Αρχική / Σχέσεις / Πώς να ξεπεράσω τον χωρισμό με τον πρώην μου;
Πώς να ξεπεράσω τον χωρισμό με τον πρώην μου; thumbnail

H Κατερίνα

Πώς να ξεπεράσω τον χωρισμό με τον πρώην μου;

Είχα σχέση με έναν 2 χρόνια μεγαλύτερο για 3 χρόνια. Έπειτα με χώρισε φέρνοντας ως δικαιολογία την απόσταση, η οποία δεν ήταν καθόλου δύσκολη. Δεν μπορώ να τον ξεπεράσω όλα μου τον θυμίζουν. 


Απαντά η Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια


«Δεν μπορώ να τον ξεπεράσω», μια φράση που συχνά οι ψυχοθεραπευτές ακούμε στο θεραπευτικό μας έργο, μια φράση που κρύβει συναισθήματα πόνου, ματαίωσης, απογοήτευσης μα και βαθιάς άρνησης να προχωρήσουμε παρακάτω.


Μέσα από την θεραπευτική μου εμπειρία έχω δει πως συνήθως δεν είναι πως δεν μπορούμε, μα είναι πως δεν επιθυμούμε να πάμε παρακάτω, δεν επιθυμούμε να ξεχάσουμε εκείνον ή εκείνη, πάνω στον οποίο επενδύσαμε όνειρα και προσδοκίες.


Βιώνοντας μια άρνηση αποχωρισμού, πολλές φορές άνδρες και γυναίκες αυτο-φυλακίζονται σε μια συνεχή ανάλυση του τι συνέβη, γιατί τους χώρισαν, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια δικαιολογία, αφήνοντας όλο και πιο πίσω τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους, το τώρα και το μετά τους.


Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως ένας χωρισμός μπορεί να είναι τραυματικός και να μας παρασύρει σε μια δίνη αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων ενώ είναι φυσιολογικό κατά το διάστημα που ακολουθεί μετά τον χωρισμό, να υπάρχουν χώροι, αντικείμενα, μυρωδιές που να μας θυμίζουν εκείνον ή εκείνη. Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία καταρχήν είναι το να φτάσουμε στη συνειδητοποίηση του χωρισμού, να κατανοήσουμε δηλαδή πως η σχέση έκανε τον κύκλο της και να ακούσουμε όσα ο πρώην σύντροφος προσπαθεί να μας επικοινωνήσει. Για παράδειγμα ακόμη κι αν η γεωγραφική απόσταση που σας χώριζε είναι μηδαμινή, εκείνος ένιωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα δεδομένα και αυτό έχει σπουδαία σημασία να το χωρέσετε μέσα σας. Σε κάθε επικοινωνία το νόημα δεν είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον άλλο πως έχει άδικο ή υπερβάλλει αλλά αντίθετα, όλο το νόημα είναι να κατανοήσουμε τον άλλο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.


Μετά από ένα χωρισμό η μοναξιά και ο φόβος είναι κεντρικά συναισθήματα, η μοναξιά σαν απόρροια του κενού που έχουμε να διαχειριστούμε αλλά και φόβος για το πως θα πάμε παρακάτω, «αν θα πάμε παρακάτω» θα συμπλήρωναν τώρα πολλοί χωρισμένοι. Τα συναισθήματα αυτά είναι απαραίτητα για να μεταβολίσουμε όσα ο χωρισμός άφησε μέσα μας και να μπορέσουμε να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για εμάς. Θα πρότεινα να ξεκινήσετε να εστιάζετε περισσότερο σε εσάς με μια συνειδητή προσπάθεια να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, ή ίσως σας ευχαριστούσαν παλιότερα, και να συναντάτε ανθρώπους που σας κάνουν καλό.


Κάθε τέλος, κάθε απώλεια, μοιάζει πιο διαχειρίσιμη όταν γεννιέται κάτι νέο. Ένα hobby, μια απασχόληση, ένας καινούριος φίλος, διακοπές σε ένα μέρος που δεν επισκεφθήκατε ποτέ ξανά. Και φυσικά, σταδιακά θα προχωρήσετε στην απαραίτητη απομυθοποίηση εκείνου, εκείνου που μοιάζει ο ιδανικός αλλά απέδειξε πως δεν είναι. Άλλωστε, ο ιδανικός για εσάς είναι εκείνος, για τον οποίο είστε και εσείς η ιδανική.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X