Αρχική / Παιδί / Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με 9 τρόπους
Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με 9 τρόπους thumbnail

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με 9 τρόπους

Κάθε γονέας επιθυμεί να μεγαλώσει ένα παιδί γεμάτο ευτυχία, αυτοπεποίθηση και επιτυχία. Η δυσκολία έγκειται το γεγονός ότι λίγοι γνωρίζουν τον τρόπο για να του μεταλαμπαδεύσουν τις αρετές αυτές.


Παρακάτω, θα βρείτε 9 τρόπους για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.


1) Σκεφτείτε τα κομπλιμέντα σας


Βεβαίως, τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολύ ενθάρρυνση, είτε αυτό που κάνουν είναι να σχεδιάζουν έναν κύκλο είτε να ρίξουν μια μπάλα. Εντούτοις, ίσως έχετε συνηθίσει το παιδί σας να ακούει «μπράβο» και «συγχαρητήρια» όλη την ώρα.


Θα πρέπει, εντούτοις, να αναλογιστείτε ότι το παιδί θα πρέπει να μάθει να συνειδητοποιεί πότε τα επιτεύγματά του αξίζουν πραγματικά κομπλιμέντα. Μην επαινείτε το παιδί σας όταν κάνει άτι, που πρέπει έτσι και αλλιώς να το κάνει, πχ. Όταν βουρτσίζει τα δόντια του.


Από την πλευρά σας θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει πότε αξίζει επαίνους, επισημαίνοντας τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια.


2) Μην σώζετε το παιδί σας


Είναι φυσικό να μην θέλετε το παιδί σας να πληγωθεί, να αισθανθεί απογοήτευση ή να κάνει λάθει, αλλά με την παρέμβασή σας δεν θα το σώσετε. Για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μπορούν και να αποτύχουν. Θα μάθουν να ξεπερνούν τα εμπόδια, μόνο εφόσον τα βρουν μπροστά τους και εσείς δεν πρέπει να τους τα αφαιρέσετε.


3) Αφήστε το να πάρει αποφάσεις


Όταν το παιδί νιώθει άνετα από μικρή ηλικία να κάνει επιλογές, τότε μόνο θα μπορέσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην κρίση του. Φυσικά, οι επιλογές θα πρέπει να γίνουν με προσοχή.


Για παράδειγμα, αντί να το αφήσετε να αποφασίσει ελεύθερα τι θα φάει το μεσημέρι, μπορείτε να του δώσετε τρεις επιλογές. Με άλλα λόγια, δώστε του να καταλάβει ότι ορισμένες επιλογές του εξαρτώνται ακόμη (και) από εσάς.


4) Επικεντρωθείτε στο μισο-γεμάτο ποτήρι


Εάν το παιδί σας νιώθει απογοήτευση, τότε βοηθήστε το να δει την αισιόδοξη πλευρά. Εάν δεν τα πάει καλά στο σχολείο και νιώθει πίσω από τους φίλους του στην απόδοση, μπορείτε να του πείτε: «Βλέπω την απογοήτευσή σου. Ας φτιάξουμε ένα σχέδιο για να αυξήσουμε την πιθανότητα να είσαι καλύτερος στο επόμενο τρίμηνο».


5) Καλλιεργείστε τα δικά του ενδιαφέροντα


Βάλτε το παιδί σας να πειραματιστεί με μια ποικιλία δραστηριοτήτων, ώστε να βρείτε αυτό που πραγματικά αγαπά. Τα παιδιά που παθιάζονται, αισθάνονται υπερήφανα για τις εμπειρίες τους και το πιο πιθανό είναι να επιτύχουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους.


6) Προωθείστε την επίλυση των προβλημάτων


Διδάξτε το παιδί σας στο πώς θα λύνει τα δικά του προβλήματα. Εάν παραπονιέται το παιδί ότι κάποιο άλλο πήρε το παιχνίδι του στην παιδική χαρά, τότε ρωτήστε το εάν σκέφτεται έναν τρόπο για να το πάρει πίσω.


7) Ψάξτε τρόπους να βοηθήσετε τους άλλους


Όταν τα παιδιά νιώσουν ότι κάνουν κάτι το διαφορετικό, τότε αισθάνονται πιο σίγουρα. Είναι καλό για το παιδί να σας βοηθήσει με κάποιον τρόπο, ώστε να δει ότι τα καθήκοντα απαιτούν προσπάθεια. Θα το βοηθήσει και στο μέλλον.


8) Βρείτε ευκαιρίες για να δαπανήσει περισσότερο χρόνο με ενήλικες


Που και που είναι σημαντικό για τα παιδιά να περιτριγυρίζονται από ενήλικες, καθώς διευρύνεται ο κόσμος τους. Τα παιδιά αναγκάζονται να μιλήσουν με ενήλικες εκτός από εσάς και να δουν διαφορετικούς τρόπους σκέψης.


9) Φανταστείτε το μέλλον


Εάν τα παιδιά μπορούν να οραματιστούν ότι κάνουν κάτι σημαντικό, καθώς μεγαλώνουν θα αισθανθούν πιο σίγουρα. Συζητείτε επίσης τι σκέφτεται για το μέλλον και μην προσπαθήσετε να μειώσετε τις προσδοκίες του. Το σημαντικό είναι να φαντάζεται το μέλλον και να έχει όραμα.


Με πληροφορίες από parents.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X