Κροατία: Προβληματισμός για το δημόσιο χρέος

Σε αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας της Κροατίας ενδέχεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις η βαλκανική χώρα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013, με βάση τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σε επίπεδα υψηλότερα των ανώτατων ορίων που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Το χρέος της Κροατίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 62,5% του ΑΕΠ το 2014, αυξημένο περίπου κατά 10% σε σχέση με το 2012, ξεπερνώντας το επίσημο ευρωπαϊκό όριο (60%). Το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διευρυνθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2013, από 3,8% το 2012, πάνω από το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται – μεταξύ άλλων – σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται η χώρα να τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση και η Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση για να διαπιστώσει εάν υφίσταται υπερβολικό έλλειμμα ή άλλοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία. Πάντως, προς το παρόν, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης.

Η Κροατία που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από έξι χρόνια ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει παραδείγματα όπως αυτά της Τσεχίας και της Σλοβακίας, ιδιωτικοποιώντας μεγάλες κρατικές τράπεζες και εταιρείες.

Η Κροατία, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, εισήγαγε ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σχήμα, όμως πρέπει να κάνει περισσότερα για να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της, ανακοίνωσε η Επιτροπή. Η Σλοβακία υιοθέτησε το ευρώ το 2009, εξέλιξη που ενδυνάμωσε, περαιτέρω, την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τις ελπίδες για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε 44 δισ. ευρώ, ανάκαμψη της οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης.

Ωστόσο, η Επιτροπή προειδοποιεί για τη διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, για μεγάλο δημόσιο χρέος και γενικά ένα μη ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που επλήγη από την έλλειψη ανταγωνισμού, την “φτωχή” νομική προστασία των επενδυτών και την αδύναμη δημόσια διοίκηση.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κροατία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε όρους αναζωογόνησης της ανάπτυξης, ενδυνάμωσης των δημόσιων οικονομικών και προώθησης της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει η Επιτροπή.

Επίσης, σημειώνει ότι τα συνεχιζόμενα υψηλά ελλείμματα συμβάλλουν στην συσσώρευση του δημόσιου χρέους, το οποίο επιδεινώνεται κυρίως από τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κροατία μπορεί να έχει ακόμα μια ευκαιρία αναθέρμανσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης εάν προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων και βελτιώσει την είσπραξη φόρων.

Σχετικά άρθρα