Αρχική / More / Travel Choices / Κεφαλονιά: Εκεί που η άγρια ομορφιά συναντά την… τρέλα!
Κεφαλονιά: Εκεί που η άγρια ομορφιά συναντά την... τρέλα! thumbnail

Κεφαλονιά: Εκεί που η άγρια ομορφιά συναντά την… τρέλα!

Όποιον ντόπιο και να συναντήσεις και τον ρωτήσεις για τον τόπο του, θα σου πει την εξής παροιμοία: "Ο διάβολος είχε δυο παιδιά. Το ένα το έριξε στην Κρήτη, το άλλο στη Μάνη και ο ίδιος επέλεξε την Κεφαλονιά για να ζήσει γιατί μαγεύτηκε από την ομορφιά της". Ωστόσο, ο Θεός όταν το έμαθε έστειλε στο νησί έναν Άγιο, τον Άγιο Γεράσιμο, που γιατρεύει τους… δαιμονισμένους…


Τους τρελούς όμως; Τους τρελούς τους αφήνει να ζουν και να… βασιλεύουν στο νησί! Η τρέλα κυριαρχεί στην πανέμορφη Κεφαλονιά και μάλιστα στην ντόπια διάλεκτο τη λένε "κουρλαμάδα" Ομορφιά και τρέλα παντρεύονται στο νησί τόσο αρμονικά δημιουργώντας το τέλειο αποτέλεσμα που αξίζει να επισκεφτείς!


Πολλοί άλλωστε θεωρούν ότι η Ιθάκη –που υπάγεται στο νομό Κεφαλληνίας- του Οδυσσέα δεν ήταν παρά η Κεφαλονιά που κάποτε ήταν ένα με την Ιθάκη.


Διόλου απίθανο, αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά καθώς η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα.


Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια έγινε ο μεγάλος σεισμός που κατέστρεψε κυριολεκτικά το νησί..


Το μόνο μέρος που έμεινε ανέγγιχτο από την ισχυρότατη αυτή καταστροφή είναι το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, που φιλοξενεί κάθε χρόνο πλήθος από κότερα ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εκδρομές από τα κοντινά νησιά, Ιθάκη και Λευκάδα.


 


 


Τι να δείτε στην Κεφαλονιά;


Τι να πρωτοδείτε είναι το ερώτημα! Προτού λάβετε την απόφαση να βγείτε στον πηγαιμό για την… Κεφαλονιά, μην κάνετε το λάθος να μην πάρετε αυτοκίνητο ή τουλάχιστον να μη νοικιάσετε εκεί. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δύσκολες αλλά αξίζει τον κόπο. Οπλιστείτε με υπομονή καθώς οι «κουρλοί» Κεφαλονίτες οδηγούν συνήθως μέσα στη μέση του δρόμου. Αλλά αυτό συμβαίνει σε πολλά νησιά της Ελλάδας, δεν είναι προνόμιο της Κεφαλονιάς!Θα χρειαστείτε μια γερή εβδομάδα για να χαρείτε τις ομορφιές του νησιού και να πείτε ότι τα έχετε δει όλα και με ένα χαλαρό τρόπο που δε θα κουραστείτε πολύ.


 Η Χώρα του νησιού, το Αργοστόλι. Αξίζει να περπατήσετε στο λεγόμενο Λιθόστρωτο που είναι γεμάτο τουριστικά και μη μαγαζάκια αλλά και γραφικά καφέ. Πέρα από τουριστικά είδη, θα βρείτε και παραδοσιακά προιόντα του νησιού, μάντολες, μαντολάτα, παστοκύδωνα και αμυγδαλωτά! Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει αξίζει τον κόπο!


Η κεντρική πλατεία του χωριού το καλοκαίρι σφίζει από ζωή. Εκεί δεσπόζει πλέον το Premier, όπου κανείς μπορεί να φάει, να πιει ή να φάει ένα ωραίο γλυκό. Είναι φημισμένο για την ποιότητά του αλλά και για τις τσιμπημένες τιμές του που ανεβαίνουν τον Αύγουστο!


Από την άλλη πλευρά της πλατείας θα βρει κανείς γραφικά μπαράκια. Αλλά γενικώς η ζωή στην Κεφαλονιά είναι αρκετά ήρεμη. Αν είσαι party animal σίγουρα δεν είναι το νησί σου! 


