Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ thumbnail

Αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία το δεύτερο τρίμηνο του έτους που ήταν θετικό.


Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους που επίσης ήταν θετικό, ενώ αυξήθηκε 0,8% σε ετήσια βάση. Στο εξάμηνο η αύξηση του ΑΕΠ είναι 0,6%.


Το γεγονός αυτό φέρνει πιο κοντά την εκτίμηση ότι το 2017 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 1,7% όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος με δεδομένο ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους -δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες- λόγω της μεγάλης ανόδου του τουρισμού η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί ακόμη και το 3%.


Το β' τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε αύξηση των εξαγωγών και της κατανάλωσης αλλά πτώση των επενδύσεων.


Αντιπαράθεση


Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία για να ανέβουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλει το αφήγημα περί «επιστροφής στην ανάπτυξη».


Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση θα θυμίσει το χρόνο που χάθηκε με την δεύτερη αξιολόγηση που δεν έκλεινε…


Θυμίζουμε ότι πάνω σ΄αυτό το ζήτημα – κατά πόσο η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα ή κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους από τις κυβερνητικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών – υπήρξε έντονη αντιπαράθεση όταν την άνοιξη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο.


Όμως το πρώτο τρίμηνο του έτους με βάση τα τελικά, αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2016.


Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2016 παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 0,4% έναντι μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής Αρχής.


Όπως εξήγησε τότε η ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και την οριστική εκτίμηση είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.


Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).


Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη είναι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:  • Η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,5% (νοικοκυριά κατά 1,6% και Δημόσιο κατά 1%).

  • Η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 11,9%.

  • Η αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό 6,9%.


Η ατζέντα


Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ αναμένεται η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης καθώς και σειρά οικονομικών γεγονότων.  • 1 Σεπτεµβρίου: Ανακοίνωση Α.Ε.Π. 2ου τριµήνου Ελλάδας (εκτίµηση για +0,2%)

  • 4 Σεπτεµβρίου 2017: Euro Working Group

  • 7 Σεπτεµβρίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ

  • 7-8 Σεπτεµβρίου 2017: Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

  • 9-10 Σεπτεµβρίου 2017: Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης


Πηγή: tovima.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X