Αρχική / Παιδί / Πώς αντιλαμβάνονται ανά ηλικία τα παιδιά το διαζύγιο;
Πώς αντιλαμβάνονται ανά ηλικία τα παιδιά το διαζύγιο; thumbnail

Πώς αντιλαμβάνονται ανά ηλικία τα παιδιά το διαζύγιο;

Το διαζύγιο και ο τρόπος που θα επικοινωνηθεί στο παιδί είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς, καθώς πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση. Οι παράμετροι που καθορίζουν τις επιδράσεις και τις αντιδράσεις του διαζυγίου στο παιδί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η ηλικία του.


Έως 18 μηνών


Το διαζύγιο αντιπροσωπεύει συχνά μια τραυματική αλλαγή στον κόσμο του παιδιού, καθώς σηματοδοτεί την απώλεια της οικογένειας, όπως είχε δομηθεί μέχρι τότε. Η είδηση του διαζυγίου τα κάνει να αισθάνονται λυπημένα, θυμωμένα και ανήσυχα, ενώ δυσκολεύονται να αντιληφθούν πώς θα αλλάξουν οι ζωές τους.


Η ηλικία, κατά την οποία παίρνουν διαζύγιο οι γονείς του παιδιού επηρεάζει τον τρόπο που τα παιδιά ανταποκρίνονται και αντιλαμβάνονται τη νέα οικογενειακή δομή. Κατά τη βρεφική ηλικία, τα μωρά είναι σε θέση να αισθάνονται την ένταση στο σπίτι (μεταξύ των γονέων τους), αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική πίσω από τη σύγκρουση.


Εάν η ένταση είναι συνεχής, τότε τα μωρά ενδέχεται μεγαλώνοντας να είναι ευερέθιστα και να έχουν συχνά συναισθηματικές εκρήξεις. Ενδέχεται επίσης να τείνουν να υποχωρούν ή να εμφανίσουν σημάδια αναπτυξιακής καθυστέρησης.


Διευκολύνοντας τη μετάβαση: Τα παιδιά στην ηλικία αυτή χρειάζονται συνέπεια και ρουτίνα στη ζωή τους. Είναι σημασίας να διατηρούνται οι συνήθεις καθημερινές ρουτίνες, ιδιαίτερα σχετικά με τον ύπνο και τα γεύματα, ακόμη και μετά το διαζύγιο. Παρέχετε λοιπόν στο παιδί σας τα αγαπημένα του παιχνίδια και περάστε επιπλέον χρόνο μαζί του, ώστε να νιώθει άνετα. Βασιστείτε στη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας και οργανώστε τον χρόνο σας, ώστε να είστε σε "εγρήγορση" όταν το μωρό είναι ξύπνιο.


18 μηνών έως 3 ετών


Κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων, ο κύριος δεσμός ενός παιδιού είναι αυτός με τους γονείς, οπότε οποιαδήποτε διατάραξη του δεσμού αυτού ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες στην αποδοχή και κατανόησή της.


Επιπλέον, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι περισσότερο εγωκεντρικά, ενώ ενδέχεται να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για το διαζύγιο. Ενδέχεται να κλαίνε και να θέλουν περισσότερη προσοχή από το συνηθισμένο, να αντιστέκονται στη "μάθηση της τουαλέτας" ή να φοβούνται να μείνουν μόνα τους το βράδυ στο δωμάτιο.


Διευκολύνοντας τη μετάβαση: Εφόσον είναι εφικτό, οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν για να προσφέρουν μια κανονικότητα στο παιδί. Είναι επίσης ήσσονος σημασίας να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί, να του δίνετε την προσοχή που θέλουν και να ζητήσετε από τον περίγυρό σας το ίδιο.


Εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του συζητείστε για τα συναισθήματά του, διαβάστε του παραμύθια και εξηγείστε του ότι δεν είναι υπεύθυνο για τη διάλυση του γάμου.


