Αρχική / More / Life stories / Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Η πιο δύσκολη στιγμή μετά από 41 χρόνια κοινής πορείας με την Ζωή του
Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Η πιο δύσκολη στιγμή μετά από 41 χρόνια κοινής πορείας με την Ζωή του thumbnail

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Η πιο δύσκολη στιγμή μετά από 41 χρόνια κοινής πορείας με την Ζωή του

Μέσα σε οκτώ δεκαετίες ζωής ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έχει ζήσει σίγουρα πολλά. Οι πιο δύσκολες ώρες είναι αυτές που περνάει τις τελευταίες ημέρες, μετά το οριστικό αντίο στη λατρεμένη του Ζωή Λασκάρη. Η Ζωή ήταν για 41 χρόνια η δική του η ζωή και την Τρίτη, στην κηδεία της μεγάλης ηθοποιού, δεν μπορούσε να συγκρατήσει την θλίψη.


Οι μάχες για χρόνια μέσα στα δικαστήρια, δεν ήταν τίποτα μπροστά στον αγώνα να σταθεί όρθιος και να αποχαιρετήσει τη λατρεμένη του σύζυγο. Τα λόγια που εκφώνησαν συγκίνησαν τους πάντες.


«Σου στάθηκα μια φορά και εσύ μου στάθηκες δέκα. Δεν βρίσκεται άνθρωπος που να σου μοιάζει. Έφυγες τις ημέρες που κοιμήθηκε η Παναγία μας. Την τελευταία μας κοινωνία την λάβαμε μαζί, μπροστά στην Παναγία. Πάντα με συγχωρούσες. Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα μου έδωσες και σ’ ευχαριστώ για όλα όσα θα μου δίνεις. Το στεφάνι που μας έδεσε πριν από 41 χρόνια είναι και θα παραμείνει όπως το θέλεις, ζωντανό και φωτεινό», είπε μεταξύ άλλων στον σπαρακτικό επικήδειο, δείχνοντας ότι δεν θέλει να υποκριθεί, δεν θέλει να κρύψει τίποτα από τα όσα έζησαν μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε ο ίδιος είχε στο παρελθόν παραδεχτεί ότι δεν ήταν ο ορισμός του πιστού συζύγου. Παρόλα αυτά είχαν βρει τον τρόπο με την Ζωή να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια και γι’ αυτό παρέμειναν μαζί μέχρι ο θάνατος να τους χωρίσει. Η μισή του ζωή ήταν και είναι αφιερωμένη στη Ζωή…Τα παιδικά χρόνια μέσα σε μια μεγαλοαστική οικογένεια


Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1934, στο Κολωνάκι. Γιος του Παυσανία Λυκουρέζου, πρώην υπουργού εσωτερικών της κυβέρνησης Παπάγου και εγγονός του δικηγόρου και υπουργού Κωνσταντίνου Λυκουρέζου, ο νεαρός Αλέξανδρος φοίτησε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ι. Μ. Παναγιώτοπουλος» και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1957.


Η επιφανής οικογένεια δεν λειτούργησε απαραίτητα θετικά για το νεαρό δικηγόρο, μιας και όπως είχε δηλώσει: «η μεγαλοαστική καταγωγή μου, παρότι το τονίζω, η οικογένειά μου δεν ήταν ποτέ πλούσια, μου στέρησε το drive. Θα είχα πιο δυνατά κίνητρα αν είχα αισθανθεί μεγαλύτερη πίεση στα πρώτα μου χρόνια. Πάντα θαύμαζα αυτούς που ξεκίνησαν από το τίποτα».Δεξιά, ο πατέρας του Παυσανίας Λυκουρέζος, με τον Μαρκεζίνη


Ενασχόληση με την ξιφασκία και η είσοδος στη δικηγορία


Τη δεκαετία του 1950, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ς ασχολήθηκε με την ξιφασκία, στην οποία αναδείχθηκε πανελληνιονίκης, και με την κολύμβηση στον Παναθηναϊκό. Ιδιώτευσε ως δικηγόρος αναλαμβάνοντας το δικηγορικό γραφείο που είχε ιδρύσει ο παππούς του το 1910 έχοντας μεταξύ άλλων ως πρώτους πελάτες τους Μάνο Χατζιδάκι, Μελίνα Μερκούρη, Τάκη Χορν, αδερφό του Δημήτρη Χορν, Τζένη Καρέζη. Το 1961 παρακολούθησε μάλιστα για ένα έτος μαθήματα Ποινικού Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου» στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με υποτροφία του Ιδρύματος «Adenaouer.


Έγινε διάσημος όταν την 9η Σεπτεμβρίου 1974 κατέθεσε μήνυση κατά της χούντας, μια πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. «Ήταν μια έμπνευση που είχα καθήμενος μια νύχτα στο γραφείο μου. Ο μακαρίτης ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος που είχε ετοιμάσει αντίστοιχη μήνυση δεν θα μου το συγχωρήσει ποτέ» είχε δηλώσει στο BHMAgazino.Αυτό ήταν μόνο η αρχής καθώς το 1999 προσέφυγε στο Διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης κατά του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, μαζί με εκατοντάδες άλλους Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.


