Ενα εκατομμύριο δολάρια για να το λύσουν

Ο Τεξανός δισεκατομμυριούχος D. Andrew Beal εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν έπαψε ποτέ να γοητεύεται από τον… μυστηριώδη κόσμο των αριθμών και των θεωρημάτων… Ο δισεκατομμυριούχος που κατατάσσεται 43ος στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιος Αμερικανούς προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον καταφέρει να επιλύσει ένα μαθηματικό θεώρημα, το οποίο εκείνος επιχειρεί να το επιλύσει από το 1993.

Ήταν το 1997 όταν για πρώτη φορά προσέφερε αμοιβή 5.000, ενώ το ποσό ανέβηκε στα 100.000 δολάρια το 2000 και 13 χρόνια μετά η αμοιβή θεωρείται πια αστρονομική στο 1 εκατομμύριο. Πρόκειται για το άλυτο εδώ και 350 χρόνια θεώρημα του Φέρματ το οποίο ταλανίζει το μυαλό του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος είναι αποφασισμένος με οποιοδήποτε κόστος να βρει μια λύση.

Οι μαθηματικοί ανά τον κόσμο θεωρούν μεγάλη πρόκληση την επίλυση του μαθηματικού προβλήματος, ενώ το βραβείο δεν είναι… καθόλου αμελητέο. Στη διάρκεια των χρόνων αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν διατυπώσει τις θεωρίες τους, αλλά έχουν αποτύχει να φθάσουν σε επιτυχές αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Beal αρνήθηκε να μιλήσει στο ABCNews.com αλλά μέσω ανακοίνωσής του είπε ότι εμπνεύστηκε όταν απονεμήθηκε βραβείο στον Andrew Wiley το 1994 για τη δική του… θεωρία στο Τελευταίο Θεώρημα του Φέρματ και επιθυμεί να εμπνεύσει νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν με τον θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών.

ΠΗΓΗ: yahoo.com

Σχετικά άρθρα