Αρχική / Teens / Οι γονείς μου με πιέζουν και με θεωρούν αποτυχημένη
Οι γονείς μου με πιέζουν και με θεωρούν αποτυχημένη thumbnail

Η Σμαράγδα, 19 ετών, αναγνώστρια του boro.gr

Οι γονείς μου με πιέζουν και με θεωρούν αποτυχημένη

Είμαι μια κοπέλα 19 ετών, έδωσα πέρυσι πανελλήνιες και δεν κατάφερα να περάσω πουθενά. Η αντίδραση των γονιών μου ήταν η χειρότερη. Άρχισαν να μου φωνάζουν να με θεωρούν σαν μηδενικό… Αλλά εγώ αποφάσισα να ξαναδώσω όπως και έκανα αλλά δυστυχώς πάλι δεν κατάφερα να γράψω καλά και η κατάσταση εδώ στο σπίτι έχει ξεφύγει. Με λένε άχρηστη χαζή, ότι όλοι μου οι φίλοι θα κάνουν την δεύτερη χρονιά και εγώ τίποτα, ότι όλοι θα με κοροϊδεύουν Με πιέζουν πάρα πολύ σε ασφυκτικό βαθμό νιώθω συνέχεια άγχος, πίεση, στρες και κλαίω με το παραμικρό. Προσπαθώ να τους εξηγήσω αλλά δεν καταλαβαινουν. Πιέζομαι πάρα πολύ, τι να κάνω;


Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης ΚατσαρόςΑγαπητή αναγνώστρια:


Φαίνεται πως οι γονείς σας δε διαχειρίζονται με ψυχραιμία τις προσπάθειες που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως πρέπει να ξέρετε πως εσείς όπως κάθε άνθρωπος έχετε το δικό σας ρυθμό στον οποίο αφομοιώνετε, μαθαίνετε και τελικά αποδίδετε. Δεν είναι λειτουργικό ούτε ρεαλιστικό στη διαδικασία αυτή της μάθησης να συγκρίνεστε με άλλα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που ήθελαν να περάσουν στο πολυτεχνείο και έδωσαν εφτά φορές. Υπάρχουν παιδιά που πέρασαν με την πρώτη. Υπάρχουν παιδιά που πέρασαν κομμωτική με την πρώτη και ήταν η πρώτη τους επιλογή. Αυτό τί σημαίνει; Ότι είναι καλύτερα ή χειρότερα από τα παιδιά που πέρασαν με την τρίτη στην Ιατρική; Χάνεται κάπου η ουσία στη σύγκριση γιατί ο ανταγωνισμός εστιάζει σε ένα ορισμό της παραγωγικότητας που έχει να κάνει με το χρόνο και όχι με το στόχο: Σε πόσο λίγο χρόνο μπορεί να πετύχει κανείς περισσότερα πράγματα. Είναι αναμενόμενο ένα τέτοιο άγχος στην εποχή που ζούμε, ωστόσο δεν είναι λειτουργικό εφόσον δε σας βοηθά να επιτύχετε το στόχο σας και σας κάνει να υποφέρετε. Σας προτείνω να πάτε οικογενειακά να δείτε κάποιο θεραπευτή ώστε να αποσυμφορηθεί όλη αυτή η ένταση και να δει ο καθένας την πλευρά του και τα όριά της με σκοπό την ηρεμία. Η ηρεμία θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στο στόχο σας.


Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:


Πανελλήνιες: μήπως μου έχουν προκαλέσει εφηβική κατάθλιψη;


Πανελλήνιες: Όταν γονείς και παιδί δε συμφωνούν με την επιλογή επαγγέλματοςComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X