Αρχική / Διατροφή / Αφαίρεσα τη χολή. Μπορώ να χρησιμοποιώ κουρκουμά;
Αφαίρεσα τη χολή. Μπορώ να χρησιμοποιώ κουρκουμά; thumbnail

Η 52χρονη Δήμητρα, αναγνώστρια του boro.gr

Αφαίρεσα τη χολή. Μπορώ να χρησιμοποιώ κουρκουμά;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Έχω κάνει αφαίρεση χολής. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κουρκουμά άφοβα; Θα είχα τα ευεργετικά οφέλη του; Υπάρχει περίπτωση να με βλάψει αντί να με βοηθήσει; Ευχαριστώ.


Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κυριακή Απέργη


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αξιότιμη κ Δήμητρα,Ο κουρκουμας είναι ένα μπαχαρικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που χρησιμοποιείται για πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων. Ωστόσο το γεγονός ότι είναι ένα φυσικό προϊόν δεν το καθιστά άνευ παρενεργειών, ειδικά οταν λαμβάνεται καθημερινά σε μεγάλες δόσεις σαν συμπλήρωμα.


Από την βιβλιογραφία μπορεί να διεξαχθεί το συμπέρασμα ότι η μέτρια χρήση του κουρμουμά σαν μπαχαρικό είναι ασφαλής και συνήθως δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη χοληδόχο κύστη, ενώ μάλιστα μπορεί να χρησιμεύσει σε διαταραχές της χοληδόχου κύστης.


Όσον αφορά την χολοκυστοεκτομή, δηλαδή την χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, διεξήχθει μελέτη όπου φάνηκε ότι η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου και της κόπωσης. Ήδη από τις πρώτες δύο εβδομάδες ο πόνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με κουρκουμίνη έναντι της ομάδας που έλαβε αναλγητικά.


Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ληφθεί από άτομα που έχουν απομακρύνει χειρουργικά τη χοληδόχο κύστη τους.
(Agarwal KA, et al. Surg Endosc. 2011. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study.
Randomized controlled trial).


Με εκτίμηση
Απέργη Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 
6987121394
fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Στο www.kiriakiapergi.gr www.thehealthlab.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X