3 έως 6 ετών


Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά δεν κατανοούν εξ ολοκλήρου την έννοια του διαζυγίου, ενώ δεν αποδέχονται τον χωρισμό των γονέων, ανεξαρτήτως του πόσο έντονο κλίμα επικρατεί στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, το διαζύγιο είναι μια σκληρή συνθήκη γι΄ αυτά, καθώς τα κάνει να αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία εξουσία και δεν ελέγχουν την κατάσταση.


Όπως συμβαίνει και στα μικρότερα παιδιά, έτσι και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θεωρούν ότι είναι υπεύθυνα για τον χωρισμό των γονιών τους. Ενδέχεται να νιώσουν συναισθήματα αβεβαιότητας για το μέλλον, να εσωτερικεύσουν την οργή τους, να έχουν δυσάρεστες σκέψεις ή ιδέες ή να ταλαιπωρούνται από εφιάλτες.


Διευκολύνοντας τη μετάβαση: Οι γονείς θα πρέπει να χειριστούν το διαζύγιο με ανοιχτό και θετικό τρόπο, καθώς οι διαθέσεις και η στάση των γονιών του αντικατοπτρίζονται στο παιδί. Σίγουρα τα παιδιά θα χρειαστούν ένα άτομο για να μιλήσουν και να βρουν έναν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Σύμμαχος στην κατάσταση θα μπορούσαν να είναι και τα σχετικά και κατάλληλα για την ηλικία τους βιβλία.


Τα παιδιά της ηλικίας αυτή θα πρέπει να νιώσουν ασφαλή και να κατανοήσουν ότι θα μπορούν να βλέπουν τον γονέα που δεν θα μείνει στο ίδιο σπίτι μαζί του σε τακτική βάση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να οριστεί ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων και να βεβαιωθείτε ότι τηρούνται με συνέπεια.


6 έως 11 ετών


Εφόσον έχει καλλιεργηθεί ήδη ένα οικογενειακό περιβάλλον, που αισθάνονται άνετα σε αυτό, είναι φυσικό τα παιδιά της ηλικίας αυτής να αισθανθούν ότι ενδέχεται να εγκαταλειφθούν.


Ειδικότερα τα παιδιά ηλικίας 5-8 ετών δεν κατανοούν την έννοια του διαζυγίου μεταξύ των δύο γονέων και αισθάνονται ότι ο γονέας παίρνει διαζύγιο από το ίδιο. Ενδέχεται να ανησυχήσουν ότι θα χάσουν τον γονέα που δεν θα μείνει κάτω από την ίδια στέγη, ενώ συχνά πιστεύουν ότι μπορεί να σώσουν τον γάμο.


Τα παιδιά 8-11 ενδέχεται να κατηγορήσουν τον ένα από τους δύο γονείς ως φταίχτη και να ευθυγραμμιστούν με τον “καλό” γονέα. Συμπληρωματικά, ενδέχεται να κατηγορήσουν τους γονείς τους ότι είναι εγωιστές ή να εκφράσουν την οργή τους με επιθετικότητα.


Διευκολύνοντας τη μετάβαση: Τα παιδιά ενδέχεται να βιώνουν το διαζύγιο ως απώλεια, οπότε οι γονείς θα πρέπει να ανοικοδομήσουν την αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης του παιδιού. Κλειδί είναι να περνά καθένας από τους γονείς ποιοτικό χρόνο με το παιδί, προτρέποντάς το να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Θα πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί από κανέναν γονιό, επίσης.


Τέλος, επειδή το σχολείο, οι φίλοι και οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά της ηλικίας αυτής, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εμπλακεί σε νέες δραστηριότητες. Βοηθήστε το παιδί να "ξαναγεννήσει" την αυτοεκτίμησή του και να διασκεδάσει.


Διαβάστε ακόμα:


Διαζύγιο: Πώς θα πούμε στο παιδί ότι χωρίζουμε;


Διαζύγιο: Οι επιπτώσεις στην οικογένεια, τι συμβαίνει όταν τα παιδιά μπαίνουν στη μέση


Χωρίζουμε: Πώς θα μιλήσεις στα παιδιά για το διαζύγιο

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X