Αρχική / Για το παιδί / Η 6χρονη κόρη μου, ζηλεύει τον μικρό αδερφό της… Τι να κάνω;
Η 6χρονη κόρη μου, ζηλεύει τον μικρό αδερφό της... Τι να κάνω; thumbnail

Η 34χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Μαρίνα

Η 6χρονη κόρη μου, ζηλεύει τον μικρό αδερφό της… Τι να κάνω;

Γεια σας,


αντιμετωπίζω πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου. Είναι 6 ετών και πριν ένα χρόνο αποκτήσαμε και τον αδερφό της. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να δίνουμε την προσοχή μας σε εκείνη. Να κάνουμε δραστηριότητες, παιχνίδια που ζητάει, αλλά ποτέ δεν ικανοποιείται.


Δηλαδή μπορεί να πηγαίνουμε 5 φορές την εβδομάδα στις κούνιες και την 6η να μην τα καταφέρουμε λόγω άλλων υποχρεώσεων, τότε θα μας πει ότι δεν την πάμε καθόλου στις κούνιες. Έχω την κοπέλα που κρατάει τον μικρό, όταν δουλεύουμε και της λέει να μην τον ταϊσει και να ασχοληθεί μαζί της.


Όταν ο μικρός είναι ήρεμος ή κοιμάται η κοπέλα ασχολείται μαζί της, ούτε αυτό, όμως, είναι αρκετό/ Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές και της έχουμε εξηγήσει την κατάσταση. Εκείνη την στιγμή δείχνει να καταλαβαίνει και μετά πάλι το ίδιο κάνει. Ενώ τον αγαπάει τον αδερφό της, υπάρχουν στιγμές που δεν θέλει να του δίνουμε σημασία. Αλλά είναι σε τέτοια ηλικία ο μικρός που τον κυνηγάμε όπου πάει. Πως μπορώ να το χειριστώ;


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη http://psychotherapycenter.gr:


Αρχικά, θα σχολιάσω πως το γεγονός ότι η κόρη σας είναι διεκδικητική και εκφράζει με ευθύ τρόπο την ανάγκη της είναι κάτι πολύ θετικό. Βρίσκεται σε μια ηλικία όπου έχει αρχίσει και συνειδητοποιεί τα συναισθήματά της προσπαθώντας να τα ερμηνεύσει και να τα αιτιολογήσει βασιζόμενη στα εξωτερικά συναισθήματα.


Εἴναι μια ευκαιρία να διερευνήσετε εάν έχει συνδέσει αρνητικά συναισθήματα με τον ερχομό του αδερφού της και έαν έχει μείνει προσκολλημένη σε αυτήν την σύνδεση. Βοηθητικό θα ήταν να της δώσετε και άλλο χρόνο, να νιώσει πως αφουγκράζεστε με αγάπη και ενδιαφέρον την ανάγκη της και να ασχοληθείτε μέσα από παιχνιδάκια με την αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων της, δλδ πότε και τί την κάνει χαρούμενη, λυπημένη, αγχωμένη κλπ.


Να τα ζωγραφίσετε, να τα εκφράσετε ώστε να γίνουν αντιληπτά από την ίδια και να μην εστιάζει αρνητικά μόνο στην ύπαρξη του νέου παιδιού που πήρε όλη την προσοχή από πάνω της.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X