Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Τεστ ΠΑΠ: τι σημαίνουν τα αποτελέσματα και πότε πρέπει να ανησυχείς
Τεστ ΠΑΠ: τι σημαίνουν τα αποτελέσματα και πότε πρέπει να ανησυχείς thumbnail

Τεστ ΠΑΠ: τι σημαίνουν τα αποτελέσματα και πότε πρέπει να ανησυχείς

Γράφει ο Χειρουργός, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας, Στέφανος Βαλαντάσης, τ.Αν/της Δ/ντης ΝΗS 


Tέστ Παπανικολάου –Eρμηνεία αποτελεσμάτων.


Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας δείχνουν "αλλοιώσεις" είναι φυσικό να ανησυχείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Τέστ Παπανικολάου δεν είναι ένα αποκλειστικό τεστ για ανίχνευση του καρκίνου, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που τα αποτελέσματα μπορει να μην είναι φυσιολογικά.


Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει στους Γυναικολόγους να εντοπίσουν – και αν χρειαστεί να θεραπεύσουν – οποιαδήποτε παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με την πάροδο του χρόνου, και αν παραμείνουν για έτη χωρίς θεραπεία – παρακολούθηση.


Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρείται τα Ραντεβού σας για Τέστ Παπανικολάου.


Κατανοώντας τα αποτελέσματα του Τέστ Παπανικολάου:


Παθολογικό αποτέλεσμα :


Πιθανόν να σας έχουν πει στο παρελθόν ότι έχετε ένα ‘παθολογικό αποτέλεσμα’. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο βρέθηκαν κάποια παθολογικά κύτταρα από το δείγμα που λήφθηκε από τον τράχηλό σας.


Πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση :
• με μικροβιακές αιτίες (αιμόφιλοι ,τριχομονάδες, κ.ά.),
• με καλοήθεις βλάβες (πολύποδες,),
• με ορμονικές αιτίες (χορήγηση φαρμάκων, εμμηνόπαυση) ακόμα και
• με φυσικές αιτίες (σεξουαλική επαφή, τραυματισμός μετά από τοκετό ή μία απόξεση).


Ο κύριος όμως λόγος πού εφαρμόζεται το Τεστ Παπανικολάου είναι :


H ανίχνευση των ιών (του έρπητα (HSV Ι-ΙΙ), κ των θηλωμάτων-κονδυλωμάτων (HPV), αλλά και προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται σε αυτούς.Μπορεί  λοιπόν να σας ζητηθεί να κάνετε λοιπόν, ένα δεύτερο τεστ Παπανικολάου ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψουν για μια κολποσκόπηση. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε τυχόν ερωτήματα έχετε.


Οριακό αποτέλεσμα:


Αν σας ενημερώσουν ότι έχετε ένα ‘οριακό’ αποτέλεσμα (ASCUS) στο τεστ Παπανικολάου και πάλι μην ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο είδαν κάποιου είδους παθολογικά κύτταρα στο δείγμα σας, που μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακές, ορμονικές, τυχαίες ή και ιογενέις αιτίες.
Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να σας συστήσουν να ξανακάνετε ένα τεστ Παπανικολάου σε 3- 6 μήνες, ή/και  κολποσκόπηση μαζί με  ταυτοποιήση ιών (HPV DNA TEST ), προσπαθώντας να αποκλείσουμε την ιογενή βλάβη.


Αδιευκρίνιστη βλάβη:


Σε περίπτωση που έχετε απάντηση (ASCH) ο κυτταρολόγος έχει ανακαλύψει προκαρκινική βλάβη χώρις να μπορεί να προσδιορίσει τον βαθμό της. Σίγουρα θα σας ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος με ταυτοποίηση ιών, ανίχνευση L1 πρωτεΐνης, κολποσκόπηση με κατευθυνόμενες βιοψίες.


Ακατάλληλο δείγμα:


Κάποιες γυναίκες ενημερώνονται ότι έχουν ένα "ακατάλληλο αποτέλεσμα". Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο δεν μπόρεσαν να εξετάσουν τα κύτταρα που έλαβαν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: θα μπορούσε να είναι ότι λίγο αίμα επισκίαζε τα κύτταρα ή γιατί τα δείγματα κυττάρων ήταν πολύ χοντρά ή πολύ λεπτά στο δείγμα. Στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να σας συστήνουν να κάνετε ένα επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου, σύντομα.


Τι είναι η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη -Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN);


Όταν παρουσιάζεται ο ιός του HPV στον τράχηλο, οι πρώτες κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στο Πάπ Τέστ είναι ή κοιλοκυττάρωση, ή παρακεράτωση, ή διπυρήνωση και η διόγκωση των πυρήνων. Με όλες αυτές τις κυτταρικές αλλοιώσεις η βλάβη χαρακτηρίζεται ως HPV λοίμωξη.


 


 


Εάν η βλάβη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανωμαλίας των κυττάρων, τότε παρουσιάζονται ελαφρές διογκώσεις και ανωμαλίες των πυρήνων των κυττάρων που αναφέρονται ως «ελαφρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-I.