Στο Αργοστόλι αξίζει να επισκεφθείς τη Γέφυρα του Δεβωσέτου και να φτάσεις μέχρι τον Κούταβο, τη Λιμνοθάλασσα της Κεφαλονιάς. Μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου εκεί ή να πιεις τον καφέ σου στα κοντινά καφέ. Και αν είσαι τυχερός να δεις και τους κύκνους που κολυμπούν εκεί γύρω!Αν δεν έχει πολλή ζέστη και θες να κάνεις βόλτα, αξίζει να περπατήσεις κατά μήκος του λιμανιού (προσοχή μερικές φορές μυρίζει αρκετά έντονα), να δεις το άγαλμα του γνωστού ποιητή Νίκου Καββαδία και να φτάσεις περπατώντας ή με το αυτοκίνητο μέχρι το Φανάρι και τις Καταβόθρες!
 Ωραίο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Αλλά το ηλιοβασίλεμα στις Καταβόθρες είναι επίσης μοναδικό. Εκεί θα βρεις ένα μπαράκι-καφέ που η χρήση του αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Άλλοτε είναι πιο μπαράκι, άλλοτε πιο καφέ αλλά η θέα του μοναδική! Τα νερά περνούν με έναν υπόγειο, μοναδικό φαινόμενο και φτάνουν μέχρι τον Καραβόμυλο στη Σάμη.
Ηλιοβασίλεμα στις Καταβόθρες


 Πέρα από το Αργοστόλι, όπου θα σε βγάζει ο δρόμος σου καθημερινώς, αξίζει να βρεθείς στα γραφικά χωριά της Λειβαθούς και να απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στα Κουρκουμελάτα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, ενώ καλό φαγητό με θέα και εξυπηρετικό προσωπικό απολαμβάνεις στο Waterway στα Σπαρτιά.
Φεγγαράδα στο Waterway με θέα τον Κλιματσιά


 


Η διαδρομή από τη Λειβαθώ προς Αργοστόλι μέσω Λακήθρας αξίζει πολύ λόγω της μοναδικής θέας!


Φυσικά μην αμελήσεις να πας στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου. Η διαδρομή είναι γεμάτη στροφές αλλά αξίζει ειδικά αν βρεθείς στο νησί για Δεκαπενταύγουστο καθώς ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζει μια μέρα μετά την Παναγία, στις 16 Αυγούστου και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου έχει τεράστιο πανηγύρι.


Αξίζει επίσης να πας στην περιοχή του Κάστρου Αγίου Γεωργίου. Είναι ιδανικό για καφέ και για φαγητό και έχει ωραία θέα. Από εκεί και πέρα, για να γυρίσεις το νησί πρέπει να πας παντού. Συνδύασε ημερήσια εκδρομή προς Σάμη πηγαίνοντας στη Λίμνη Μελισσάνη και στο Σπήλαιο της Δρογκαράτης. Όσο και να έχει φτάσει το εισιτήριο για να μπεις στη βαρκούλα, όσο κόσμο και να έχει, αξίζει να μπεις στη Μελισσάνη. Η εμπειρία της βαρκάδας στα παγωμένα νερά της Λίμνης είναι μοναδική!


 


Βόλτα στη Λίμνη ΜελισσάνηΤο σπήλαιο της Δρογκαράτης


Η συγκεκριμένη εκδρομή συνδυάζεται με μια Αντίσαμο για μπάνιο! Είναι η θάλασσα που φαινόταν στην ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Μοναδικό θέαμα: το… κατάφυτο βουνό καταλήγει μέσα στην καταπράσινη θάλασσα! Φοβερά νερά αλλά αρκετά βαθιά. Προσοχή στα βοτσαλάκια και τις σφήγκες.Μια άλλη μέρα πρέπει να την αφιερώσεις στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο. Η διαδρομή από Αργοστόλι προς Φισκάρδο είναι μακριά και δύσκολη αλλά αξίζει. Το Φίσκάρδο συνδυάζεται με μπάνιο στο Μύρτο και μετά φαγητό ή γλυκό εκεί.Στο δρόμο προς Φισκαρδο θα συναντήσετε την πανέμορφη Άσσο. Η θέα είναι πανέμορφη από ψηλά. Αν έχεις χρόνο αξίζει να κατεβείτε και κάτω για βόλτα. Δεν είναι τόσο καλά για φαγητό, όσο περισσότερο για κανένα καφέ. 


Στο Φισκάρδο θα δεις πολλά γιότ, μπορεί να πετύχεις και καμιά διασημότητα! Ιδανικά μην επιλέξεις το μέρος για το μεσημεριανό σας. Είναι αρκετά ακριβό και υπερεκτιμημένο, ειδικά η κοσμική Τασία. Μπορείτε να απολαύσετε άνετα τον καφέ ή το παγωτό σας αφού βολτάρετε λίγο στο γραφικό Φισκάρδο για να δείτε πώς ήταν η προ-σεισμική Κεφαλονιά.το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο


