Μικρότεροι κι από ποντίκια οι πρόγονοι του ανθρώπου

Μικροσκοπικοί πίθηκοι, μικρότεροι κι από ποντίκια, ήταν οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου, σύμφωνα με έρευνα Κινέζων, Αμερικανών και Γάλλων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τον αρχαιότερο απολιθωμένο σκελετό πρωτεύοντος που βρέθηκε ποτέ στη Γη και ο οποίος εντοπίστηκε στην κινεζική επαρχία Hubei, το 2003.

Ο απολιθωμένος σκελετός, που είναι κατά επτά εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερος από τον σκελετό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα αρχαιότερο, ανήκει σε ένα νέο γένος και είδος πιθήκου, που ονομάζεται Archicebus achilles και έζησε πριν 55 εκατομμύρια χρόνια.

Το μικροσκοπικό θηλαστικό είχε μήκος 71 χιλιοστά και ζύγιζε 20 με 30 γραμμάρια. Τα μικρά του μάτια και τα κοφτερά του δόντια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κυνηγούσε τη λεία του, μικρά έντομα, μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την ανατομία των ποδιών του οι ερευνητές εκτιμούν ότι σκαρφάλωνε στα δέντρα και πηδούσε ανάμεσα στα κλαδιά.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ni Xijun από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ο μικροσκοπικών πίθηκος ανήκε στην οικογένεια των τάρσιων, ωστόσο ήταν πολύ κοντά στα ανθρωποειδή, που περιλαμβάνουν τους πιθήκους, τους χιμπατζήδες και τους ανθρώπους.

Το απολίθωμα, που ονομάστηκε “Περίεργο Υβρίδιο

Σχετικά άρθρα