Αρχική / More / Εργασιακά / Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πρόωρη;
Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πρόωρη; thumbnail

Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πρόωρη;


Ο δικηγόρος Άρης Πήττας, απάντησε στα ερωτήματα σας.

Βαγγέλης : Καλησπέρα σας, είμαι συνταξιούχος από 19-11-2013 αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι, κάτι που έχει δηλωθεί στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με το ν. 3863/2010 η παραμονή μου στην εργασία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 3 ετών. Όμως ο ν. 4387/2016 στο άρθρο 20 παρ. 6 αναφέρει : ειδικά για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999 όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010 και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, διευκρινίζοντας ότι εργάζομαι στην ΟΣΥ ΑΕ, πώς ερμηνεύεται το τελευταίο και αν έχει δικαίωμα η Εταιρεία να με διώξει. Ευχαριστώ. 


Απάντηση : Κατά το νόμο 3863/2010, όπου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προβλέπεται αυτοδίκαιη και υποχρεωτική απόλυση με τη συμπλήρωση είτε του οριζόμενου σε αυτές χρόνου υπηρεσίας και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, είτε του ορίου ηλικίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να παρατείνει την παραμονή του στην εργασία για μια επιπλέον 3ετία, κατόπιν σχετικής αιτήσεως του, η οποία αίτηση γίνεται αυτοδικαίως αποδεκτή.  Η με τη διαδικασία αυτή παράταση της συμβάσεως για μια τριετία, την καθιστά, εκ του νόμου, σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο εργοδότης δε, υποχρεούται να αποδέχεται την εργασία σας για την επιπλέον τριετία τούτη, χωρίς όμως να στερείται του δικαιώματος καταγγελίας της συμβάσεως με τους όρους του άρθρου 672 ΑΚ. 
Το περιεχόμενο του νόμου που αναφέρετε (αρ. 20 παρ. 6 ν. 4387/2016) αφορά την εργασία συνταξιούχου και τις συνέπειες εξ αυτής. Στην περίπτωση σας, περί απασχολήσεως συνταξιούχου, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 ως ισχύουν σήμερα και δεν καταλαμβάνεστε από το νέο αντίστοιχο νομοθετικό καθεστώς του ν. 4387/2016. 

Μπριγκίττα : Γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εργάζομαι με μισθό 117 ευρώ το μήνα αν και είναι δηλωμένα 600, παίρνω και επίδομα για τα παιδιά μου από τον ΟΓΑ κάθε τρίμηνο. Ξέρετε αν θα μπορούσα να πάρω στεγαστικό δάνειο ; Ευχαριστώ. 


Απάντηση : Η χορήγηση ή μη στεγαστικού δανείου ανήκει στην κρίση του κάθε Πιστωτικού Ιδρύματος, το οποίο και αποφασίζει αφού πρώτα εξετάσει μεταξύ άλλων τις οικονομικές δυνατότητες του αιτούντος, την τυχόν εξασφάλιση που μπορεί να παρασχεθεί και το προσοδοφόρο της επένδυσης. Γενικότερα πάντως, τα τελευταία χρόνια τα Πιστωτικά Ιδρύματα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά ως προς τις όποιες χορηγήσεις δανείων. Με εικονικό δε, εισόδημα 8.400 (600 χ 14) ευρώ ετησίως αμφισβητείται το αν θα σας χορηγηθεί κάποιο στεγαστικό δάνειο, αλλά ακόμα και εάν τελικά καταφέρετε να το λάβετε πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσετε ποινικές και αστικές κυρώσεις στο μέλλον. 


Αλέξανδρος : Καλησπέρα σας. Ρωτώ αν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ τώρα, όταν έχω εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα από το 1984 έως και σήμερα συνεχόμενα (33 έτη Χ 300), έχω 3 τέκνα εκ των οποίων τα δύο δίδυμα έχουν αναπηρία από όταν γεννήθηκαν (11/1995) με ποσοστό 100%. Η γυναίκα μου συνταξιοδοτήθηκε το 2009 κάνοντας χρήση 3ου ανήλικου παιδιού στην 20ετία από το Δημόσιο. Είμαι τώρα 58 ετών (έχω στρατό 28 μήνες). Υπάρχει περίπτωση να βγω τώρα στη σύνταξη ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

  
Απάντηση : Μία εκ των ειδικών προϋποθέσεων που θέτει το ΙΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης γονέα ανάπηρου τέκνου είναι ο έτερος γονέας να εργάζεται και να μην λαμβάνει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως εκ τούτου, πλήρη σύνταξη γήρατος δικαιούστε στην ηλικία των 62 ετών με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης (διαδοχική, πλασματικά), άλλως και με λιγότερα στην ηλικία των 67. 


Θεοδώρα : Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για το χρόνο συνταξιοδότησης μου. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθώ σε ιδιώτη, αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας, έχω χειρουργηθεί από CA μαστού, το ποσοστό αναπηρίας που μου δίνει σήμερα το ΚΕΠΑ είναι 50%. Είμαι Δημόσιος Υπάλληλος, γεννήθηκα το 1959, διορίσθηκα στο Δημόσιο τον 11/1984 και έχω εργασθεί 5 μήνες στον ιδιωτικό τομέα. Σας παρακαλώ να μου πείτε πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πρόωρη (τι ποσοστό περικοπής έχω στην περίπτωση αυτή) και πότε με πλήρη σύνταξη. Αναμένω την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ. 


Απάντηση : Πλήρη σύνταξη γήρατος δικαιούστε : α) στην ηλικία των 64 ετών και 5 μηνών με συνολικά 25 έτη ασφάλισης, β) στην ηλικία των 59 ετών και 6 μηνών με συνολικά 35 έτη ασφάλισης (διαδοχική, πλασματικά) μέχρι και το 2017, ή γ) των 60 με τη συμπλήρωση συνολικά 35 ετών ασφάλισης εντός του 2018. Μειωμένη δε, σύνταξη δικαιούστε στην ηλικία των 55 ετών με 25 έτη ασφάλισης έως και το 2010. Η μειωμένη σύνταξη παραμένει μειωμένη για πάντα, ενώ η μείωση σε σχέση με την πλήρη ανέρχεται περί του 30 – 40%. Για αναπηρική σύνταξη στο Δημόσιο, το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας είναι 67%. 


Στέλιος : Καλησπέρα σας, εργάζομαι σε τεχνική εταιρεία ως εργάτης οικοδόμος με σύμβαση αορίστου χρόνου και ωράριο Δευτέρα ως Παρασκευή 40 ώρες εβδομαδιαίως, όπως γράφει η σύμβαση. Δικαιούμαι κανονική άδεια στις γιορτές που η εταιρεία παραμένει κλειστή ή πρέπει να παίρνω άνευ αποδοχών ; 


Απάντηση : Η άδεια άνευ αποδοχών δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς. Για το χρονικό διάστημα που η εταιρεία παραμένει κλειστή, η σύμβαση σας παράγει όλες τις έννομες συνέπειες και ως εκ τούτου δικαιούστε είτε κανονική άδεια είτε κανονικά τις αποδοχές σας. 
Μετά τιμής,


Άρης Πήττας, Δικηγόρος
Λ. Αλεξάνδρας 49 (Αθήνα) / Γ. Παπαδημητρίου 18 (Αχαρναί)
210 6450078 / 697 4099253
www.pittasvasileioslawfirm.com


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X