Ισπανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω εκσυγχρονισμό των τραπεζών

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων όσων περιφερειακών ταμιευτηρίων στη χώρα δεν είχαν ενταχθεί στην επιχείρηση αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τραπεζικού τομέα, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ για τη διάσωσή του.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο με το οποίο θα εξαναγκάζονται τα ταμιευτήρια καταθέσεων που μερίδιά τους έχουν μεγαλύτεροι πιστωτές τους να μετατραπούν σε ιδρύματα, των οποίων η δραστηριότητα θα μπορεί να ελέγχεται αμεσότερα από την κεντρική τράπεζα.

Τα ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα να βάζουν στην άκρη μεγαλύτερα αποθεματικά ώστε να είναι προφυλαγμένα από τις απώλειες, ενώ θα ελαττώνεται και η πολιτική επιρροή στα ΔΣ τους.

Τα ιδρύματα αυτά θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν αγαθοεργίες, ή άλλου είδους κοινωνικό έργο, όπως έπρατταν παραδοσιακά τα ταμιευτήρια, που χρησιμοποιούσαν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας τα μερίσματα των κερδών τους.

Τα ταμιευτήρια χρονολογούνται ως θεσμός από τον 18ο αιώνα και αρχικά προορίζονταν για την παροχή δανείων σε αγρότες, με στόχο να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν έπειτα από σιτοδείες. Αποτελούν μικρά πιστωτικά ιδρύματα, που υποχρεούνται να ανταποδίδουν τα μερίσματα του κέρδους τους στην τοπική κοινωνία, με τη μορφή αγαθοεργιών, ή επενδύσεων σε υποδομές.

Η Ισπανία είναι υποχρεωμένη να λάβει δραστικά μέτρα μετά τη συμφωνία με την ΕΕ για την εκταμίευση έως και 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη του παραπαίοντος τραπεζικού της τομέα. Έως σήμερα το ποσό που έχει διοχετευθεί στα τραπεζικά της ιδρύματα ανέρχεται στα 41,5 δισεκ. ευρώ, ενώ ο τομέας έχει συρρικνωθεί στις 14 από τις 40 τράπεζες που αριθμούσε την τελευταία 5ετία.

Η νέα αναδιάρθρωση θα επηρεάσει την μεγάλη τράπεζα La Caixa, η οποία ελέγχει το 60% της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ισπανία, την CaixaBank και τα ταμιευτήρια της Unicaja, στην Ανδαλουσία και της Kutxabank, στη Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων).

Ο πρόεδρος της CaixaBank Ισίδρο Φάινε, που επίσης προΐσταται της La Caixa, θα χρειασθεί πλέον να παραιτηθεί από το ένα εκ των αξιωμάτων του βάσει της νέας νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει από το ίδιο πρόσωπο να προεδρεύει και στην τράπεζα όπως και το ίδρυμα που της ανήκει. Η La Caixa απέφυγε να σχολιάσει τις νέες νομοθετικές προβλέψεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα