Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει πρωτάθλημα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, δήλωσε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μιλώντας στην «goal», ενώ ένα από τα όνειρα του τόνισε πως είναι να αγωνιστεί με τον «δικέφαλο του Βορρά» στοchampions league.

-Έχεις συνδέσει το όνομά σου με κορυφαία επιτεύγματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχεις συνειδητοποιήσει τη σημασία όσων έχεις πετύχει;
“Είναι κάτι που με ικανοποιεί ως γεγονός, αλλά δεν το σκέφτομαι στην καθημερινότητα. Δεν παίζω ποδόσφαιρο για να πετύχω ως Δημήτρης. 0 κάθε παίκτης κρίνεται στη συνείδηση του κόσμου. Ως καλός, κακός ή μέτριος παίκτης. Για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ποτέ δεν επιδίωξα να προβληθώ μέσω του Τύπου. Δεν είναι τέτοιος ο χαρακτήρας μου.
Είναι κάποια στατιστικά στοιχεία, όμως, που μου δίνουν ικανοποίηση. Χαίρομαι που τα πέτυχα. Και αυτό κρατώ για τη συνέχεια, δίχως να μπαίνω σε διαδικασία για αναγνώριση και προβολή”.

– Αυτό βέβαια δεν αλλάζει πως είσαι ο παίκτης των μεγάλων αγώνων.
“Κάποιων μεγάλων αγώνων. Αν το δεις βάσει στατιστικών, βάσει παιχνιδιών και αποτελεσμάτων, συμβαίνει αυτό. Είναι θέμα τύχης, ικανότητας και συγκυριών. Αυτό δεν μπορώ να το αρνηθώ. Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, πρέπει να συνηγορούν πολλοί παράγοντες. Πρέπει να είσαι σε μια ομάδα που να έχει δυνατότητες, να έχεις υγεία και να αγωνίζεσαι. Να έχεις την εμπιστοσύνη του προπονητή σου. Και βέβαια, για να πετύχεις το γκολ, να είσαι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή”.

– Ποιο είναι το γκολ που σε άφησε περισσότερο ικανοποιημένο;
“Επειδή το έχουμε μέσα μας το DNA του Έλληνα και την αγάπη για την Εθνική, θα διάλεγα κάποιο από αυτά με τη φανέλα της. Είναι περισσότερο έντονες οι συγκινήσεις και οι επιτυχίες μαζί της. Όπως αυτό στο Ντόνετσκ που μας έδωσε την πρόκριση για το Μουντιάλ. Μια πολύ όμορφη μέρα για μένα ήταν μετά το γκολ με τη Νιγηρία, αλλά και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό”.

– Την ώρα που αγωνίζεσαι συνειδητοποιείς τι έχεις πετύχει;
“Οχι πάντα. Στο Ντόνετσκ δεν το κατάλαβα. Μέχρι να λήξει το παιχνίδι δεν είσαι βέβαιος. Ανησυχείς μήπως μπει κάποιο γκολ. Μετά όμως, με τη χαρά και τους πανηγυρισμούς, όλα γίνονται μαγικά”.

– Έχοντας σκοράρει σε κομβικά ματς, θεωρείς πως “απαντάς” στο ερώτημα για τη θέση που μπορείς να προσφέρεις περισσότερο μέσα στο γήπεδο;
“Ετσι νομίζω. Είναι μια απάντηση για τη θέση που μπορώ να αποδώσω καλύτερα. Στην Ελλάδα τους αρέσει να απαξιώνουν αθλητές. Εχω ακούσει πολλά για την ποιότητα, την τεχνική μου, αν μπορώ να κάνω σέντρα ή ντρίπλα. Είναι σεβαστό. Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, δεν παίζω πάντα στη θέση μου. Δεν το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία. Προσπαθώ να κάνω καλύτερη τη δουλειά μου. Η θέση που έμαθα να παίζω καλύτερα είναι μπροστά. Μέσα στην περιοχή. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, το σωστό για κάθε επαγγελματία είναι να προσαρμόζεται στις συνθήκες των ομάδων, να εξελίσσεται μέσα στον χρόνο”.

– Είσαι ικανοποιημένος απ’ όσα έχεις πετύχει σε ποδοσφαιρικό επίπεδο; Συνεχίζεις να ονειρεύεσαι πράγματα για την καριέρα σου;
“Δεν θα έλεγα πως η ζωή μου δεν ήταν απλόχερη σε ό,τι αφορά τις επιτυχίες. Υπήρξαν μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές που πέτυχαν λιγότερα. Αυτά που πέτυχα εγώ με τους συμπαίκτες μου ήταν σημαντικά. Δεν θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Κάθε χρονιά έχεις ένα όνειρο, ένα στόχο να πετύχεις. Ακόμα κι αν είσαι 38 ετών, κάθε φορά είναι μια νέα αρχή”.

– Ζηλεύεις για την επιτυχία του 2004 που δεν ήσουν παρών;
“Μπορεί να την έζησαν τα παιδιά από κοντά, αλλά και εγώ το χάρηκα από τη δική μου πλευρά. Δεν θα ήθελα να πάρω τη χαρά και την ικανοποίηση από κανέναν που βρέθηκε εκεί, έστω κι αν το έβλεπα από την τηλεόραση. Το χάρηκα πολύ ως Ελληνας όπως και όλοι μας εκείνη την περίοδο”.

– Υπάρχει κάποιο ποδοσφαιρικό απωθημένο για εσένα;
“Ο καθένας θα ήθελε να φτάσει ψηλά στο Τσάμπιονς Λιγκ και αν μπορεί να το κατακτήσει”.

– Αυτό σημαίνει πως το κεφάλαιο εξωτερικό δεν έχει κλείσει για εσένα, παρά την υπογραφή νέου συμβολαίου με τον ΠΑΟΚ;
“Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει το “δένεσαι” ως τελεία. Ως άνω τελεία, ίσως. Ανανέωσα με τον ΠΑΟΚ και υπάρχει σκεπτικό να τελειώσω εκεί την καριέρα μου. Ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει. Δεν θα μείνω στον ΠΑΟΚ, επειδή με δένει απλώς ένα συμβόλαιο. Οσο θα έχω την υγεία μου και θα νιώθω πως προσφέρω, θα ήθελα να είμαι εκεί. Εχω υπογράψει συμβόλαιο, είμαι εκεί. Προχωράω και πάω έτσι. Εάν προκύψει κάτι και μπει η ομάδα στη διαδικασία τότε θα μπω και εγώ σε διαδικασία σκέψης, εάν πρέπει να αποχωρήσω. Αλλά μόνο αν προέκυπτε κάτι”.

– Πολλοί ερμήνευσαν τη συνεργασία σου μανατζερικά με τον Τάσο Σαλονίδη ως άνοιγμα προς ομάδες του εξωτερικού. Δεν ισχύει;
“Οχι, είναι θέμα φιλίας. Συνεργάζομαι με τον Τάσο, αλλά δεν έχουμε κάνει κουβέντα για να μου βρει ομάδα. Τον γνωρίζω χρόνια, ήμασταν παλιότερα συμπαίκτες. Τον ξέρω και τον εμπιστεύομαι. Στα χρόνια που υπήρχε αβεβαιότητα με την ομάδα έψαχνε να μου βρει ομάδες στο εξωτερικό. Υπήρξε ενδιαφέρον από κάποιες ομάδες, αλλά δεν κατέληξε κάπου. Από τη στιγμή που υπήρχε ο κ. Σαββίδης και υπέγραψα συμβόλαιο, δεν υπάρχει θέμα”.

– Δεν ανησυχείς μήπως μετανιώσεις κάποια στιγμή που δεν έζησες το όνειρο του εξωτερικού;
“Ισως, δεν ξέρω. Οι επιλογές μου ήταν πάντα συνειδητές. Ηθελα να τις κάνω και δεν θα μετάνιωνα για κάτι που δεν έκανα, ενώ θα μπορούσα να το κάνω. Δεν ξέρω, αν θα το μετανιώσω που δεν το επέλεξα. Είμαι γεμάτος από επιλογές και νομίζω πως έκανα την καλύτερη”.

