Αρχική / Ψυχολογία / Πώς να περάσετε με αξιοπρέπεια τις διακοπές ή τις γιορτές όταν είστε μόνοι, ή και σε δύσκολη κατάσταση
Πώς να περάσετε με αξιοπρέπεια τις διακοπές ή τις γιορτές όταν είστε μόνοι, ή και σε δύσκολη κατάσταση thumbnail

Πώς να περάσετε με αξιοπρέπεια τις διακοπές ή τις γιορτές όταν είστε μόνοι, ή και σε δύσκολη κατάσταση

Είστε μόνη ή μόνος στις διακοπές; Έτυχε να χωρίσετε, να χάσετε κάποιον σημαντικό σας άνθρωπο ή να χάσετε την δουλειά σας πρόσφατα ή βρίσκεστε σε άλλη πόλη ή είστε σε μεταβατικό στάδιο ζωής; Εκ πρώτης όψης, θα λέγατε ότι είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που σας περιμένει, όμως, δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, να είναι έτσι.


Οι διακοπές, τα σαββατοκύριακα και οι κάθε είδους γιορτές, είναι ιδιαίτερα "φορτισμένες μέρες" για τους πιο πολλούς από μας, και από την κοινωνία μέσω των εκπομπών, έργων κλπ. Που επιβάλλουν κάποια standards και από το πώς τις έχει πιθανότατα περάσει ο ίδιος ο κάθε άνθρωπος, στην οικογένεια του. Στο παρελθόν, αυτές οι μέρες περνούσαν για σας είτε πολύ καλά είτε πολύ άσχημα είτε αδιάφορα.


Αν τις έχετε περάσει πολύ όμορφα θα έχετε την τάση να συγκρίνετε το παρελθόν με το τώρα και να αισθάνεστε άσχημα, ενώ αν τις έχετε περάσει άσχημα, συνήθως δεν θα θέλετε γενικά τις διακοπές ή τις γιορτές και θα προτιμάτε να εργάζεστε για να κρατιέστε απασχολημένοι. Πάρα πολλοί άνθρωποι συμβαίνει να είναι μόνοι για κάποιο λόγο πολύ συχνά στην ζωή τους.


Ε λοιπόν, από δω και πέρα, μπορείτε να ξεκινήσετε έναν νέο τρόπο να περνάτε τις διακοπές και τις γιορτές, που δεν θα είναι τόσο εύθραυστος και αυτό συμβαίνει γιατί δεν θα βασίζεται τόσο πολύ σε άλλους. Η αγάπη του εαυτού αποδεικνύεται έμπρακτα στις δύσκολες περιόδους της ζωής, κι εδώ θα δούμε αν πραγματικά αγαπάτε τον εαυτό σας ή όχι, κρίνοντας από το πώς θα του φερθείτε. Θα τον εγκαταλείψετε με τις πιτζάμες, αχτένιστο, βρώμικο, να τρώει ότι να ναι, σε ένα σπίτι η δωμάτιο χάλι σκέτο, γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί σας ή γιατί τα άτομα που θέλετε δεν είναι πια μαζί σας (μερικές φορές είναι μια φυσιολογική φάση για κάποιο διάστημα); Θα κλαίτε τη μοίρα σας που είστε μόνοι; Ή θα οργανώσετε πράγματα για να περάσετε καλά και είτε χαλαρά, είτε πιο επίσημα θα περάσετε με αξιοπρέπεια και αγάπη αυτές τις μέρες, γνωρίζοντας ότι είναι μια φάση και θα υπάρξουν και καλύτερες μέρες;


Για να δούμε μαζί τι μπορείτε να κάνετε σε μερικές βασικές περιπτώσεις:


1) Είστε μόνος ή μόνη χωρίς σύντροφο τη δεδομένη στιγμή από επιλογή ή και όχι


Επειδή κανείς μόνος του γεννιέται, και μόνος του πεθαίνει, είναι πολύ σημαντικό για εσάς να κατανοήσετε, ότι πολλές περιόδους στη ζωή σας θα τύχει να είστε μόνοι. Μπορεί να έχετε πάρει διαζύγιο, να χωρίσατε πριν καιρό, ή να μην θέλετε σχέσεις, επειδή είστε σε φοιτητική έντονη φάση διαβάσματος ή δουλειάς με ένταση. Δεν πειράζει. Δεν τρέχει κάτι αν αυτή είναι η επιλογή σας και δεν έτυχε ή δεν μπορείτε να έχετε κάποια σχέση. Δεν τελειώνει η ζωή σας εδώ ακόμη κι αν γύρω σας είναι όλοι ζευγαρωμένοι και νομίζετε ότι είστε ο-η μόνη που είστε μόνος-η. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια άνθρωποι είναι μόνοι για διάφορους λόγους και εσείς είστε απλά άλλος ένας. Καλό είναι λοιπόν, να μάθετε να "κάνετε ζευγάρι" με τον εαυτό σας αυτές τις διακοπές ή γιορτές κι αυτό που περιμένετε από τον σύντροφο σας, να το δώσετε εσείς σε σας. Αν αυτή η ιδέα σας φαίνεται απεχθής και νομίζετε ότι μόνο από έναν άλλον έχει αξία η αγάπη, τότε χρειάζεστε σίγουρα τη βοήθεια ειδικού στο να μάθετε να περνάτε καλά με εσάς τόσο όσο και με τους άλλους και να αναπτύξετε την "αυτοαγάπη".


