Σύκο: ένας διατροφικός… θησαυρός!

Το σύκο είναι ένα από τα κατ’εξοχήν φρούτα του καλοκαιριού. Άσπρα ή μαύρα, γλυκά ή πιο άγουρα, αρέσουν σε πολύ κόσμο ενώ αποτελούν βάση και για γλυκά, όπως η μαρμελάδα σύκο και τα αποξηραμένα σύκα.

Είναι το αρχαιότερο φρούτο που καλλιέργησε η ανθρωπότητα! Αναφέρεται συχνά στην Αγία Γραφή ενώ ο φιλόσοφος Πλάτωνας αγαπούσε τόσο τα σύκα που τον αποκαλούσαν ενίοτε και φιλόσυκο (αυτός που αγαπά τα σύκα) καθώς τα θεωρούσε το ιδανικό φρούτο για τους αθλητές.

Το σύκο παχαίνει: Μύθος ή αλήθεια;

Ποια είναι η επικρατούσα αντίληψη; Το σύκο παχαίνει! Είναι αλήθεια; Όχι! Δεν έχει περισσότερες θερμίδες από τα μήλα ή τα δαμάσκηνα! Συγκεκριμένα 100γρ σύκα (δηλαδή δυο κανονικά σύκα) έχουν γύρω στις 70 θερμίδες. Προσοχή βέβαια: 100γρ αποξηραμένα σύκα έχουν 249 θερμίδες! 

Γιατί να τρώμε σύκα; Ποια τα οφέλη τους στην υγεία μας;

Μάλιστα η κατανάλωσή τους έχει τα αντίθετα αποτελέσματα! Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην εξισορρόπηση των ποσοστών γλυκόζης, χοληστερίνης και ινσουλίνης στο αίμα!

Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τα σύκα βοηθούν στο να χάσεις βάρος και όχι να πάρεις! Με μέτρο πάντα! Γιατί αν τώρα στις διακοπές πας και κάτσεις κάτω από τη συκιά και φας καμιά δεκαριά σύκα, είναι λογικό να πάρεις πολλές θερμίδες!

Είναι ιδανικά για όσους αθλούνται. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, κάλλιο…), σίδηρο και βιταμίνες (κυρίως Β αλλά και Α και Κ). Έχει 80% νερό και μεγάλη ποσότητα των καλών υδατανθράκων, κάτι που το καθιστά μια πραγματική πηγή ενέργειας!

Παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου και άλλων σχετικών παθήσεων.

Πώς να καταναλώσετε τα σύκα σας;

Πέρα από τα σκέτα σύκα, τη μαρμελάδα ή τα αποξηραμένα σύκα που βρίσκουμε όλο το χρόνο, το σύκο τώρα το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον συστατικό τόσο για αλμυρά όσο και για γλυκά πιάτα!  Βάλτε το στη σαλάτα σας με ρόκα, καλαμπόκι, λαδάκι και  balsamico.

Είναι ωραία ιδέα και για ελαφρά μπρουσκετάκια για χαλαρό δείπνο με φίλους. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε φυσικά σε τάρτες, αλμυρές ή γλυκές ή να φτιάξετε ένα ωραίο τυραμισού με σύκο.

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από το e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παχαίνουν τα σύκα και τα σταφύλια;

Σαλάτα με σύκα, προσούτο, αχλάδι και κατσικίσιο τυρί

Φιλέτο μοσχαριού με σύκα και κρέμα φέτας!

Μπρουσκέτα με μανούρι, σύκα, μέλι και καρύδια!

 

Σχετικά άρθρα