Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχοσωματικά / Ψυχοσωματικά: Πώς αντιδρά το σώμα μας στον χωρισμό;
Ψυχοσωματικά: Πώς αντιδρά το σώμα μας στον χωρισμό; thumbnail

Ψυχοσωματικά: Πώς αντιδρά το σώμα μας στον χωρισμό;

Οι αποχαιρετισμοί και οι χωρισμοί είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία για όσους τη βιώνουν. Τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν ποικίλουν και οι συναισθηματικές εμπειρίες και το άγχος της περιόδου εκείνης καθρεπτίζονται στο σώμα μας.


Ορισμένοι δεν το αναλαμβάνονται άμεσα, αλλά η αλλαγή που συντελείται στη συναισθηματική μας κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στο σώμα μας. Είτε πρόκειται για χωρισμό σε μια σχέση λίγων βδομάδων, είτε για τη διάλυση ενός πολύχρονου γάμου η υγεία επηρεάζεται από το τέλος της σχέσης.


Ακολουθούν παρακάτω 5 αλλαγές που παρατηρούνται μετά τον χωρισμό:


1) Άγχος και προβλήματα ύπνου


Οι άνθρωποι έχουν προγραμματιστεί να χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή και όταν τη χάνουν, τότε αισθάνονται πόνο. Στον χωρισμό η ανάγκη αυτή επιδεινώνεται, προκαλώντας άγχος. Επιστημονικές μελέτης που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς έχουν δείξει ότι ο πόνος μετά από ένα χωρισμό ενεργοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που διεγείρεται από τον εθισμό στην κοκαΐνη.


Ως εκ τούτου, στους χωρισμένους ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως άγχος ή δυσκολία στον ύπνο.


2) Πόνος στο στήθος


Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από έναν χωρισμό οι άνθρωποι λαμβάνουν τα ίδια νευρικά σήματα που σχετίζονται με τον πραγματικό σωματικό πόνο. Για παράδειγμα, πρόκειται για σήματα που αποστέλλονται, όταν ένα άτομο έχει καεί από κάτι. Καθώς ο πόνος είναι στον εγκέφαλό μας, αυτά τα σήματα μετατρέπονται σε πραγματική ενόχληση: εν προκειμένω, πόνο στο στήθος ή στην καρδιά.


Η καρδιά δεν λειτουργεί το ίδιο καλά μετά από μια ερωτική απογοήτευση. Ένα άτομο που πάσχει από καρδιακές παθήσεις κινδυνεύει να έχει περαιτέρω προβλήματα από το άγχος. Άλλα πιθανά προβλήματα είναι η αρρυθμία και σε ακραίες περιπτώσεις και οργανισμούς που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα η καρδιακή προσβολή.


3) Προβλήματα του δέρματος


Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια που ένα άτομο προσπαθεί να ξεπεράσει έναν χωρισμό φροντίζει λιγότερο τον εαυτό του. Μεταξύ άλλων, η κατάσταση του δέρματος επιδεινώνεται λόγω των ορμονών του στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακμή ή ακόμη και σε τριχόπτωση.


4) Μυικός πόνος


Σε περιόδους στενοχώριας και κατάθλιψης οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς απ΄ ότι τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, ξανά λόγω του στρες, ενδέχεται να εμφανιστούν σπασμοί στους μύες, κάτι που προκαλεί με τη σειρά του πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος.


5) Απώλεια όρεξης ή αύξηση βάρους


Ο χωρισμός για άλλους φέρνει μείωση της όρεξης και για άλλους επιπλέον όρεξη που μακροπρόθεσμα προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Τα κύτταρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη και το σώμα την εκκρίνει σε μεγαλύτερες ποσότητες, επιταχύνοντας τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους.


Επιπλέον, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με την αϋπνία και την έλλειψη άσκησης. Τέλος, το άγχος επηρεάζει τη γαστρεντερική οδό, οπότε προκαλείται κοιλιακό άλγος και διάρροια.


Μια σκέψη: Για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα προβλήματα, που ενδεχομένως σας προκύψουν και να παραμείνετε θετικοί, θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε! Όλα γίνονται για το καλό, οπότε σταδιακά θα αφήσετε πίσω σας την περίοδο του χωρισμού.


Με πληροφορίες από elle.com, brighside.me

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X