Αρχική / Παιδί / Πώς να μιλήσω στις ανήλικες κόρες μου για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης;
Πώς να μιλήσω στις ανήλικες κόρες μου για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης; thumbnail

Η αναγνώστρια του boro.gr, Βασιλική

Πώς να μιλήσω στις ανήλικες κόρες μου για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης;

Καλησπέρα σας,


Έχω μικρά κορίτσια ετών εννέα μισή και έντεκα. Νομίζω ότι πρέπει να τα ενημερώσω κάποια στιγμή για τους κινδύνους του να κινείται κάποιος απρόσεκτα. 


Η κακοποίηση κάθε μορφής και ειδικά σεξουαλικής δεν είναι ένα θέμα που μπορώ να χειριστώ. Πώς να πω σε ένα παιδί έντεκα χρονών για κάτι τόσο άσχημο, τη στιγμή που δεν έχει βιώσει την πράξη κατά τον ορθόδοξο τρόπο, και ταυτόχρονα να μην το φοβίσω και να μην δημιουργήσω στο μυαλό του δεύτερες σκέψεις;


Να περιμένω να μεγαλώσει κι άλλο; Κι αν τα μάθει από φίλους με οποίες πληροφορίες αυτοί θέλουν να της δώσουν; Τα παιδιά μου είναι πλήρως ενήμερα από μικρή ηλικία για την αναπαραγωγική διαδικασία του ανθρώπου από εμένα και από σχετικά βιβλία αντίστοιχα της ηλικίας τους.


Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος Νίκη Λιώτη:


Αγαπητή αναγνώστρια,


το να ενημερωθεί κανείς για τα θέματα αυτά είναι το πιο εύκολο στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε, όπου η πληροφορία είναι ανεξέλεγκτη και μεταδίδεται άμεσα. Το ζητούμενο είναι ότι αυτή η πληροφορία, όταν παρουσιάζεται σε παιδιά αυτής της ηλικίας, μπορεί να παρεξηγηθεί και να διαστρεβλωθεί.


Θεωρώ πως τα παιδιά σας είναι σε μία ηλικία, όπου μπορούν να αντιληφθούν κάποια πράγματα και, φυσικά, αυτή είναι μία συζήτηση που δεν γίνεται μία φορά, αλλά επανειλημμένες, απαντώντας στις όποιες απορίες προκύπτουν.


Το ζητούμενο είναι να έχουν πάντα σαν γνώμονα την προστασία του εαυτού τους και του σώματός τους, να παρατηρούν πότε νιώθουν άνετα και πότε δυσάρεστα ακόμα και με συνομηλίκους τους και να απομακρύνονται άμεσα από καταστάσεις που νιώθουν πως δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους.


Μία σχέση εμπιστοσύνης με εσάς θα τις βοηθήσει να καταφύγουν άμεσα σε εσάς να συζητήσουν ό,τι τους απασχολεί.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X