Φυσικά μην ξεχάσεις να πάτε και στο Ληξούρι. Κάθε 20 λεπτά έχει καραβάκι (που φορτώνει και αυτοκίνητα) από Αργοστόλι. Αλλιώς πηγαίνει και με αυτοκίνητο αλλά είναι σχεδόν μια ώρα και η διαδρομή είναι δύσκολη και κουραστική λόγω των πολλών στροφών.Πέρα από τα παραλιακά μέρη, υπάρχει και το βουνό της Κεφαλονιάς, ο Αίνος, που αξίζει να επισκεφθείς, ειδικά σε μέρα καύσωνα καθώς η θερμοκρασία κατεβαίνει αισθητά ενώ η θέα είναι μοναδική. Εκεί θα δεις και το σπάνιο κεφαλονίτικο έλατο.
Παραλίες


Η πιο γνωστή παραλία της Κεφαλονιάς είναι ο Μύρτος. Δεν είναι όμως και η πιο όμορφη. Ούτε η ιδανική παραλία για μπάνιο. Αξίζει για τη θέα από ψηλά (το χρώμα των νερών και το τοπίο είναι μαγικά), αλλά δε θα χάσεις πάρα πολλά αν δεν κατέβεις. Ειδικά αν είναι τέτοιες μέρες που η ουρά των αυτοκινήτων φτάνει μέχρι πολύ ψηλά και ενδέχεται να μη βρεις πάρκινγκ!Αξίζει πολύ όταν έχει κύματα να κάθεσαι στα πολύ ρηχά και να παίζεις σαν παιδάκι! Προσοχή όμως! Είναι υπερβολικά βαθιά θάλασσα και λιγάκι επικίνδυνη!


Η πιο όμορφη ίσως θάλασσα της Κεφαλονιάς είναι ο Μακρύς Γυαλός. Συνδυάζει τέλεια νερά, άμμο, οργανωμένη παραλία, beach bar και… άπλα για κολύμπι. Ο Μακρύς Γυαλός είναι η πιο κοντινή παραλία στο Αργοστόλι.Μακρύς ΓιαλόςΗλιοβασίλεμα στο Μακρύ Γιαλό


Άλλες παραλίες που αξίζουν είναι ο Αη Χέλης, που ελκει τη ντόπιοα νεολαία. Πολύ κοντά εκεί είναι και η Άβυθος με τη χρυσή της άμμο.Άβυθος


 


Αξίζει επίσης να πας για μπάνιο στον Κατελειό και στη Σκάλα, που είναι πιο κοντά στον Πόρο αλλά και στον Λουρδά στα Λουρδάτα.


Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού βρίσκεται στο Ληξούρι και είναι η Πλατιά Άμμος με τα πολλά σκαλοπάτια!


Μικρότερες, πιο οικογενειακές και λιγότερο οργανωμένες παραλίες θα βρεις στη Λειβαθώ. Μικρά "διαμάντια" του Ιονίου με υπέροχα νερά, που συνδυάζουν συχνά αμμουδιά αλλά και βράχια.
 


Κλιματσιάς


 


Σε αυτές συγκαταλέγονται ο Κλιματσιάς, η παραλία του χωριού Σπαρτιά, ο Άγιος Θωμάς του Καραβάδου αλλά και ο γραφικός Παλιολινός!


 
Πού να μείνετε;


Στο Αργοστόλι έχει πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια. Ωραίο ξενοδοχείο και με λογικές τιμές είναι το Mouikis Hotel. Ωστόσο, αν έρχεστε για καλοκαιρινές διακοπές θα ήταν προτιμότερο να επιλέγατε να μείνετε σε κανένα χωριό της Λειβαθούς κοντά στη θάλασσα.


Ωραία επιλογή είναι το Irina Hotel που είναι πολύ κοντά στην Άβυθο και τον Άη Χέλη..


Τέλειο αλλά λίγο πιο τσιμπημένο είναι το Mouikis  Sun Village που αξίζει να πας και για καφέ ή για ποτό.
Πηγή: booking.com


 


 Πώς να πάτε στην Κεφαλονιά;


Στην Κεφαλονιά πάτε από το λιμάνι της Κυλλήνης. Οπότε είτε με αυτοκίνητο μέχρι την Κυλλήνη και μετά παίρνετε το πλοίο για τον Πόρο της Κεφαλονιάς είτε με ΚΤΕΛ που σας πηγαίνει μετά και στο Αργοστόλι και στη Σάμη, αναλόγως πού έχετε κανονίσει να μείνετε.


Υπάρχει και απευθείας πτήση από το Ελευθέριος Βενιζέλος και άμα την κλείσετε αρκετά νωρίς, θα πετύχετε καλή τιμή και βολική ώρα!


Πάντως, η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που χρειάζεται αμάξι γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες. 


Η ομορφιά του νησιού σάς αποζημιώνει πάντως! 


Κείμενο και φωτογραφίες: Νίκη Κοσκινά

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X