Δεν επιβεβαιώνουν την παρουσία του Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ

Το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι τοπικές Αρχές αρνήθηκαν σήμερα να επιβεβαιώσουν την παρουσία στο Χονγκ Κονγκ του Εντουαρντ Σνόουντεν, του υπαλλήλου τεχνικής εταιρείας που συνεργάζεται με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος είναι η πηγή των διαρροών σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ο 29χρονος άνδρας δηλώνει ότι επέλεξε να καταφύγει σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ στηριζόμενος στην “ισχυρή παράδοση (του Χονγκ Κονγκ) στην ελευθερία της έκφρασης” και προσθέτει ότι ελπίζει πως οι Αρχές δεν θα τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, η οποία υποστηρίζει “όσους υπερασπίζονται την ελευθερία στο Ιντερνετ”.

“Δεν έχουμε κάτι για σας αυτήν τη στιγμή”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σκοτ Ρόμπινσον, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του αμερικανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ. Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα μετανάστευσης, αστυνομίας και υπηρεσιών Πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την υπόθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης το 1996, έναν χρόνο πριν από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία. Ωστόσο, αναμένεται ότι κάθε απόπειρα έκδοσης του Εντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει κάθε τέτοια ενέργεια, εάν “επηρεάζεται η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, το δημόσιο συμφέρον ή η πολιτική” της Κίνας.

Το προξενείο της Ισλανδίας στο Χονγκ Κονγκ δεν έκανε επίσης κανένα σχόλιο για την υπόθεση και αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν ο νεαρός έχει έλθει σε επαφή με τις υπηρεσίες του.

Σχετικά άρθρα