Πικάντικο ψητό κοτόπουλο

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Τα µαροκινά µπαχαρικά και τα ψητά κοµµάτια λεµονιού που πασπαλίζουµε µε ζάχαρη προσθέτουν µια εξωτική πινελιά στο κοτόπουλο-«πεταλούδα».</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υλικά</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κοτόπουλα, βάρους περίπου 800 γρ. το καθένα (αν δυσκολευτούµε να βρούµε µικρά κοτόπουλα, παίρνουµε 1 µεγάλο), κοµµένα στη µέση και ανοιγµένα για σχάρα (ζητάµε από τον κρεοπώλη να µας τα ανοίξει και να τα χτυπήσει)</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/4 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου (σαφράν)</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1½ κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 λεµόνια</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">φύλλα µαϊντανού, για το σερβίρισµα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">αλάτι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Διαδικασία</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Χτυπάµε στον πολυκόφτη τον κρόκο µαζί µε το αλάτι µέχρι να πολτοποιηθούν οι ίνες του κρόκου. Προσθέτουµε το σκόρδο και χτυπάµε τα υλικά µέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουµε την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το κύµινο, το µαύρο πιπέρι, τον χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο και χτυπάµε το µείγµα µέχρι να γίνει λείο. Απλώνουµε στα κοτόπουλα, τρίβοντάς το, το µείγµα µπαχαρικών, προσέχοντας να εισχωρήσει στις χαρακιές που έχει κάνει ο κρεοπώλης. Τα σκεπάζουµε και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλο το βράδυ. Βγάζουµε τα κοτόπουλα από το ψυγείο 1 ώρα πριν από το µαγείρεµα.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Ανάβουµε τα κάρβουνα ή το ηλεκτρικό γκριλ ή προθερµαίνουµε τον φούρνο στη λειτουργία γκριλ. Βάζουµε τα κοτόπουλα στη σχάρα, µε την πέτσα προς τα πάνω. Τα ψήνουµε σε µέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα συνεχώς, και τα αλείφουµε µε όση µαρινάδα έχει αποµείνει. Τα κοτόπουλα είναι έτοιµα όταν οι χυµοί τους βγαίνουν διάφανοι, χωρίς αίµα, από το µπούτι (δοκιµάζουµε µπήγοντας µια οδοντογλυφίδα). </span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Μεταφέρουµε τα κοτόπουλα σε µια πιατέλα, τα σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και τα αφήνουµε να σταθούν για 5 λεπτά πριν τα κόψουµε για να σερβίρουµε.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Κόβουµε τα λεµόνια στα τέσσερα και βουτάµε τις κοµµένες επιφάνειες σε κοσκινισµένη ζάχαρη άχνη. Τα τοποθετούµε στην ψησταριά. Ψήνουµε ελαφρώς τις κοµµένες επιφάνειες µέχρι να χρυσίσουν και να καραµελώσουν. Σερβίρουµε τα κοτόπουλα µε τα τέταρτα λεµονιού και τα φύλλα µαϊντανού.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Επιμέλεια: Γαστρονόμος</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books</span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">ΠΗΓΗ: http://www.gastronomos.gr</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Διαβάστε ακόμα:</span></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="/63740/kotopoylo-pshto-light-me-myrwdika-kai-salata" target="_blank"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Κοτόπουλο ψητό light με μυρωδικά και σαλάτα</span></span></a></p>
<p style="text-align: justify;"><a href="/26735/soyvlakia-kotopoyloy-me-ntomatinia-kai-saltsa-giaoyrtioy" target="_blank"><span style="color: #b29f64; font-family: 'Open Sans', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Σουβλάκια κοτόπουλου με ντοματίνια και σάλτσα γιαουρτιού</span></a></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Σχετικά άρθρα