Πλαστικά μπουκάλια: Γιατί δεν πρέπει να τα γεμίζετε ξανά και ξανά;

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού καθημερινά. Πόσοι δεν έχετε στη τσάντα σας ένα πλαστικό μπουκάλι που αγοράσατε κάποια στιγμή και το οποίο επιμένετε να γεμίζετε ξανά και ξανά. Ακόμα και στο ψυγείο του σπιτιού μας υπάρχει κάποια πλαστική φιάλη για να έχουμε εύκαιρο δροσερό νερό όποτε το χρειαστούμε.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η συνήθεια μας αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό μας πάρα καλό.

Αυτό συμβαίνει καθώς το πλαστικό το οποίο χρησιμοποιείται ως επί τω πλείστων για την παραγωγή των μπουκαλιών περιέχει μια χημική ουσία (δισφαινόλη Α), η οποία θεωρείται πώς επηρεάζει τις σεξουαλικές ορμόνες.

Την ουσία αυτήν δεν τη συναντάμε στα μπουκάλια νερού «μιας χρήσης» τα οποία παράγονται από πλαστικό PET (πλαστικό πολυμερές υλικό).

Βακτήρια: Νο1 κίνδυνος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε πλαστικά μπουκάλια, τα οποία χρησιμοποιούσαν αθλητές για μία εβδομάδα, σε ξαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να συγκεντρωθούν ακόμα και 900,000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Ο αριθμός αυτός των βακτηρίων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που μπορεί να έχει το κάθισμα της τουαλέτας.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, το 60% των βακτηρίων αυτών μπορεί να είναι παθογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για τον οργανισμό μας;

Ορισμένες χημικές ουσίες τις οποίες βρίσκουμε σε κάποιες από τις πλαστικές φιάλες μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε κάθε σύστημα στον οργανισμό μας.

Μπορεί, επίσης να επηρεάσουν την ωορρηξία και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορμονικών προβλημάτων, όπως ενδομητρίωση ή ακόμα και καρκίνο του μαστού .

Όσοι μιλούν για απαγόρευση κυκλοφορίας υποστηρίζουν πώς οι συγκεκριμένες φιάλες μπορεί να αποτελούν βασικό παράγοντα για ένα αυξανόμενο αριθμό ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις κ.α.

Ανακυκλώστε και  μην επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια νερού που προορίζονται για μία χρήση!

Επομένως δεν πρέπει να γεμίζετε ξανά και ξανά τα πλαστικά σας μπουκάλια. Αντιθέτως, οι ειδικοί προτείνουν να επενδύσουμε σε φιάλες νερού γυάλινες ή από ανοξείδωτο ατσάλι όταν σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε περισσότερες από μια φορές.

Ειρήνη Κωβαίου

Πηγή: http://www.independent.co.uk

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

6 δημιουργικοί τρόποι να ξαναχρησιμοποιήσεις τα πλαστικά μπουκάλια

Πιο μολυσμένα από τουαλέτες τα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια νερού

Πρέπει να εμπιστευόμαστε το εμφιαλωμένο νερό;

 

Σχετικά άρθρα