Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Ο ελαφρύτερος εξωπλανήτης
Εχουν εντοπιστεί περίπου χίλιοι πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, οι λεγόμενοι εξωπλανήτες. Ομως μόλις οι δέκα εξ αυτών έχουν παρατηρηθεί με άμεσο τρόπο από τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Ολοι τους είναι γιγάντιοι πλανήτες με μάζα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.Ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων χρησιμοποιώντας Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή εντόπισε με άμεσο τρόπο ένα μεγάλο πλανήτη να κινείται κοντά σε ένα λαμπρό άστρο σε απόσταση περίπου 300 ετών φωτός από τη Γη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές ο νέος εξωπλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία ΗD 95086 b έχει μάζα περίπου τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη του Δία και είναι ο πιο ελαφρύς που έχει έως τώρα παρατηρηθεί απευθείας εκτός του ηλιακού μας συστήματος.Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία του έχει κυμαίνεται στους 700 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι συνθήκες που επικρατούν στον ΗD 95086 b επιτρέπουν την ύπαρξη υδρατμών και ίσως μεθανίου στην ατμόσφαιρά του. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Astrophysical Journal Letters

Ο ελαφρύτερος εξωπλανήτης

Εχουν εντοπιστεί περίπου χίλιοι πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, οι λεγόμενοι εξωπλανήτες. Ομως μόλις οι δέκα εξ αυτών έχουν παρατηρηθεί με άμεσο τρόπο από τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Ολοι τους είναι γιγάντιοι πλανήτες με μάζα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

Ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων χρησιμοποιώντας Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή εντόπισε με άμεσο τρόπο ένα μεγάλο πλανήτη να κινείται κοντά σε ένα λαμπρό άστρο σε απόσταση περίπου 300 ετών φωτός από τη Γη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές ο νέος εξωπλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία ΗD 95086 b έχει μάζα περίπου τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη του Δία και είναι ο πιο ελαφρύς που έχει έως τώρα παρατηρηθεί απευθείας εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία του έχει κυμαίνεται στους 700 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι συνθήκες που επικρατούν στον ΗD 95086 b επιτρέπουν την ύπαρξη υδρατμών και ίσως μεθανίου στην ατμόσφαιρά του. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Astrophysical Journal Letters

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

X