– Στον λόγο σου υπάρχει ηρεμία και με όσα έγιναν γύρω από εσένα υπήρχε η εντύπωση για το ακριβώς αντίθετο.
“Είναι αυτό που λένε πως οι μεγάλες αγάπες δημιουργούν μεγάλα μίση. Κάτι τέτοιο συνέβη σ’ εμένα. Σίγουρα υπήρξαν ακραία περιστατικά στο παρελθόν. Βγάζω τώρα ηρεμία, αλλά υπήρξαν πολλές στιγμές που απογοητεύτηκα, που είπα δεν αντέχω άλλο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό στην Ελλάδα που ζούμε”.

– Πώς ξεπερνά σε ανθρώπινο επίπεδο κάποιος τέτοιες ακραίες καταστάσεις;
“Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Υπομονή και δύναμη χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις αυτήν την πίεση και την άρνηση στο πρόσωπό σου. Είναι δύσκολο να λατρεύεσαι και μετά από τόσα χρόνια να σε μισούν. Κάποιες φορές συμβιβάζεσαι με μια κατάσταση. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Πρέπει να το διαχειριστείς”.

– Τότε δεν σου δημιουργήθηκε η επιθυμία να φύγεις μακριά;
“Μπορεί σε μια τέτοια περίοδο να νιώθεις απογοήτευση και να λες πως θέλω να φύγω. Οταν ηρεμείς, προσπαθείς να το διαχειριστείς. Πολλές φορές μπορεί να είπα μέσα μου πως πρέπει να φύγω, αλλά πρέπει να υπάρχει και δυνατότητα. Πολλές φορές άκουσα θεωρία και ενδιαφέρον, αλλά δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό”.

– Αυτή η μετακίνηση από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό, βέβαια, πήγε να χωρίσει την Ελλάδα στα… δύο!
“Οσο έπαιζα στον ΠΑΟΚ, στην πρώτη μου θητεία, υπήρχαν 1-2 ευκαιρίες να πάω στο εξωτερικό. Τότε προέκυψε ο Παναθηναϊκός. Εκείνη την περίοδο θεώρησα πως ήταν ό,τι καλύτερο για εμένα και την ομάδα, θα μπορούσα να φύγω ως ελεύθερος, αλλά δεν το έκανα. Επειτα, τα χρόνια που αγωνίστηκα στον Παναθηναϊκό δεν προέκυψε κάτι ζεστό”.

– Μετά ξανά επιστροφή στον ΠΑΟΚ. Για να κλείσει η πληγή;
“Η μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ ήταν συνειδητή επιλογή. Ηθελα να κάνω αυτό που ένιωθα μέσα μου. Αυτό που με γέμιζε. Το ήθελα και το έκανα”.

– Εκτιμάς πως εγκλώβισε την πορεία σου η αποκάλυψη των συναισθημάτων για τον ΠΑΟΚ;
“Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα έκανα καμία δήλωση τέτοιου τύπου. Ουσιαστικά, όλη τα πυρά που δέχτηκα είναι γιατί έκανα αυτήν τη δήλωση, επειδή όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είχαν κάποια προτίμηση σε κάποια ομάδα. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο φανατικός οπαδός. Ναι μεν όλοι έχουμε μια προτίμηση, αλλά μπορεί η μοίρα να τα φέρει έτσι και να έχουν παίξει σε αντίπαλες ομάδες, απλώς εγώ το εξέφρασα. Αυτό δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος και ουσιαστικά εμένα μου φέρονται με αυτό τον τρόπο”.