Είναι ευκαιρία στην πραγματικότητα να κάνετε όλα όσα θα θέλατε να σας κάνει κάποιος άλλος αυτές τις διακοπές ή γιορτές: να σας χαρίσετε ακριβώς το δώρο που θέλετε να σας στείλετε ακριβώς τα λουλούδια που σας αρέσουν και να κάνετε την δραστηριότητα που σας αρέσει με φίλους ή μόνος-η και να την ευχαριστηθείτε. Φανταστείτε να μην αρέσει αυτή η δραστηριότητα σε οποίον θα βρείτε κάποια μέρα, και να γκρινιάζει, οπότε είναι ευκαιρία τώρα που είστε μόνοι να κάνετε όλα όσα σας αρέσουν πραγματικά, έτσι ώστε όταν θα έρθει ο καιρός για μια σχέση να είστε χορτάτοι από την προσωπική πραγματοποίηση στόχων, και να μην σας καίει τόσο πολύ το να γίνουν ντε και καλά συγκεκριμένες δραστηριότητες μαζί κλπ., πράγμα που επιβαρύνει την σχέση και εμποδίζει κάποιους απαραίτητους μικρούς συμβιβασμούς. Επίσης αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλα άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και αυτά θα κρατηθούν και αργότερα, αν είστε ζευγάρι πάλι.


2) Χωρίσατε πρόσφατα ή χάσατε ένα άτομο πολύ σημαντικό για σας


Είναι πολύ λογικό να βρίσκεστε στη διαδικασία πένθους σε αυτή την περίπτωση για ένα χρόνο τουλάχιστον αν η σχέση ήταν μακροχρόνια ή το πρόσωπο πολύ αγαπητό, πολλές φορές και περισσότερο. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα για τα οποία δεν είναι έτοιμος και δεχτείτε ότι αυτή την περίοδο περισσότερο στην αρχή και λιγότερο όσο περνά ο καιρός όλα θα σας θυμίζουν αυτό το πρόσωπο. Θα χρειαστεί σιγά σιγά να ανασυντάξετε την ζωή σας και να δεχτείτε την ιδέα ότι θα ζείτε χωρίς αυτό και ότι όλα θα αλλάξουν στην ζωή σας. Αν ήσασταν δεμένο ζευγάρι ή το πρόσωπο αυτό ήταν σημαντικό ίσως χρειαστεί να ξαναφτιάξετε τον κύκλο σας από την αρχή ή και να βρείτε ανθρώπους να σας στηρίξουν. Αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε διακοπές διαλέξτε ένα άτομο που σας κατανοεί και σέβεται τον πόνο σας και θα σας φερθεί με ευγένεια και γλυκύτητα και αποφύγετε τα άτομα με μανιακές άμυνες που θα περιμένουν συνέχεια από εσάς να κινείστε και να δράτε. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να πάτε διακοπές κάπου μόνοι σας με μερικά καλά βιβλία και να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εκφραστεί, να κλάψει, να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί και να σκεφτεί. Ανάλογα με τον χαρακτήρα σας διαλέγετε το μέρος που σας ταιριάζει αλλά γενικά η επαφή με την φύση είναι συνήθως θεραπευτική.


3) Είστε οικονομικά δύσκολα ή χάσατε τη δουλειά σας


Είναι πολύ δύσκολο να περνάτε τις διακοπές ή τις γιορτές με οικονομική δυσκολία πράγματι, αλλά δεν είναι το πιο τραγικό. Η πραγματική φτώχεια είναι η πνευματική φτώχεια που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δημιουργικών ιδεών. ¨Έχετε λοιπόν να οργανώσετε τα οικονομικά σας σε μια νέα βάση με λιγότερα χρήματα και μια ανακατάταξη στη ζωή σας και να κοιτάξετε να οργανώσετε τη στρατηγική εύρεσης άλλης εργασίας και να δείτε πως θα περάσετε καλά αυτές τις μέρες μόνος σας ή με φίλους. Μπορείτε να κάνετε πολύ απλά πράγματα που δεν απαιτούν οικονομικά κόστη, όμως θα είναι δημιουργικά και θα τα φτιάξετε μόνος-η σας.


