Αρχική / Σχέσεις / Όταν η παθολογική ζήλια οδηγεί σε χωρισμό: Τι να κάνω για να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη του;
Όταν η παθολογική ζήλια οδηγεί σε χωρισμό: Τι να κάνω για να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη του; thumbnail

Η αναγνώστριά μας, Δώρα

Όταν η παθολογική ζήλια οδηγεί σε χωρισμό: Τι να κάνω για να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη του;

Το αγόρι μου είναι μοναχοπαίδι και είχε μικρές σχέσεις πριν από έμενα, όποτε δεν έμαθε να ανοίγεται. Ήμασταν φίλοι από παλιά και υπήρχε ένα αμοιβαίο αίσθημα. Τον πρώτο χρόνο της σχέσης μας όλα πηγαίναν καλά, ωστόσο στον δεύτερο άρχισα να έχω παθολογική ζήλια. Στο μεταξύ, εκείνος είχε δεθεί πολύ μαζί μου συναισθηματικά, όπως και εγώ.


Συνέχισα τη ζηλοτυπία μέχρι που έφτασα στο σημείο να του αναφέρω γι' αυτό κάθε μέρα για περίπου ένα μήνα. Περάσαμε μια φάση που εκείνος δεν άντεχε άλλο και αποστασιοποιήθηκε. Τις κινήσεις να τον πλησιάσω τις έκανα κυρίως εγώ, γιατί εκείνος είχε παγώσει. Μου είπε ότι δεν νιώθει ότι με θέλει πια, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε πως υπερέβαλε, προκείμενου να αποστασιοποιηθώ και εγώ. Το περιστατικό του χωρισμού συνέβη τη μέρα που μου είχε προτείνει να βρεθούμε, προκείμενου να ξαναπροσπαθήσουμε.


Το κλίμα ήταν ήρεμο, αλλά στη συνεχεία πήγαμε σε ένα πάρτι και αντέδρασα επικριτικά σε μια πρόταση για έξοδο από τους φίλους του, επειδή δε με κάλεσαν. Μετά ήπια πολύ και όταν γυρίσαμε σπίτι τσακωθήκαμε άσχημα, με αποκορύφωμα εκείνος να φύγει και να μου στείλει μήνυμα, να μην έρθω ποτέ ξανά σε επικοινωνία μαζί του. Προσπάθησα να επικοινωνήσω, αλλά εκείνος φαίνεται πεπεισμένος πως δεν έχω αλλάξει πραγματικά και δε θέλει να δώσει άλλη ευκαιρία. Είπε ότι δεν έχει σκοπό να ξαναπροσπαθήσει, γιατί θεωρεί πως αργά ή γρήγορα θα υποπέσουμε στα ίδια και με κρατάει σε απόσταση, ώστε να μην τον πιέσω να τα βρούμε, παρόλο που δεν του αρέσει. Τι μπορώ να κάνω, ώστε να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη του;


Στο ερώτημά σoυ απαντά ο ψυχολόγος Νίκος Βαμβακάρης:


Αγαπητή αναγνώστρια, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ώστε να επικοινωνήσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας από έναν ήρεμο και ουσιαστικά λειτουργικό διάλογο με το σύντροφό σας.


Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μία σοβαρή προσπάθεια ώστε να δαμάσετε τα συναισθήματά ζήλιας τα οποία ήδη έχετε παραδεχτεί, καθώς ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σχέσης είναι και η αβεβαιότητα.


Εάν θέλετε να δουλέψετε διεξοδικά με τον εαυτό σας θα πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε πεποιθήσεις γύρω από το θέμα της ζήλιας αυτός είναι ένας αγώνας που θέλει αρκετή προσπάθεια από την πλευρά σας για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.


Το βέβαιο είναι ότι μια ομαλή επικοινωνία με τον εαυτό σας και με τον σύντροφο σας θα φέρει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που ήδη έχετε.  


Όσον αφορά το θέμα της παθολογικής ζήλιας, θα σας βοηθούσε πάρα πολύ να παρατηρήσετε αλλά και να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα συναισθήματά τα οποία σας προκαλούν την ζήλια, καθώς οι άνθρωποι με παθολογική ζήλια συνήθως πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάτι το οποίο τους οδηγεί στο να προσπαθούν να ελέγξουν καταστάσεις τις οποίες δημιουργούν τις περισσότερες φορές με το μυαλό τους.


Πολλές φορές είναι σημαντική η βοήθεια ενός ειδικού ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος που πάσχει από την παθολογική ζήλια να αποφύγει κάποιες συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν μία πρόσκαιρη ανακούφιση και να διείσδυσης σε βάθος στην ρίζα των ανασφαλειών του.


Διαβάστε ακόμα:


Παθολογική ζήλια: Τα σημάδια και οι… εκρήξεις της


Ερωτική ζήλια: Τι να κάνεις όταν αρχίζει και σε πνίγει


Ζήλια και πίεση σε μια σχέση: πού οδηγούν;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X