Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οικονομία: Επιστροφή 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων
Οικονομία: Επιστροφή 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων  thumbnail

Οικονομία: Επιστροφή 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

Στην επιστροφή περίπου 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα προχωρήσει σταδιακά η ευρωζώνη.


Αυτό προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroupγια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ έχει περιληφθεί και ως πρόβλεψη στο «επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα.


 

Πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, γνωστά ως ANFAs και SMPs, δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012, αλλά ανταλλάχτηκαν ώστε να εξαιρεθούν.


Με την απόφαση του Eurogroup αποφασίστηκε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα αυτά να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό σταμάτησε τον Ιούνιο του 2015 σε συνέχεια των ατυχών διαπραγματεύσεων και της στάσης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.


Έτσι, έως σήμερα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη των SMP και των ANFA τελούσαν σε εκκρεμότητα. Σημειώνεται πως αν και τα επιστρεφόμενα ποσά από τα ANFA’s και SMP’s δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο η είσπραξη τους θα κλείσει τρύπες στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών.


 


πηγή:http://www.cnn.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X