Αρνίσια παϊδάκια με ψητές μελιτζάνες και αρωματικό λαδόξιδο ντομάτας

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Βάλτε τα κάρβουνα στη φωτιά και ετοιμαστείτε για τραγανά και ζουμερά παϊδάκια με μελιτζάνες και σάλτσα ντομάτας.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υλικά</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κιλά αρνίσια παϊδάκια (όχι μπούτι), λεπτοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 μελιτζάνες λευκές φλάσκες ή 3 μέτριες τσακώνικες αλάτι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες + επιπλέον για το κρέας</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Για τη βινεγκρέτ ντομάτας</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 κιλό ντομάτες</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κουτ. γλυκού ξύσμα από βιολογικό, ακέρωτο λεμόνι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή δυόσμου ή μαϊντανού, χοντροκομμένα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">αλάτι και φρεσκοτριμμένο πράσινο ή μαύρο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Διαδικασία</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Βινεγκρέτ: Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν χυμός, για τουλάχιστον 1 – 2 λεπτά. Τον σουρώνουμε σε ένα μπολ («βοηθάμε» τον πολτό να περάσει από το σουρωτήρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι – δεν χτυπάμε πάλι στο μούλτι, γιατί η σάλτσα θα χάσει το λαμπερό κόκκινο χρώμα της αν χτυπηθεί με το λάδι και θέλουμε ανέπαφα τα φύλλα των αρωματικών. Ψήσιμο: Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε τα παϊδάκια. Χαρακώνουμε τις μελιτζάνες σε 5 – 6 σημεία την καθεμιά και τις βάζουμε στη σχάρα. Βάζουμε και τα παϊδάκια, τα οποία ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε μέχρι να καψαλιστούν από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν (τις πιέζουμε λίγο για να δούμε αν έχει μαλακώσει η ψίχα τους).</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Η δική μας δοκιμή: Τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου 18,7 KW τα παϊδάκια χρειάστηκαν 10 λεπτά με τακτικά γυρίσματα και οι μελιτζάνες περίπου 12 λεπτά, επίσης με τακτικά γυρίσματα.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Τελική φάση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο και με ένα κουτάλι «παίρνουμε» τη σάρκα τους, φροντίζοντας να μην παρασύρουμε τη μαυρισμένη φλούδα. Εναλλακτικά, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με το χέρι και απομακρύνουμε με ένα κομμάτι χαρτιού τυχόν κομματάκια από την καμένη φλούδα. Χοντροκόβουμε τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με τις 3 κουτ. ελαιόλαδο και τη μισή σάλτσα ντομάτας. Δεν ανακατεύουμε για να μην παραλιώσουν οι μελιτζάνες – θέλουμε να μείνουν μερικά ζωντανά κομμάτια, σαν χοντροκομμένη μελιτζανοσαλάτα.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα παϊδάκια με τις μελιτζάνες και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας σε μπολάκι, για να βάζει ο καθένας όση θέλει στο ψητό του.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</span> <br /><br /></p>

Σχετικά άρθρα