Ομοίως εάν συνεχιστούν περαιτέρω αλλαγές στα κύτταρα, προκύπτει η «μεσαίου βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-IΙ και με ακόμα μεγαλύτερες κυτταρικές αλλαγές η «σοβαρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή CIN-III. Σε μία γυναίκα που δεν ελέγχεται, και αφού έχουν μεσολαβήσουν 3-5 χρόνια από την παρουσία της βλάβης, μπορεί να προκύψει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.


Με λίγα λόγια το CIN-I, CIN-II, CIN-III είναι μία κατηγοριοποίηση-σταδιοποίηση των κυτταρικών αλλαγών που προκαλεί ο HPV εάν παραμείνει.


Η διαδικασία της καρκινογένεσης είναι αργή με αρκετά στάδια, τα οποία είναι πλήρως θεραπεύσιμα με εύκολο τρόπο.


 


Τι είναι η πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Squamous Intraepithelial Lesion (SIL);


Για λόγους ευκολότερης διαχείρισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων προέκυψε, μία καινούργια ταξινόμηση των κυτταρικών αλλαγών και όλα τα στάδια μετατράπηκαν σε δύο, τοποθετώντας την HPV λοίμωξη και το CIN-I στην «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή την LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion) 


ενώ το CIN-II και CIN-III στην «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή λεγόμενη  HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).


Τι γίνεται με τα άτυπα αποτελέσματα του Τεστ Παπ;


Οι εξελίξεις στην κυτταρολογία (με το Thin Prep Πάπ Τέστ), την αυτοματοποιημένη κυτταρολογία, την μοριακή κυτταρολογία (με την ανίχνευση των τύπων του HPV,( HPV DNA TESTING), την ανοσοκυτταροχημεία (με την ανίχνευση των L1, Ε6 και Ε7 πρωτεϊνών) δηλαδή των παραγόντων αυτό-ίασης της βλάβης, τις βελτιώσεις στην κολποσκόπηση, την εξέλιξη των laser και του ήλεκτρο-καυτηριασμού (LLETZ) διαφοροποιούν εντελώς την στάση μας απέναντι στα άτυπα αποτελέσματα του Πάπ Τεστ.
Οι πιθανές διαφορές στην αντιμετώπιση των περιστατικών ,έχουν σχέση με τις δυνατότητες των εργαστηρίων και τις ικανότητες του ίδιου του γυναικολόγου, και την οικονομική δυνατότητα της κάθε ασθενούς.
Όταν λοιπόν έχουμε ένα προβληματικό εύρημα στο Thin Prep Πάπ Τεστ, πρώτα από όλα βεβαιώνουμε την γυναίκα ότι είναι ασφαλής και θα είναι πολύ εύκολα υγιής σύντομα. Ο περιορισμός του καπνίσματος, ή υγιεινή διατροφή με βιταμίνες και μέταλλα, οι καλοί βιορυθμοί, ή  θετική και αισιόδοξη σκέψη, είναι οι πρώτες μας παραινέσεις  για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Το δεύτερο βήμα : μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, είναι η συλλογή περισσότερων πληροφοριών σε σχέση με την φύση της βλάβης.  Η DNA ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV Test), μας δίνει τα περιθώρια διαχείρισης της βλάβης.


Η ανίχνευσή ή και ποσοτικοποίηση χλαμυδίων, μυκοπλασμάτων ή και ουρεοπλάσματος με μοριακές εξετάσεις, δηλαδή απόλυτης αξιοπιστίας, γεγονός που τις ξεχωρίζει από τις μικροβιολογικές καλλιέργειες, ανίχνευσης μικροβίων που πιθανά ευνοούν την παρουσία και ανάπτυξη του HPV και των βλαβών.
Γίνεται και αυτή με την μέθοδο της υγρής κυτταρολογίας ( Thin-Prep).Η ανίχνευση των πρωτεϊνών,L1, E6 και E7μας προσφέρει τις πιθανότητες αυτό-ίασης, ενώ η κολποσκόπηση, μας καταδεικνύει την τοπογραφία της βλάβης. Παράλληλα οι βιοψίες προσφέρουν επιβεβαίωση του Τεστ Πάπ και των πιθανών ευρημάτων της κολποσκόπησης.


Το τελευταίο  βήμα : είναι πιό σύνθετο και εξαρτάται από τα ευρήματα των προηγούμενων αναφερόμενων εξετάσεων.


Περιλαμβάνει από απλή παρακολούθηση, απλή καταστροφή έως κ αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του τραχήλου της μήτρας.


 
Στέφανος Βαλαντάσης


Χειρουργός, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας


Λεωφόρος Αλεξάνδρας 100


Αμπελόκηποι ΤΚ 11472


Τηλ 210 6202751 , 694 535 2210, 6972910311


email stephanosvalantasis@yahoo.com


www.valantasis.gr


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X