Αρχική / Ψυχολογία / Η αδερφή μου έχει υιοθετήσει τραβηγμένες ιδέες περί θεών, δαιμόνων και συνωμοσιών…
Η αδερφή μου έχει υιοθετήσει τραβηγμένες ιδέες περί θεών, δαιμόνων και συνωμοσιών... thumbnail

Η 35χρονη αναγνώστριά μας, Πόπη

Η αδερφή μου έχει υιοθετήσει τραβηγμένες ιδέες περί θεών, δαιμόνων και συνωμοσιών…

Γεια σας, σας στέλνω για την περίπτωση της αδερφής μου.


Το τελευταίο 4μηνο έχει υιοθετήσει τραβηγμένες ιδέες και αντιλήψεις περί θεών και δαιμόνων, περί συνωμοσιών, και η εκδήλωση της επιθετικής συμπεριφοράς της στο οικογενειακό περιβάλλον μας ώθησαν σε ψυχίατρο όπου την παρακολουθεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Η γνωμάτευση, μανία.


Με φαρμακευτική αγωγή εννοείται, κάπως έχει ηρεμήσει, αλλά θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη κυρίως για το πως πρέπει εμείς η οικογένεια να το διαχειριστούμε. 


Η αδερφή μου (25 χρόνων) μένει μαζί μας τον τελευταίο μήνα, μετά από αρκετές εφήμερες κατοικίες, και πολλαπλές μετακομίσεις. Έχουμε χάσει την μαμά μας πολύ νωρίς (όταν η αδερφή μου ήταν 12) ο μπαμπάς είναι 65 χρόνων, όχι και τόσο έτοιμος για την κατάσταση, όποτε ο κλήρος πέφτει στην μεγάλη αδερφή! Είμαι 35 χρόνων ,παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο με κατανόηση ,και έχουμε ένα 5χρονο ευτυχισμένο αγοράκι! Η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη, σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που ξεκινάμε…


Στο ερώτημα απαντά η Ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Η θέση σας είναι πάρα πολύ δύσκολη, το καταλαβαίνω. Το θετικό είναι ότι ζητήσατε βοήθεια και ότι το αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια του πλέον ειδικού. Η διάγνωση μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά αντιμετωπίζεται!


Δεδομένου ότι η αδερφή σας βλέπει ήδη ψυχίατρο, το να σας πω εγώ οτιδήποτε πάνω στη νόσο θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου. Αυτό που προτείνω πάντα στο στενό περιβάλλον του ανθρώπου με ψυχική νόσο είναι να κλείσει ένα ραντεβού με τον ψυχίατρο που παρακολουθεί το άτομο. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε σε βάθος το θέμα, να πάρετε συμβουλές και μία γενικότερη καθοδήγηση που είναι απαραίτητη.  


Τώρα, στο πιο δύσκολο κομμάτι: ο άθλος που καλείστε να φέρεται εις πέρας δεν είναι η φροντίδα της αδερφής σας, αλλά το να κρατήσετε σε ισορροπία τις ανάγκες της πατρικής και της δικής σας οικογένειας. Μετά το πρώτο αυτό διάστημα, ξαναμιλήστε με τον/την ψυχίατρο και ρωτήστε ανοιχτά για το ποιος είναι ο δικός σας ρόλος, πόσο σας χρειάζεται η αδερφή σας, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να είναι δική σας ευθύνη. Από το κλείσιμο της ερώτησης σας καταλαβαίνω πως κατά βάθος γνωρίζετε ποιος έχει προτεραιότητα και ποιανού η ευτυχία έρχεται πρώτη.


Σας εύχομαι ολόθερμα να βγείτε από την «κρίση» αυτή και γυρίσετε στην ήρεμη οικογενειακή σας ζωή το συντομότερο!


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X