Επέκταση ρύθμισης οφειλών

Υπέρ της δημιουργίας ειδικών τραπεζικών προϊόντων για επέκταση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τάσσεται η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εκφράζοντας τις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Την πρόταση υπέβαλε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβερτος Σπυρόπουλος ζητώντας άμεσα απάντηση, ωστόσο η Ένωση σε απαντητική επιστολή της επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν εγγυήσεις και νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση των δόσεων.

Ειδικότερα, στην επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προς το διοικητή του ΙΚΑ, αναφέρονται τα εξής :

“Αναφορικά με την πρόταση που απευθύνατε στις διοικήσεις των Τραπεζών, σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σας ενημερώνουμε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας, παρόντος του προέδρου του ΕΤΕΑΝ Α.Ε, τα πιστωτικά ιδρύματα εκδήλωσαν το, κατ’ αρχήν, θετικό ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση της.

Με σκοπό την όσο το δυνατόν, λόγω του επείγοντος που επικαλείστε, συντομότερη εφαρμογή της πρότασης σας -καθώς η υλοποίηση της απαιτεί, όπως αντιλαμβάνεσθε, λειτουργία νέας μηχανογραφικής εφαρμογής, για την ανάπτυξη της οποίας θα χρειασθεί εύλογος χρόνος- παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι κατά την εκτίμηση των Τραπεζών, πρέπει :

1) Να δοθεί στις Τράπεζες το τελικό κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να τύχει περαιτέρω αξιολόγησης και επεξεργασίας.

2) Να παρασχεθεί η εγγύηση της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

3) Να υπάρξει πρόνοια για διάθεση στους δυνητικούς δικαιούχους της εν λόγω ρύθμισης, αντίστοιχου προϊόντος, εκ μέρους της Πολιτείας και για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας – άλλωστε η φορολογική ενημερότητα είναι προαπαιτούμενο και της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. για την παροχή εγγύησης εκ μέρους της. Σε τέτοια περίπτωση δε, να θεσπισθεί παρόμοια με αυτήν που το ΙΚΑ προτίθεται, παραχώρηση κει εκ μέρους του δημοσίου του προνομίου του κατά αναγκαστική εκτέλεση, για τις συγκεκριμένες και μόνο οφειλές της Τράπεζας.

4) Η παροχή εξασφαλίσεων, που προβλέπει ο νόμος για το ΙΚΑ, όταν οι απαιτήσεις του υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, να ασφαλίζει και τη δανειοδοτούσα Τράπεζα, με αναλογική ικανοποίηση της στην ίδια σειρά με το ΙΚΑ για τις συγκεκριμένες οφειλές.

5) Δεδομένου του μεγάλου αριθμού (48) των εκταμιεύσεων και του λειτουργικού και διαχειριστικού κόστους που αυτό συνεπάγεται, κρίνεται ότι, το ποσό του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από ελάχιστο 9.600 ευρώ έως μέγιστοι 60.000 ευρώ. Ητοι συνολική προς ρύθμιση οφειλή ποσού ύψους μέχρι 180.000 ευρώ. Ως εκ περισσού δε διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις για τη λήψη των εν λόγω δανείων, αξιολογούνται και τιμολογούνται με βάση την πιστοδοτική πολιτική κάθε Τράπεζας.

Τέλος κρίνουμε σκόπιμο, να σας επαναλάβουμε ότι, η οριστική ή όχι συμμετοχή των Τραπεζών στο εν λόγω πρόγραμμα, μετά από τις εισηγήσεις που θα υποβληθούν, είναι απόφαση των αρμόδιων εγκριτικών κλιμακίων αφού προηγουμένως ενημερωθούν οι minitoring trustees των πιστωτικών ιδρυμάτων

Σχετικά άρθρα