Οι πιο σπουδαίες υποθέσεις που έχει αναλάβει: Κοσκωτάς, 17 Νοέμβρη, Siemens, κ.α.


Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας υπήρξε συνήγορος των Βαρδινογιάννη, Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου στη δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», του Μελίστα στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά, του Κοσκωτά, ενώ έχει ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη όπως τα μαύρα ταμεία της Siemens, την υπόθεση των υποβρυχίων, την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και πιο πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ.


Οι πολύκροτες υποθέσεις που ανέλαβε του χάρισαν άφθονη δημοσιότητα, κάτι που έχει σχολιάσει και ο ίδιος λέγοντας ότι «το σταριλίκι είναι ένα από τα αρνητικά. Με εμένα ξεκίνησε κατ’ ουσίαν η ιστορία του δικηγόρου σταρ… Το σταριλίκι μου έδωσε βέβαια τη δυνατότητα της αναγνωρισιμότητας και μου επέτρεψε να εκλεγώ βουλευτής χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Πήρε όμως και μια διάσταση που υπονόμευσε τη σοβαρότητα και την ακεραιότητα της ποινικής δικηγορίας».


Όσο για το εάν το μετανιώνει; «Δεν το μετανιώνω. Όσο κρατούσε τη γλένταγα τη δημοσιότητα! Δεν την έκρυψα ποτέ, δεν την κακοποίησα, πιστεύω ποτέ. Κάποια στιγμή όμως της είπα: “Κάνε πίσω…”:».Η εμπλοκή με την πολιτική


Ασχολήθηκε με την πολιτική και έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του 1974 στο νομό Μεσσηνίας με την Ένωση Κέντρου αποτυγχάνοντας να εκλεγεί. Πολιτεύθηκε πάλι χωρίς επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές του 1977 και το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας εξελέγη μέλος στην Κεντρική Επιτροπή. Κατά την περίοδο της κυβερνήσεως Ράλλη, ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού.


Στις εθνικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθήνας με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2003 έχασε τη βουλευτική του έδρα λόγω ασυμβίβαστου επιλέγοντας να συνεχίσει να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα.  Τον Ιούλιο του 2004 εξελέγη στην κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.Στις 14 Ιανουαρίου του 2005 εξελέγη πρόεδρος της Ε.ΠΑ.Ε. , θέση από την οποία παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα.


Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή τον Μάρτιο του 2012 για υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής και δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν συνολικά 21 από τους 26 κατηγορούμενους σε ποινές μεγαλύτερες οι περισσότεροι απ’ αυτή του Λυκουρέζου, ανάμεσά τους και γνωστοί δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και επιχειρηματίες.


Ο πρώτος γάμος που του χάρισε δύο παιδιά


Πριν τη γνωριμία με τη Ζωή Λάσκαρη, ο γνωστός δικηγόρος είχε ήδη αποκτήσει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με τη Βραζιλιάνα Αλίσια Κοριολάνο. Είχαν παντρευτεί πριν τη Δικτατορία του 1967 και έκαναν δύο παιδιά, τον Ιάσωνα και την Μαρίνα, τα οποία γεννήθηκαν στην Αγγλία την περίοδο της Χούντας.Ο γάμος με την Αλίσια δεν ευοδώθηκε καθώς το ζευγάρι χώρισε. Λίγο μετά το διαζύγιο, ο Αλέξανδρος έμελλε να γνωρίσει την γυναικά της ζωής του…Η ζωή με την Ζωή


Ήταν τον Φεβρουάριο 1976, όταν η Ζωή Λάσκαρη περνούσε την πόρτα του δικηγορικού γραφείου του Λυκουρέζου, αναζητώντας νομικές συμβουλές σχετικά με μια θεατρική περιοδεία στη Γερμανία.


«Η αλήθεια είναι ότι με κέρδισε αμέσως», είχε εξομολογηθεί ο δικηγόρος. «Τις πρώτες ημέρες απέβλεπα στον αποτελεσματικό χειρισμό της υπόθεσης που μου είχε αναθέσει αλλά, για να είμαι ειλικρινής, με έλκυε η προοπτική μιας ερωτικής περιπέτειας και μόνο. Οι εξελίξεις όμως υπήρξαν ραγδαίες. Με πρόσχημα κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το συμβόλαιο που την απασχολούσε, της τηλεφώνησα και την κάλεσα σε δείπνο. Δέχτηκε. Ο πρώτος άνθρωπος που πληροφορήθηκε τη βραδινή μας έξοδο ήταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, κοινός μας φίλος και στη  συνέχεια κουμπάρος μας. Μετά το δείπνο στην παραδοσιακή ταβέρνα του Ζαφείρη στην Πλάκα, δεν πέρασε πολύς χρόνος και της ζήτησα να γίνει γυναίκα μου», έχει πει σε κοινή συνέντευξη στο ζευγαριού, στο Πρώτο Θέμα.Όσο για την Ζωή Λάσκαρη, η αείμνηστη σταρ είχε δηλώσει ότι «με φλέρταρε επίμονα αλλά διακριτικά. Με διαφορετικό είδος προσέγγισης μπορεί και να ΄χα φύγει. Στους τρεις μήνες παντρευτήκαμε. Και να φανταστείς δεν ήθελα δεσμεύσεις εκείνη την εποχή. Είχα μόλις βγει από έναν αποτυχημένο γάμο!»


