Κατατίθεται το ΠΔ σχετικά με τις μικρές διαδηλώσεις

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που ετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία και να λειτουργεί η αγορά, μετά τη στήριξη που είχε ο υπουργός κ. Δένδιας από όλους τους φορείς με τους οποίους είχε σύσκεψη το μεσημέρι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης, το μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργος Ζησιμάτος και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ) Δημήτρης Νικολακόπουλος καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός τόνισε ότι το ΠΔ που προτείνεται, κατ’ αρχάς θα σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, αλλά παράλληλα θα κάνει αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης.

Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις που θα περιλαμβάνονται στο ΠΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σε παραβάσεις του ΚΟΚ.

Για να ενισχύσει την άποψή του για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το 2012, από τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, έγιναν 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες στο κέντρο της Αθήνας. “Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο της Αθήνας έκλεινε κάθε μέρα δυόμισι φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης – όση υπομονή και αν έχει – να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία

Σχετικά άρθρα