Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχιατρική / Παραφιλίες ή Σεξουαλικές παρεκκλίσεις. Ένας περιεκτικός οδηγός
Παραφιλίες ή Σεξουαλικές παρεκκλίσεις. Ένας περιεκτικός οδηγός thumbnail

Παραφιλίες ή Σεξουαλικές παρεκκλίσεις. Ένας περιεκτικός οδηγός

Σύμφωνα με την 5η έκδοση του διαγνωστικού συστήματος DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την ταξινόμηση των ψυχιατρικών διαταραχών, οι παραφιλίες ή σεξουαλικές παρεκκλίσεις είναι οι εξείς:

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ
Αφορά σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές, που περιλαμβάνουν ταπείνωση, ξυλοδαρμό, δέσιμο ή άλλους τρόπους κακοποίησης. Είναι συχνότερος στους άνδρες, ενώ το  30% των ασθενών έχουν και σαδιστικές φαντασιώσεις. Κατά τον Freud πρόκειται για καταστροφικές φαντασιώσεις, οι οποίες στρέφονται ενάντια του ίδιου του εαυτού.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΣΑΔΙΣΜΟΣ
Αφορά σεξουαλικές παρορμήσεις, φαντασιώσεις ή συμπεριφορές που περιλαμβάνουν πράξεις (πραγματικές και όχι στα πλαίσια προσποίησης), όπου το να υποφέρει ψυχολογικά ή σωματικά το θύμα προκαλεί σεξουαλικό ερεθισμό στο άλλο άτομο. Εμφανίζεται περισσότεροι σε άνδρες και συνήθως πριν την ηλικία των 18. Ο σαδισμός θεωρείται ότι αποτελεί άμυνα του ατόμου κατά του φόβου ευνουχισμού σε φόβους ευνουχισμού.

ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΑ
Αφορά φαντασιώσεις και πράξεις που σχετίζονται με παρατήρηση προσώπων που είναι γυμνοί ή βρίσκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα. Συνήθως ακολουθεί αυνανισμός και οργασμός και η έναρξη παρατηρείται στην παιδική ηλικία. Η παρεκκλίνουσα αυτή συμπεριφορά παρατηρείται  συχνότερα στους άνδρες.  Ωστόσο, αρκετά άτομα περιλαμβάνουν ηδονοβλεπτικές φαντασιώσεις στο φάσμα των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων και αυτό αποτελεί μια φυσιολογική δραστηριότητα.


ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ
Το άτομο επικεντρώνει το σεξουαλικό του ενδιαφέρον σε αντικείμενα (όπως π.χ. ρούχα, παπούτσια, λαστιχένια εξαρτήματα), που συνδέονται στενά με το ανθρώπινα σώμα. Η σεξουαλική δραστηριότητα αφορά το φετίχ ή αυτό ενσωματώνεται στη συνουσία. Συνήθως υπάρχει συσχέτιση με την παιδική ηλικία και εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία.

ΕΦΑΞΙΜΑΝΙΑ
Αφορά επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν άγγιγμα και τρίψιμο με άτομο, που δε δίνει τη συγκατάθεσή του. Η πράξη λαμβάνει χώρα κυρίως σε μέρη με συνωστισμό. Τα άτομα που την εμφανίζουν είναι συνήθως άνθρωποι παθητικοί και μοναχικοί, που η εφαψιμανία αποτελεί την μοναδική πηγή σεξουαλικής ευχαρίστησης.

ΕΠΙΔΕΙΞΙΜΑΝΙΑ
Αφορά την ηθελημένη επαναλαμβανόμενη παρόρμηση για αποκάλυψη των γεννητικών οργάνων σε ξένο ή ανυποψίαστο πρόσωπο. Στην όλοι οι επιδειξιομανείς είναι άνδρες. Το άτομο μπορεί να αυνανίζεται κατά τη διάρκεια ή μετά από την πράξη. Η δυναμική των επιδειξιμανών είναι να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους με την επίδειξη του πέους τους και την παρακολούθηση των αντιδράσεων του θύματος (τρόμο, έκπληξη, αηδία).


ΠΑΡΕΝΔΥΣΙΑ
Πρόκειται για φαντασιώσεις και σεξουαλικές παρορμήσεις ένδυσης με ρούχα του αντίθετου φύλου για διέγερση, και ως προσθήκη στον αυνανισμό ή στην συνουσία. Ένα άτομο που εκδηλώνει παρενδυσιακό φετιχισμό δεν είναι απαραίτητα ομοφυλόφιλο.


ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ
Αφορά σεξουαλικές φαντασιώσεις ή συμπεριφορές που αναφέρονται σε σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά (νεώτερα της ηλικίας των 13 ετών). Οι θύτες είναι τουλάχιστον 16 ετών και τα παιδιά τουλάχιστον 5 χρόνια νεότερα. Συνήθως οι παιδόφιλοι περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στο να γδύνουν το παιδί και να το κοιτούν, να γδύνονται οι ίδιοι, να αυνανίζονται παρουσία του, ή να το χαϊδεύουν τρυφερά.


Ποιες είναι η αιτίες των συμπεριφορών αυτών;  • Η αποτυχία φυσιολογικής ανάπτυξης προς την ετεροφυλική προσαρμογή

  • Η προσπάθεια αντιμετώπισης του άγχους του ευνουχισμού από τον πατέρα και του αποχωρισμού από τη μητέρα

  • Η αποτυχία λύσης του οιδιπόδειου και ταύτισης με τον επιτιθέμενο πατέρα (τα αγόρια) και τη μητέρα (τα κορίτσια) οδηγεί ή σε λανθασμένη ταύτιση με το γονέα του αντίθετου φύλου ή σε λανθασμένη επιλογή αντικειμένου για κάθεξη της libido

  • Οι πρώιμες εμπειρίες που επιτρέπουν ή δρουν αντανακλαστικά στα παιδιά και τα ωθούν να κάνουν μια παραφιλική πράξη

  • Οι προσωπικές φαντασιώσεις, σκέψεις και παρορμήσεις παραμένουν κρυφές –δεν αντικρούονται- και συνεχίζονται ανεμπόδιστες

  • Όταν αργότερα το άτομο συνειδητοποιεί ότι τα παραφιλικά ενδιαφέροντα αντίκεινται στις κοινωνικές νόρμες,  οι σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορές έχουν σχετισθεί ή εξαρτηθεί αντανακλαστικά από παραφιλικές φαντασιώσεις.


Με τη βοήθεια του Λουκά Αθανασιάδη, Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής – Ψυχοσεξουαλικότητας ΑΠΘ


Διαβάστε ακόμα:


Άνδρες ηδονοβλεψίες: Τι κάνουν και πώς ξεκινά η διαστροφή


Κάνεις σεξ μαζί του; Σημάδια ότι μπορεί να είναι διεστραμμένος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X