Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ – Τι προβλέπεται για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα barcode στις εφημερίδες
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ - Τι προβλέπεται για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα barcode στις εφημερίδες thumbnail

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ – Τι προβλέπεται για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα barcode στις εφημερίδες

Να υπερψηφίσουν την τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών όπως ζήτησε το ΕΣΡ, κάλεσε την αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει ψηφοφορία.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έχει τίτλο: "Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις".


Ο Νίκος Παππάς κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσουν την τροπολογία για την αδειοδότηση των καναλιών σταθμών, όπως ζήτησε το ΕΣΡ. "Πρέπει να ξεπεράσετε το σοκ από την απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι απεριόριστος ο αριθμός των αδειών και ότι θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες" είπε και έκανε λόγο για "άναρθρες κραυγές" των κομμάτων για το ζήτημα.


Από την δική του πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ισχυρίστηκε πως ο υπουργός θα έπρεπε "να ντρέπεται για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που φέρνει στη Βουλή".


Οι κυβερνητικές τοποθετήσεις


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από καινοτομίες, με άξονα τη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης και θέτει τέρμα στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή.


Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ταυτίσεις με τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί πώς το ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι άδειες θα έχουν ως τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια και αποδέχθηκε ότι το φάσμα είναι περιορισμένο.


Τόνισε πως η πλατφόρμα για τη διαφήμιση θα είναι συνδεδεμένη με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να διασφαλιστεί η διαφάνεια υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, και τόνισε πως πλέον η διαφημιστική δαπάνη θα είναι διαφανής μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην πλατφόρμα.


Για τον περιφερειακό Τύπο, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που φέρνει, βάζει τέρμα στις αδιαφανείς πρακτικές διανομής της διαφήμισης του παρελθόντος. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του "barcode" για τις πωλήσεις των εφημερίδων, είπε πως υπήρξαν αλλαγές στις ανακοινώσεις για την κυκλοφορία εφημερίδας, άλλες άλλαξαν πρακτορεία, ενώ συγκεκριμένο πρακτορείο διανομής ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει μόνο του το σύστημα του γραμμωτού κώδικα.


Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημείωσε ότι το ΕΣΡ έδειξε με την απόφασή του ότι θα πρέπει να καταβληθούν 245 εκατομμύρια για τις άδειες, ενώ πριν από 10 μέρες πολλά κανάλια έλεγαν ότι "τις άδειες θα τις πάρουν τσάμπα και με μία αίτηση". Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μικρό βήμα σε μια σειρά από άλλα, καθώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και να εμπεδωθεί η διαφάνεια, "δεν τελειώνουν εδώ". Πρότεινε τέλος, να παρέμβει η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις μετά από συνάντηση με τους δημοσκόπους.


Τα αντιπολιτευτικά πυρά


Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έκανε "κυβίστηση" και μετά τις προειδοποίησεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα στην υποχρεωτικότητα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις θέσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων. Μίλησε για προχειρότητα, ιδεοληψία, κομματικές σκοπιμότητες και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και σημείωσε πως ο κ. Παππάς επιχείρησε διά της πλαγίας οδού να ελέγξει την ενημέρωση παρεμβαίνοντας στα διαφημιστικά έσοδα.


Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και στο νομοσχέδιο έγιναν 22 νομοτεχνικές βελτιώσεις σε 12 άρθρα, και θα έπρεπε να αποσυρθεί αφού υιοθετήθηκαν σχεδόν όλα τα αιτήματα των καναλαρχών και της ένωσης διαφημιζομένων. Καταλόγισε κομματική σκοπιμότητα στις παρεμβάσεις για τον περιφερειακό Τύπο, με στόχο "να φτιάξει η κυβέρνηση δικά της μέσα".


Σε ό,τι δε, αφορά το barcode για τις εφημερίδες, είπε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στην καταγραφή της κυκλοφορίας των εφημερίδων, αλλά έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο που επιδιώκει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση. Για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, υποστήριξε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους παραγωγούς.


Ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ κάλεσε τον υπουργό ΨΗΦΠΕ να αναγνωρίσει ότι έκανε πολιτικό λάθος με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. "Να προσέχετε τις πολιτικές λακκούβες" απάντησε στην εισηγήτρια της ΝΔ ο κ. Παππάς και έκανε λόγο για "δομικές αντιφάσεις" στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων. Έκανε λόγο για "άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης" για την πλατφόρμα, αφού καθιερώνει τελικώς μόνον προαιρετική καταγραφή των συναλλαγών.


"Με άλλο νομοσχέδιο ξεκίνησε η κυβέρνηση και άλλο θα ψηφίσει", είπε χαρακτηριστικά. Για τον περιφερειακό Τύπο διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στο μητρώο των εντύπων της Περιφέρειας και πληθυσμιακά κριτήρια για τον αριθμό των εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών.


Δήλωσε πως συμφωνεί επί της αρχής στο barcode για τις εφημερίδες, αλλά σημείωσε πως είναι ασαφές το πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση. Σε ό,τι αφορά τις οπτικοακουστικές παραγωγές, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο η υπουργός Πολιτισμού.


Η Ένωση Κεντρώων, όπως δήλωσε ειδικός αγορητής της Ι. Σαρίδης, καθώς συμφωνεί με τις ιδέες του νομοσχεδίου, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής τους. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, καλωσόρισε τις προτάσεις του ΕΣΡ και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο.


Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες και απόπειρα ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης.


Πηγή: efsyn.gr


Διαβάστε περισσότερα εδώ:


ΕΣΡ: Επτά οι τηλεοπτικές άδειες

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X