Σαλάτα με ντοματίνια και σπιτικά κρουτόν

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η έμπνευση γι’ αυτή τη σαλάτα είναι η κρητική σαλάτα με ντάκος, το κρητικό κριθαροπαξιμάδι. Αυτή είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή με κρουτόν, αντί παξιμάδι που είναι πιο μαλακά. Τα έφτιαξα με μπαγκέτα ολικής αλέσεως για περισσότερη γεύση. Η προσθήκη του ροδιού χαρίζει μια ζουμερή γλυκάδα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 κιλό περίπου ντοματίνια μοιρασμένα στη μέση,</span><br /><span style="font-size: small;">1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο,</span><br /><span style="font-size: small;">1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο,</span><br /><span style="font-size: small;">¼ φλ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο,</span><br /><span style="font-size: small;">¼ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη,</span><br /><span style="font-size: small;">20 περίπου ελιές καλαμών ή μαύρες,</span><br /><span style="font-size: small;">3 κουταλιές κάπαρη,</span><br /><span style="font-size: small;">½ φλ. σπόρους από ρόδι,</span><br /><span style="font-size: small;">100γρ. φέτα θρυμματισμένη,</span><br /><span style="font-size: small;">φρέσκια ρίγανη για το γαρνίρισμα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Για το ντρέσινγκ</strong></span><br /><span style="font-size: small;">1/3 φλ. ελαιόλαδο,</span><br /><span style="font-size: small;">1 λεμόνι, ο χυμός και το ξύσμα,</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουταλάκια μέλι,</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτάλι ξίδι βαλσάμικο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Για τα κρουτόν</strong></span><br /><span style="font-size: small;">μια μπαγκέτα ολικής αλέσεως 2-3 ημερών,</span><br /><span style="font-size: small;">½ φλ. ελαιόλαδο,</span><br /><span style="font-size: small;">λίγη ρίγανη αποξηραμένη,</span><br /><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο,</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι, πιπέρι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>ΕΚΤΕΛΕΣΗ</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Φτιάχνετε πρώτα τα κρουτόν: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε την μπαγκέτα σε κομμάτια. Μου αρέσει να την κόβω στο χέρι ώστε τα κομμάτια να βγαίνουν ανομοιόμορφα σαν παξιμαδάκια. Βάζετε το ψωμί σε ένα ταψί φούρνου. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το σκόρδο. Περιχύνετε το ψωμί και ανακατεύετε να πάει το λάδι παντού. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κάθε πέντε λεπτά, μέχρι τα κρουτόν να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε σε μια μεριά να κρυώσουν εντελώς. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε ένα σακούλι με ζιπ μέχρι να τα χρειαστείτε για τη σαλάτα.</span><br /><span style="font-size: small;">Βάζετε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι. Ανακινείτε το δοχείο μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν καλά. Βάζετε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε ένα μπολ εκτός από τη φέτα. Περιχύνετε με το ντρέσινγκ και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με τη φέτα και λίγη φρέσκια ρίγανη. Βάζετε μέσα τα μισά περίπου κρουτόν, ανακατεύετε και σερβίρετε.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Σημείωση</strong>:</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Πάντα να δοκιμάζεις τη σαλάτα πριν τη σερβίρεις. Μπορεί το ντρέσινγκ να σου φανεί πολύ ξινό οπόταν προσθέτεις ακόμα λίγο λάδι ή μέλι. Ή αντίθετα, αν δεν είναι αρκετά ξινό προσθέτεις λίγο λεμόνι ή ξίδι. Όσο την αφήνεις αυτή τη σαλάτα τόσο πιο εύγευστη γίνεται γιατί οι ντομάτες κατεβάζουν περισσότερο ζουμί που απορροφάται από τα κρουτόν. Εννοείται ότι μπορείς να τη φτιάξεις με κανονικές, ψιλοκομμένες ντομάτες αντί ντοματίνια. Όσα κρουτόν σου μείνουν τα βάζεις σε ένα σακουλάκι που κλείνει με ζιπ και τα διατηρείς στο ψυγείο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: www.xrysessyntages.com</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Διαβάστε ακόμα: </span></p>
<h1><a href="https://boro.gr/44061/salata-me-revithia-kai-ntomata" target="_blank"><span style="font-size: small;">Σαλάτα με ρεβίθια και ντομάτα</span></a></h1>
<p><a href="https://boro.gr/30650/salata-me-penes-motsarela-vasiliko-kai-ntomatinia" target="_blank"><span style="font-size: small;"><span>Σαλάτα με πένες μοτσαρέλα, βασιλικό και ντοματίνια!</span></span></a></p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα