Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και ψυχολογικά αίτια
Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και ψυχολογικά αίτια thumbnail

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και ψυχολογικά αίτια

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά την επαναλαμβανόμενη αναστολή ή δυσκολία του άνδρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης μέσα από την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συχνά ο τύπος του άνδρα που αδυνατεί να ολοκληρώσει κατά την κολπική διείσδυση φαίνεται να μπορεί να ολοκληρώσει είτε με το χέρι του συντρόφου είτε μέσα από το στοματικό σεξ.


Στο συγκεκριμένο άρθρο να αναφερθούν μόνο οι ψυχολογικοί παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την συγκεκριμένη διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποκλεισθούν βιολογικά αίτια ή ιατρικές παθήσεις εφόσον προχωρήσει ο ασθενής σε μια αξιολόγηση. Σαφώς είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή  και θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα.


Πέραν τούτου θα ήταν καλό να κατανοηθεί πως πρόκειται για μια διαταραχή που συνδέεται άμεσα με ψυχογενή αίτια και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς για την αντιμετώπιση του δεν είναι σίγουρα ένα ταμπού θέμα. Αυτό που κυρίως φαίνεται να συνδέεται με την συγκεκριμένη διαταραχή είναι η ψυχολογική κατάσταση, που βιώνει ο άντρας στις σχέσεις του, τις αντιλήψεις του για τη σύντροφό του, αλλά και τις αντιλήψεις για την σεξουαλική πράξη.


 Καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις έχει η σεξουαλική ωρίμανση του άντρα, π.χ. το πώς βίωσε τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες του. Σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση, προβληματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που συντέλεσε στην μετέπειτα σεξουαλική του ζωή.


Παρατηρείται, επίσης, ότι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση συνδέεται άμεσα με την τάση και ανάγκη ελέγχου από τον άνδρα καθ’ όλη την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συχνά ο φόβος της συναισθηματικής δέσμευσης, η αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων, ο φόβος της εγγύτητας με την σύντροφό του είναι ένας καθρέφτης  στο ότι δεν μπορούν να αφεθούν στην ερωτική τους πράξη.


Στην ανεσταλμένη εκσπερμάτιση ο άντρας φαίνεται να διατηρεί ιδιαίτερες αντιλήψεις για το γυναικείο φύλο, ίσως κρύβεται μια υποτίμηση ή ένας κρυφός ανταγωνισμός που "τιμωρεί" την γυναίκα μη δίνοντας την χαρά της ικανοποίησης και της απόλαυσης. Με αυτόν τον τρόπο κρατιέται, δεν αφήνει το σπέρμα του να εξέλθει προς τα έξω, όπως και τα συναισθήματα του.


Συχνά στην ανεσταλμένη εκσπερμάτιση συμβάλουν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του ατόμου, δηλαδή σε ένα αυστηρό πλαίσιο οικογενειακής διαπαιδαγώγησης η σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να τοποθετείτε στο στόχαστρο ως κάτι αμαρτωλό και μη επιτρεπτό.


Αναμφισβήτητα τα αίτια για τον καθένα είναι πολλά και ξεχωριστά, αλλά η αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας αποτελεί τον τρόπο που θα ανακαλύψει τους δικούς του λόγους. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πώς στο ζήτημα της σεξουαλικής απόλαυσης και ευχαρίστησης δεν αποτελεί  ταμπού, δεν είναι θέμα ντροπής ή αμφισβήτησης του αντρικού ρόλου, αλλά είναι τρόπος διεκδίκησης στην σεξουαλική ευχαρίστηση. Επομένως, βασικός στόχος είναι η αναζήτηση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του εαυτού και στην εμπλοκή σου στην σεξουαλική συνεύρεση.    


Ανδριανάκη Γωγώ


Κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια της Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ


MSc clinical & community psychology: university of East London


Τηλ: 6943072669


Mail : gogo-andrianaki@yahoo.com


Διαβαστε ακόμα:


Σεξουαλικές διαταραχές σε άνδρες: Τα ψυχολογικά τους αίτια


Τα πάντα για το σεξ σε ένα τεστ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X