– Ακόμα συζητείται η δήλωση που έκανες πριν από λίγες ημέρες. Δεν χάιδεψες αυτιά, είπες πράγματα που πολλοί τα αποφεύγουν…
“Το μήνυμα που ήθελα να στείλω είναι πως για να μπορέσει μια ομάδα να πάρει το 100% από κάποιους ποδοσφαιριστές, αυτοί πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και ελεύθεροι. Να μη νιώθουν πίεση. Οταν νιώθεις πως θα έχεις περιστατικά όταν επιστρέφεις σπίτι σου, σε πιέζει περισσότερο. Το μήνυμα που ήθελα και θέλω να περάσω είναι πως πρέπει να υπάρχει ενότητα σε μια ομάδα, για να καταφέρει να πετύχει πολλά. Ολοι ενωμένοι μαζί. Αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό και είναι η διαφορά με την Ελλάδα”.

– Και πως αλλάζει αυτό; Πιστεύεις πως γίνεται;
“Γίνεται, αλλά είναι και θέμα νοοτροπίας. Χρειάζονται την αλλαγή σκέψης όλοι όσοι κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο. Εγώ έκανα αυτές τις δηλώσεις. Οταν παίρνεις πρωτοβουλία, μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνούσαν, αλλά κάποιοι διαφώνησαν. Εγώ αυτές τις δηλώσεις δεν τις έκανα για να πάρω προβολή. Δεν έχω δώσει στην πορεία της καριέρας μου δικαιώματα πως θέλω να κεντρίζω τα βλέμματα με κάτι που θα κάνω και τι θα πω. Δεν ξέρω κατά πόσον είμαστε έτοιμοι όλοι μας να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Ακόμα και στο αυτονόητο υπάρχει η αντίθετη άποψη. Εάν πεις κάτι αυτονόητο, θα έχεις το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ σου, αλλά και κάποιους απέναντι. Στο εξωτερικό δεν θα έχεις πρόβλημα. Δικαίωμα στο λάθος έχει ο οποιοσδήποτε. Αλλά πρέπει να μαθαίνει”.

– Τσεκάρεις εισιτήριο για… Βραζιλία;
“Αμεσος στόχος με την Εθνική είναι η πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ, θα είναι τεράστια επιτυχία, αν βρεθούμε εκεί. Να παίζουμε στη Βραζιλία, ανάμεσα στους κορυφαίους”.

– Τα όνειρα σου για τον ΠΑΟΚ;
“Με τον ΠΑΟΚ τη νέα χρονιά έχουμε το δύσκολο έργο της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μακάρι να τα καταφέρουμε. Κάθε ΠΑΟΚτσής θέλει να δει την ομάδα του στους ομίλους. Είναι όνειρο. 0 ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Στα επόμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει κάποιο πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν θα είναι του χρόνου. Αλλά πρέπει να συμβεί στα επόμενα 2-3 χρόνια”.

– Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει. Παναθηναϊκός εκτός Ευρώπης, ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική. Σε τρομάζει;
“Δεν μου αρέσουν όσα συμβαίνουν. Ενα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα είναι καλό για όλους μας. Για τους φιλάθλους που υποστηρίζουν τις ομάδες. Για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ολη η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κρίσης που περνάμε ως χώρα και χτυπά το ποδόσφαιρο άμεσα. Ελπίζω να έχουμε ανάπτυξη και εξέλιξη στον χώρο του ποδοσφαίρου. Εύχομαι η ΑΕΚ να επιστρέψει, ο Παναθηναϊκός να γίνει πιο δυνατός και ανταγωνιστικός, ο ΠΑΟΚ ακόμα πιο δυνατός και διεκδικητής”.

– Νοιάζεσαι για το ποδόσφαιρο, αγωνιάς γι’ αυτό. Σκέφτεσαι μετά την καριέρα σου να προσφέρεις από κάποια θέση;
“Αγαπάω πολύ το ποδόσφαιρο. Με αυτό μεγάλωσα. Είναι τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Δεν ξέρω πώς θα σκέφτομαι όταν σταματήσω. Τώρα μπορώ προσφέρω μέσα από τις τέσσερις γραμμές. Πολλές φορές έκανα σκέψεις στη ζωή μου, μολονότι είμαι ακόμα μικρός, είτε αφορούν το ποδόσφαιρο είτε όχι, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Βλέπει ο θεός να κάνουμε όνειρα και γελάει. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θα δω πώς θα νιώθω”.

Σχετικά άρθρα