Αρχική / Σχέσεις / «Δυσκολεύομαι να δεχθώ τις αλλαγές…»
«Δυσκολεύομαι να δεχθώ τις αλλαγές...» thumbnail

Η 25χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Μένια

"Δυσκολεύομαι να δεχθώ τις αλλαγές…"

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα 8 χρόνια. Είμαι από μικρή επαρχιακή κωμόπολη. Έχω πρόβλημα με τις αλλαγές στη ζωή. Δεν μπορώ να τις δεχτώ. Έχω μια σχέση, η οποία πάει σοβαρά, όμως εκείνος έχει βρει δουλειά στα Γιάννενα και έχει μετακομίσει εδώ και ένα τρίμηνο. Για να είμαστε μαζί πρέπει να τον ακολουθήσω που σημαίνει να αφήσω τη ζωή μου στην Αθήνα τη δουλειά μου το σπίτι μου κτλ και να πάω εκεί. Όλο αυτό με τρομάζει πολύ. Νιώθω πως αν φύγω από την Αθήνα θα είμαι δυστυχισμένη, γιατί μου αρέσει αυτή η πόλη. Ωστόσο αν είμαι μακριά του επίσης δεν μου αρέσει καθόλου. Νομίζω πως αν φύγω και κάνω αυτή την αλλαγή θα τελειώσει η ζωή μου, παρόλο που τον αγαπώ πολύ και περνάω πολύ καλά. Φοβάμαι μην πάω εκεί και πάθω κατάθλιψη και είμαι χάλια.


Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ και πρέπει να πάρω αποφάσεις. Δεν είμαι καθόλου δυνατή στις αποφάσεις μου. Σημειωτέον πως δεν με πιέζει και μου δίνει όσο χρόνο θέλω. Παίρνω χρόνο, σκέφτομαι, αλλά δεν καταλήγω κάπου. Αμφιταλαντεύομαι συνεχώς με όλο αυτό το θέμα. Πώς να πάρω μια απόφαση και να είμαι καλά θέλω να πάρω την απόφαση να τον ακολουθήσω δηλαδή, να κάνω την αλλαγή αλλά να μη φοβάμαι όλα αυτά; Να είμαι αισιόδοξη και θετική;  


Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός:


Σαφές το δίλημμά σας. Η μία πλευρά: Με το να ακολουθήσετε τον φίλο σας θα κερδίσετε τη συνέχεια της σχέσης σας μαζί του αλλά θα χάσετε τη ζωή που έχετε στήσει στην Αθήνα. Η άλλη πλευρά: Το να μη τον ακολουθήσετε σημαίνει να χάσετε τη συνέχεια στη σχέση σας αλλά να κρατήσετε τη ζωή που έχετε στήσει.


Το πρώτο έχει συναισθηματική σημασία ενώ το δεύτερο έχει σημασία από άποψη κόπου. Τα λέω όλα αυτά για να καταλήξω στο ότι εφόσον σας είναι δύσκολο να διαλέξετε μάλλον και τα δύο σας είναι εξίσου σημαντικά, ή τελοσπάντων τα λαμβάνετε στο χώρο και το χρόνο του το καθένα πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου να γνωρίζετε ότι σ'αυτό το δίλημμα δεν είστε μόνη. Συμβαίνει δηλαδή σε πολλούς ανθρώπους σήμερα η δουλειά και η καθημερινότητα να έρχονται σε αντίφαση με την ερωτική σχέση. Αυτή η συνειδητοποίηση θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε με σημαντικά λιγότερη ενοχή. Η δεύτερη συνιστώσα που έχει σημασία κατά τη γνώμη μου είναι η προτεραιότητα.


Τι έχει προτεραιότητα στη ζωή σας; Σκεφτείτε όχι με βάση το τι θα σας άρεσε να κάνει ο φίλος σας ή το τι θα σας πλήγωνε εκ μέρους του αλλά τι ανάγκες έχετε και αν μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο σ' αυτές. Αυτό είναι ένα σοβαρό στοιχείο που βοηθά τις σχέσεις να πάρουν μορφή στο χρόνο ή να τελειώσουν. Το να περνάτε καλά είναι όμορφο και προσθέτει γεύση στο χρόνο σας μαζί. Όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να νιώθετε «μαζί» και στις δύσκολες αποφάσεις. Όπου «μαζί» σημαίνει «όχι υπερβολικό άγχος εξ αιτίας της μοναξιάς».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X