Αρχική / Παιδί / Η χρήση μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο αυτί
Η χρήση μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο αυτί thumbnail

Η χρήση μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο αυτί

Γράφει για το boro.gr ο Παιδίατρος Νικόλαος Βουδούρης


Παρότι οι γιατροί παγκοσμίως προειδοποιούν πως απαγορεύεται η χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών, συνεχώς καταγράφονται σοβαροί τραυματισμοί από την χρήση της σε ενήλικες και κυρίως παιδιά.


Συγκεκριμένα από το 1990 μέχρι και το 2010, πάνω από 263.000 παιδιά στην Αμερική επισκέφθηκαν τα επείγοντα, καθώς είχαν τραυματισμούς από την χρήση μπατονέτας.


Συνήθως παρουσιάζεται αιμορραγία, καθώς η μπατονέτα τοποθετείται πολύ βαθιά και τραυματίζει το εσωτερικό κανάλι του αυτιού και το τύμπανο, αλλά μπορεί να προκληθούν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, όπως  χρόνιες ζαλάδες, προβλήματα ακοής και παράλυση νεύρων του προσώπου.


Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά χρησιμοποιούν μόνα τους μπατονέτες, επειδή βλέπουν τους γονείς του να το κάνουν με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί αυτοί να είναι πολλοί σοβαροί και να αφήνουν μόνιμα προβλήματα.


Το αυτί παράγει το κερί για να προστατεύεται και έχει την ικανότητα να καθαρίζεται από μόνο του, βγάζοντας το κερί προς τα έξω. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όταν βγαίνει το κερί έξω, είναι να το καθαρίζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα για να το απομακρύνουμε από την περιοχή χωρίς τραυματισμούς.


Διαβάστε ακόμα: 


Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μπατονέτες στα αυτιά – Τι αναφέρει ο Independent


Αυτί: 4 λόγοι για να μην χρησιμοποιείς μπατονέτα


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X