«Όταν παντρευτήκαμε έβαζαν στοιχήματα ότι με τη σταρ ο γάμος δεν θα κρατήσει. Θέλει δύο βέβαια αυτό το παιχνίδι για να πετύχει», είχε εξηγήσει σε άλλη συνέντευξη.Τα στοιχήματα όμως έπεσαν έξω αφού το ζευγάρι έζησε κυριολεκτικά μια ζωή μαζί, αποκτώντας ένα παιδί, την Μαρία- Ελένη, ενώ ο Λυκουρέζος είχε και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ζωής Λάσκαρη, από τον πρώτο της γάμο. Η Μάρθα έφερε το 1997 ένα εγγονάκι στην οικογένεια από τον γάμο της με τον Βλάση Μπονάτσο.Μιλώντας για τη πολύχρονη σχέση τους, η Ζωή είχε πει: «Η σχέση θέλει υποχωρήσεις, ταπείνωση, όχι εγωισμούς, να βλέπει τα πράγματα ξεκάθαρα, να μπορείς να τα βάλεις στη ζυγαριά. Κάθε φορά του έλεγα ότι ξέρω πως με απάτησε. Τον έχω πιάσει 100 φορές. Του έλεγα γεια σου φεύγω, ήθελε να με κυνηγήσει, αλλά δεν μπορούσε γιατί ήταν σε άσχημη κατάσταση. Ποιος έρωτας; Είναι κάτι παραπάνω από τον έρωτα. Είναι όμορφος, γοητευτικός, τον αγαπάω, είναι ο άνθρωπος μου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Κι επειδή έλεγα για τη ζυγαριά, ο Αλέξανδρος είναι πολύ καλός στο ζύγι. Αγάπησε την κόρη και την εγγονή μου σαν δικά του παιδιά».Και πράγματι το ζευγάρι βρήκε τον τρόπο να διατηρεί τις σωστές ισορροπίες στην κοινή του ζωή και να πορευτεί με αμοιβαία αγάπη για πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα έμειναν μαζί 41 χρόνια, μέχρι δηλαδή την αποφράδα μέρα της 18ης Αυγούστου, οπότε και ο θάνατος τούς χώρισε. Η Ζωή έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας μόνο τον Αλέξανδρο.Το σπαρακτικό τελευταίο αντίο


Η μοίρα μάλιστα τα έφερε έτσι ώστε την ώρα του θανάτου της Ζωής, ο γνωστός ποινικολόγος να βρίσκεται σε κηδεία. Έμαθε τα δυσάρεστα όταν άνοιξε το κινητό του μετά την νεκρώσιμη ακολουθία: Η γυναίκα της ζωής του είχε πεθάνει στο κρεβάτι όπου κοιμότανε και εκείνος μαζί της πριν λίγες ώρες.Την Τρίτη έγινε σε κλίμα οδύνης η κηδεία. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος βρήκε το κουράγιο να διαβάσει τον επικήδειο, αποχαιρετώντας την και ορκιζόμενος ότι θα τιμά το στεφάνι τους έως το τέλος. Η Μαρία Ελένη κρατούσε συνεχώς το χέρι του πατέρα της, ενώ κοντά του βρισκόταν και η Μάρθα μαζί με την κόρη της Ζένια που έκλαιγε για τον χαμό της αγαπημένης της γιαγιάς.Μετά την ολοκλήρωση της ταφής, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έμοιαζε χαμένος. Όταν ο Ηλίας Ψινάκης του είπε να φύγουν, ζήτησε να τον αφήσουν και πως  θα έρθει σιγά-σιγά. Ο πόνος ήταν αβάσταχτος και ο δικηγόρος που τόσες μάχες έχει δώσει στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή, καλείται να δώσει την πιο δύσκολη: να κατορθώσει να πορευτεί -για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια- χωρίς τη Ζωή στο πλευρό του.Διαβάστε περισσότερα εδώ:


Ζωή Λάσκαρη: Η μεγάλη ανακάλυψη της Φίνος Φιλμ, η πορεία της στο καλλιτεχνικό στερέωμα και οι άνθρωποι που τη σημάδεψαν

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X