Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Τι να κάνω; Από τότε που απέκτησα παιδιά έχω ξαφνικά φοβία με το αυτοκίνητο…
Τι να κάνω; Από τότε που απέκτησα παιδιά έχω ξαφνικά φοβία με το αυτοκίνητο... thumbnail

Η 35χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Όλια

Τι να κάνω; Από τότε που απέκτησα παιδιά έχω ξαφνικά φοβία με το αυτοκίνητο…

Πώς θα ξεπεράσω τον φόβο που έχω ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο; Ενώ είμαι και εγώ οδηγός μου έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα φόβος, κυρίως σε Εθνική οδό. Νομίζω ότι θα πέσουν τα άλλα αμάξια επάνω μας, ότι θα χαθεί ο έλεγχος.


Επίσης τις προάλλες, που οδήγησα για πρώτη φορά στην εθνική οδό, ενώ βρισκόμουν μέσα σε μια σήραγγα, ήρθε δίπλα μου ένα λεωφορείο τρελάθηκα. Έπαθα για λίγο κρίση πανικού, έσφιξα το τιμόνι και ένιωσα τα χέρια μου να ζεσταίνονται.


Όλος αυτός ο φόβος μου έχει δημιουργηθεί γιατί έχω παιδάκια και φοβάμαι μη μου συμβεί κάτι. Βέβαια, όταν οδηγάω μέσα στην πόλη δεν έχω κανένα πρόβλημα. Τι να κάνω;


Η απάντηση της ειδικού στο ερώτημά σας:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Οι ξαφνικές φοβίες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο συχνά κρύβουν κάποια βαθύτερα αίτια. 


Η ζωή μας καθημερινά μπορεί να απειλείται από ποικίλους πιθανούς κινδύνους. Τους περισσότερους τους αγνοούμε ή δεν τους υπολογίζουμε προκειμένου να συνεχίζουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες φυσιολογικά. 


Στη δική σας περίπτωση η συγκεκριμένη φοβία σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις που κάνετε όσον αφορά πιθανά ατυχήματα που μπορεί να γίνονται στην εθνική οδό. Ίσως από πίσω να υπάρχει ένα έντονο άγχος θανάτου. 


Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να σκέφτεστε, όταν οδηγείτε στην εθνική εσείς ή κάποιος δικός σας, ότι οδηγείτε προσεκτικά κι ότι δεν κινδυνεύετε. Εναλλακτικά σκεφτείτε ότι και μέσα στην πόλη μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αυτό. Γενικότερα σκέψεις λιγότερο αρνητικές θα σας αποφορτίσουν. Όταν νιώθετε πανικό εφαρμόστε αναπνοές χαλάρωσης και σε καμία περίπτωση μην αποφεύγετε το αγχογόνο ερέθισμα (την οδήγηση/συνοδήγηση η στην εθνική). 


Αν δείτε ότι η φοβία επιμένει καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για να την αντιμετωπίσετε.


Γεωργία Πουλημενέα


Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος υγείας


mentalcare.gr 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X