιστικού κόμματος του τμήματος προπαγάνδας στην Τσανγκτσούν, την πρωτεύουσα της Τζιλίν. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την ώρα που 300 εργάτες δούλευαν στο σφαγείο. Πολλοί από αυτούς που πέθαναν δηλητηριασμένοι από τις αναθυμιάσεις της υγρής αμμωνίας, καθώς οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες.

Πολλοί εργάτες παγιδεύτηκαν μέσα στο σφαγείο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Η κεντρική είσοδος ήταν κλειστή και μόνο μια από τις οκτώ εξόδους κινδύνου πρέπει να ήταν ανοιχτή, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση. Εκατό εργάτες κατάφεραν να διαφύγουν.

Ένας επιζήσας είπε ότι τα φώτα έσβησαν μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επικρατήσει σκοτάδι στο σφαγείο και πανικός στους εργάτες που προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο για να σωθούν. “Υπήρχε μεγάλος συνωστισμός στο σφαγείο, πολλοί εργάτες έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον. Έπεσα κάτω και έκανα ό,τι μπορούσα για να συρθώ”, είπε ο επιζήσας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα σήμερα οι συγγενείς των εργατών που χάθηκαν στην πυρκαγιά που τύλιξε στις φλόγες σφαγείο πουλερικών εμπόδισαν σήμερα την οδική κυκλοφορία στην περιοχή και συνεπλάκησαν με την αστυνομία ζητώντας απαντήσεις για μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα χρόνων στην Κίνα.

Άνδρες και γυναίκες τυμπάνιζαν πένθιμα στη μέση του δρόμου στο Ντεχουί της επαρχίας Τζιλίν για να σταματήσουν τα αυτοκίνητα, ενώ τουλάχιστον εκατό άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από αυτούς. Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές ύστερα από περίπου μια ώρα.

Ο Ζάο Ζέτσουμ, που έχασε την γυναίκα του και την αδελφή του στην πυρκαγιά είπε ότι ο θάνατος τόσων πολλών ανθρώπων οφείλεται σε ανθρώπινο. “Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν τα κατάλληλα. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Πλήρωσαν το τίμημα με το αίμα τους. Τόσες πολλές από αυτές τις μεγάλες καταστροφές στην Κίνα προκαλούνται από την πλημμελή τήρηση” των μέτρων ασφαλείας.

Σχετικά άρθρα