Αρχική / Teens / Οι γονείς μου θέλουν να χωρίσουν. Πώς να τους εμποδίσω;
Οι γονείς μου θέλουν να χωρίσουν. Πώς να τους εμποδίσω;  thumbnail

H Eιρήνη, αναγνώστρια του boro.gr

Οι γονείς μου θέλουν να χωρίσουν. Πώς να τους εμποδίσω;

Οι γονείς μου θέλουν να χωρίσουν αλλά εγώ δεν θέλω. πώς να τους κάνω να μην χωρίσουν;


 


Στην ερώτησή σας απάντησε ο ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Δεν μπορείτε να κάνετε τους γονείς σας να μη χωρίσουν γιατί η ερωτική τους σχέση δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε. Σ'αυτή τη φάση είναι σημαντικό να μη νιώσετε ότι σας βαραίνουν τα διλήμματα τους γιατί έχετε σημαντικές αλλαγές στις οποίες καλείστε να προσαρμοστείτε: Την ενδεχόμενη αλλαγή σπιτιού, το πότε θα βρίσκεστε με τον γονέα που δε θα βλέπετε συχνά κ.α. Ωστόσο μπορείτε να είστε σίγουρη ότι 

1)δε φταίτε εσείς για το χωρισμό τους -εφόσον δε μπορείτε να ελέγξετε τη σχέση τους-. 

2)σας αγαπούν εξίσου και δε χρειάζεται να διαλέξετε κάποιον απ' τους δύο ως προτιμώμενο πρόσωπο. Μια τέτοια επιλογή μόνο ενοχή και καυγάδες προκαλεί. 

3)Ακόμα κι αν είστε αναγκασμένη να διαλέξετε με ποιον θα μείνετε προσπαθήστε να εξηγήσετε με απλό τρόπο ότι αγαπάτε και τους δύο το ίδιο και πως αυτή η προσπάθεια διαχωρισμού των αντικειμένων καταλαβαίνετε ότι πρακτικά πρέπει να γίνει γιατί η ζωή έστω και χώρια συνεχίζεται, αλλά πρέπει να μένει στα αντικείμενα και να μη προχωράει στους ανθρώπους.

Προσπαθήστε να δείτε τα θετικά στοιχεία της εξέλιξης αυτής π.χ. λιγότερα μούτρα στο σπίτι, περισσότερος ελεύθερος χώρος αλλά επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξωτερικεύσει μέσα από συζητήσεις χωρίς ντροπή και τα δύσκολα συναισθήματα όπως π.χ. "γιατί έφυγε;", "μήπως αγαπά κάποιον-κάποια περισσότερο από μας;". Να συζητάτε και με τους δύο γονείς σας. Κι όταν νιώσετε συστολή ή ταμπού να συζητήσετε το γιατί νιώθετε έτσι. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X