Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Συμβουλές για να ξεκινήσετε τον διαλογισμό
Συμβουλές για να ξεκινήσετε τον διαλογισμό thumbnail

Συμβουλές για να ξεκινήσετε τον διαλογισμό

Η βασική αρχή του διαλογισμού είναι η καλλιέργεια της προσοχής και της συγκέντρωσης. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί διότι το «μυαλό πιθήκου» που έχουμε τριγυρνά συνεχώς και ακατάπαυστα από σκέψη σε σκέψη, προκαλώντας μια πλημμύρα και έναν κορεσμό αισθημάτων, που τελικά δημιουργούν στρες στην καθημερινότητά μας.


[…]


Μερικές βασικές αρχές για να ξεκινήσετε τον διαλογισμό:  • Βρείτε το κατάλληλο μέρος: είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε έναν χώρο όπου δεν θα σας διακόψουν. Μπορεί να είναι το δωμάτιό σας, ο κήπος, το πάρκο, το σαλόνι. Φροντίστε, τουλάχιστον στην αρχή, ο χώρος να είναι πάντα ο ίδιος για να διευκολύνεται η συγκέντρωσή σας.

  • Ντυθείτε άνετα: φορέστε φαρδιά ρούχα που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Προβλέψτε να έχετε μαζί σας μια ζακέτα ή ένα κουβερτάκι, γιατί μπορεί να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.

  • Καθίστε άνετα: σε μια καρέκλα, στα γόνατα, οκλαδόν, πάνω σ' ένα μαξιλαράκι ή ξαπλωμένοι… δεν έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να μείνετε ακίνητοι και να νιώθετε άνετα για 5,10,15 λεπτά στην αρχή. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια αλλά όχι άκαμπτη. Πάρτε μια «αξιοπρεπή» στάση: σηκώστε τους ώμους όσο πιο ψηλά γίνεται και μετά αφήστε τους να πέσουν με φυσικό τρόπο. Αυτή είναι η στάση σας! Φανταστείτε ότι το σώμα σας είναι ένα βουνό που η βάση του βυθίζεται στο έδαφος και η κορυφή του αγγίζει τον ουρανό!

  • Κλείστε τα μάτια: αυτό θα εμποδίσει τη διάσπαση της προσοχής σας, αλλά φροντίστε να μην κοιμηθείτε! Αν θέλετε, κρατήστε τα μάτια ανοιχτά. Ή διαλέξτε κάτι μεταξύ των δύο: τα μάτια μισόκλειστα, σε κατεύθυνση 1,5 μέτρο μπροστά σας.

  • Ακουμπήστε τα χέρια σας: πάνω στα γόνατα ή στους μηρούς σας. Μπορείτε ακόμη να στρέψετε τις παλάμες προς τον ουρανό. Μόνο με τον πειραματισμό θα βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα!

  • Εστιάστε στην αναπνοή σας: συγκεντρωθείτε στον αέρα που μπαίνει στα πνευμόνια σας και βγαίνει από αυτά.

  • Συνειδητοποιείστε τις σκέψεις σας: όπως είναι αδύνατον να μην σκέφτεστε κάτι, προσπαθήστε στην αρχή να βεβαιωθείτε ότι σας έρχονται πολλές σκέψεις. Στη συνέχεια παρατηρήστε αυτές τις σκέψεις χωρίς να προσπαθείτε να τις διώξετε. Δεχτείτε τες και μην «κολλάτε» σε αυτές. Αφήστε να μπαινοβγαίνουν στο μυαλό σας όπως θέλουν. Σε λίγο καιρό δεν θα τους δίνετε σημασία.

  • Βρείτε την κατάλληλη στιγμή: νωρίς το πρωί (το καλύτερο), όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, την ώρα του φαγητού ή στο διάλειμμα για καφέ.


Ξεκινήστε με λίγα λεπτά την ημέρα· αν σας φαίνεται δύσκολο να μείνετε ακίνητοι για 30 λεπτά, δοκιμάστε 5 λεπτά την ημέρα στην αρχή και αυξήστε προοδευτικά τον χρόνο. Προγραμματίστε ένα χρονόμετρο ή ένα ξυπνητήρι. Θα χρειαστείτε αρκετά λεπτά για να σταθεροποιηθείτε και κάποια λεπτά ακόμη για να σταθεροποιηθείτε και κάποια λεπτά ακόμη για να μπείτε στην πρακτική και να συγκεντρωθείτε, έπειτα κάποια λεπτά ακόμη για να διευρύνετε το πεδίο της συνείδησής σας. Δοκιμάστε στη συνέχεια 15 λεπτά την ημέρα για ένα διάστημα πολλών εβδομάδων, και όταν θα είστε έτοιμοι, αυξάνετε τον χρόνο κατά 5 λεπτά κάθε εβδομάδα.  


Από το βιβλίο των Patrick Amar και Silvia Andre, «Νίκησε το στρες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X