Μπορείτε να σας φτιάξετε ένα δώρο ή να σας αγοράσετε κάτι πολύ φτηνό και χαριτωμένο για σας τον – την ίδια. Μπορείτε να αθληθείτε πράγμα που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα χάρη στις ενδοκρινές και θα σας δώσει όρεξη να ασχοληθείτε με την εύρεση εργασίας και την δημιουργία σωστότερης στρατηγικής. Κυρίως μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό ή τον υπολογιστή σας προγράμματα και applications δωρεάν, μέσα από τα οποία μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν χιλιάδες ελεύθερα βιβλία (kindle, google books, free e-books) που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας, να αξιολογήσετε τις ικανότητες σας και να επαναπροσδιορίσετε την καριέρα σας, τους στόχους σας και το τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Αν η οικογένεια σας είναι έστω και στο ελάχιστο υποστηρικτική και έχετε που να μείνετε τότε μπορείτε να αναθεωρήσετε όλη την εργασιακή σας πορεία και να ασχοληθείτε ενεργητικά με το να βρείτε νέους χώρους εργασίας και να μετατρέψετε το χόμπι σας σε κάτι κερδοφόρο η να προσεγγίσετε επαγγέλματα που δεν τολμούσατε πριν , ή ακόμη και να κυνηγήσετε προγράμματα που χρηματοδοτούν την δική σας επιχείρηση. Αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να σας προσφέρετε, έτσι ώστε να καταφέρετε να μετατρέψετε μια αναποδιά σε ένα ελεύθερο διάστημα σκέψης που σας προσφέρεται και να αναθεωρήσετε τηνζωή σας εξ ολοκλήρου. Μην εγκαταλείπετε λοιπόν τον εαυτό σας και ακόμη κι αν χρειάζεται να τρώτε μακαρόνια κάθε μέρα μαγειρέψτε τα διαφορετικά και γίνετε δημιουργικοί μέχρι να περάσει αυτό το διάστημα και υποστηρίξτε τον εαυτό σας πλήρως. Μερικές φορές η αφορμή για να πετύχει κάνεις οικονομικά είναι να φτάσει "στον πάτο", όπως λέει η έκφραση, για να αρχίσει να εκτιμά τα βασικά, πχ την τροφή κι ένα μέρος να μείνει και να τα χρησιμοποιήσει ως βάση για να ανέβει σε καλυτέρα επίπεδα. Φροντίστε πολύ την σκέψη σας, να παραμένει θετική, δείτε ιστορίες ανθρώπων που ξεκίνησαν από το μηδέν και διαβάστε τες για να πάρετε κουράγιο. Σκεφτείτε ότι από κάθε περίοδο υπάρχει ένα μάθημα για να μάθετε, άρα και από αυτήν. Αν το μάθετε θα προχωρήσετε.


4) Είστε μόνος – η σε άλλη πόλη


Κι αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για πολλούς, ειδικά για όσους φεύγουν για πρώτη φορά από το πατρικό τους και για όσους είναι μετανάστες για οικονομικούς λόγους. Μπορεί τις πρώτες χρονιές να μην έχετε την δυνατότητα να γυρίζετε πίσω συχνά και να βλέπετε τους δικούς σας, αν έχετε σαφείς στόχους και θα χρειαστεί να διαμορφώσετε στο άλλο μέρος μια κατάσταση καλή για σας. Καλό θα ήταν να είστε ανοιχτοί σε νέους ανθρώπους και να κάνετε νέα πράγματα στον ελεύθερο σας χρόνο. Αν είστε πραγματικά απασχολημένοι συνέχεια σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αντλήσετε ικανοποίηση από την αποταμίευση που κάνετε, μια και δεν πάτε πουθενά και να σχεδιάσετε ένα οικονομικό πλάνο που θα σας επιτρέψει να χαρείτε κάποια πράγματα λίγο αργότερα βάση σχεδίου. Κοιμηθείτε καλά και θεωρήστε την περίοδο αυτή σαν μια πολύ εντατική περίοδο επένδυσης στον εαυτό σας.


Αν είστε φοιτητής προσπαθήστε να γνωρίσετε το μέρος που ζείτε και να ασχοληθείτε με την εκμάθηση της κουλτούρας ή και της γλώσσας. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις για φοιτητές και πολλές είναι δωρεάν.


Ασημίνα Κουλουκούρη
Κλινική Ψυχολόγος
www.akouloukouri.gr


Διαβάστε ακόμα:


Γιατί οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία;


Προτιμώ να πάω διακοπές με τον φίλο μου. Πώς να το πω στις φίλες μου;


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X