Ιδιες εκρήξεις θυμού με τους ανθρώπους έχουν οι χιμπατζήδες

Όταν οι χιμπατζήδες παίρνουν μια κακή απόφαση ή κάνουν μια επιλογή που δεν αποφέρει αυτά που περίμεναν, χτυπούν πάνω σε αντικείμενα και συμπεριφέρονται με οργή, ενώ δείχνουν μετανιωμένοι για την επιλογή τους και προσπαθούν να την αλλάξουν.

Η νέα έρευνα του πανεπιστημίου Γέιλ δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι συνέπειες μιας επιλογής προκαλεί συναισθήματα στους χιμπατζήδες, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στο μέλλον αλλά και στην προθυμία των ζώων να ρισκάρουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες διεξήγαγαν δυο πειράματα σε χιμπατζήδες και μπονόμπο (πυγμαίος χιμπατζής) σε εθνικά πάρκα του Κονγκό.

Στο πρώτο πείραμα οι χιμπατζήδες έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο μπολ με τροφή. Το πρώτο μπολ είχε μια μέτρια τροφή, όπως για παράδειγμα τα φιστίκια που δεν αποτελούν νούμερο ένα επιλογή για τους χιμπατζήδες.

Το δεύτερο μπολ ωστόσο περιείχε λιχουδιά – μυστήριο, η οποία θα μπορούσε να είναι από μια εκπληκτική μπανάνα μέχρι κάτι εντελώς άνοστο.

Στο δεύτερο πείραμα οι χιμπατζήδες έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα κομμάτι μπανάνα το οποίο μπορούσαν να γευτούν άμεσα και τρία κομμάτια μπανάνα, τα οποία ωστόσο θα έπαιρναν μετά από λίγη ώρα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, και τα δυο είδη επέλεξαν να περιμένουν ώστε να ανταμειφθούν με περισσότερα κομμάτια μπανάνας, αν και οι χιμπατζήδες ήταν λίγο πιο υπομονετικοί από τους μπονόνο, ενώ ρίσκαραν συχνότερα.

Επίσης και τα δυο είδη επέδειξαν συναισθηματική συμπεριφορά την ώρα που περίμεναν και συγκεκριμένα ξύνονταν (σημάδι αγωνίας) και χτυπιόντουσαν στους τοίχους και το τραπέζι (σημάδι θυμού). Η διαφορά είναι ότι οι χιμπατζήδες ήταν πιο “θορυβώδεις

Σχετικά άρθρα