Αρχική / Παιδί / Τι μηνύματα περνούν οι παιδικές κινηματογραφικές ταινίες στα παιδιά;
Τι μηνύματα περνούν οι παιδικές κινηματογραφικές ταινίες στα παιδιά; thumbnail

Τι μηνύματα περνούν οι παιδικές κινηματογραφικές ταινίες στα παιδιά;

Η παραγωγή παιδικών κινηματογραφικών ταινιών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Μεγάλες εταιρίες παραγωγής ασχολούνται με τον παιδικό κινηματογράφο αφού φυσικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, δηλαδή τα παιδιά.


Μέσα από το παραμύθι, το ξεδίπλωμα της φαντασίας, την παρακολούθηση εντυπωσιακών εικόνων, δράσης και περιπέτειας, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με πολλά θέματα που αφορούν την πραγματικότητα. Σύμβολα της φύσης, μυθικά σύμβολα αλλά και πολιτισμικά σύμβολα μπορούν να φέρουν το παιδί σε επαφή με αξίες και έννοιες της σημερινής πραγματικότητας όπως είναι η καλοσύνη, η δικαιοσύνη, η οικογένεια, η φιλία, το χρήμα κ.ά. Μέσα από την παρακολούθηση μιας ταινίας το παιδί μπορεί να βρει εικόνες και αναφορές που συμβολίζουν τις φιγούρες της οικογένειας, τα ένστικτα, τα συναισθήματα, τη διαδικασία ωρίμανσης και διαμόρφωσης του εαυτού κ.ά.


Τα παιδιά, λοιπόν, μέσα από μία πολύ ευχάριστη διαδικασία όπως είναι η παρακολούθηση μιας ταινίας, έχουν την ευκαιρία να μάθουν χρήσιμα πράγματα και να επεξεργαστούν μηνύματα και ιδανικά με έναν πιο άμεσο και χειροπιαστό τρόπο.


Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι χρήσιμο οι γονείς να έχουν παρακολουθήσει πρώτα οι ίδιοι την ταινία που θα δουν τα παιδιά τους προκειμένου να κρίνουν αν είναι σύμφωνοι με τα μηνύματα και τη θεματολογία της συγκεκριμένης ταινίας.


 


Από την Κλεοπάτρα Τσουχνικά, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια στη Γραμμή 11525 και το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά & εφήβους του «Μαζί για το παιδί»


Φωτογραφία: Flickr/ Αli Harrison


 


Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:


Οι 10 καλύτερες παιδικές ταινίες Disney όλων των εποχών

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X