Οι ιώσεις του καλοκαιριού και οι μυοκαρδίτιδες

Κάθε καλοκαίρι παρατηρούνται διάφορες ιώσεις που χαρακτηρίζονται ως οι ιώσεις του καλοκαιριού. Οφείλονται συνήθως σε εντεροϊούς ή σε ιούς Coxsackie. Οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδες όσο ο άρρωστος είναι γονιδιακά απροστάτευτος.

Αντίθετα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, ευτυχώς δεν προκαλεί μυοκαρδίτιδες.

Οι ιώσεις του καλοκαιριού εκδηλώνονται με μια κακοδιαθεσία, ένα πυρέτιο ή ακόμα και με έναν υψηλό πυρετό, όμως άλλες φορές εκδηλώνονται με δυσπεψία, ελαφρό πόνο στο στομάχι ή στην κοιλιά, με ή χωρίς εμέτους και διάρροιες.

Οι ιοί είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που προϋπήρξαν του ανθρώπου, δηλαδή προτού εμφανιστεί ο άνθρωπος στη Γη. Οι μονοκύτταροι αυτοί οργανισμοί εισέρχονται στα κύτταρα του ανθρώπου, εάν βρουν πύλες εισόδου ανοικτές, και αλλάζουν τη βιολογία του κυττάρου.

Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με την αλλαγή της βιολογίας του κυττάρου και του DNA μπορεί να προκληθεί ακόμα και καρκίνος.

Οι πύλες εισόδου παραμένουν ανοικτές ή κλειστές, ανάλογα με τη δομή των γονιδίων. Οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των κυττάρων ενός οργάνου, επιφέροντας ηπατίτιδες, μυοκαρδίτιδες, εγκεφαλίτιδες κ.λπ., ανάλογα με το όργανο που προσβάλλουν.

Έτσι περίπου έγινε πρόσφατα με τη γρίπη των πτηνών ή των χοίρων που απείλησαν με επιδημίες ή πανδημίες την ανθρωπότητα.

Η μυοκαρδίτιδα πολλές φορές δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί εκδηλώνεται παράλληλα με μια ίωση ή φλεγμονή και τα συμπτώματά της δεν είναι “θορυβώδη

Σχετικά άρθρα