Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πέθανε ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας
Πέθανε ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας thumbnail

Πέθανε ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας

Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που είχε καταφέρει μαζί με τον Λουμίδη να κάνει το όνομα του συνώνυμο με το προϊόν που πουλούσε, γιατί ήταν υπερήφανος για αυτά, δεν ήταν άλλος από τον Παναγιώτη Νίκα ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 85 ετών.


Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από την Λακωνία ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε τη βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του '60. Τόσο η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων (πλέον κάθε σπίτι στην Αθήνα διέθετε ηλεκτρικό ψυγείο) όσο και η ανάπτυξη των σούπερ μάρκετ τον οδήγησαν στο να αυξάνει συνεχώς την παραγωγή του και να ρίχνει στην αγορά νέα προϊόντα.


Το 1970 θα αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θα ξεκινήσει την επίσημη δραστηριότητα του ως επικεφαλής της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Δύο χρόνια αργότερα η Νίκας θα ήταν η πρώτη εταιρεία που θα παρήγαγε παριζάκι και η πρώτη που θα έβγαζε αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ.


Ακολουθούν συνεχώς νέες καινοτομίες, η είσοδο της στο Χρηματιστήριο το 1991 (σ.σ. η πρώτη από τον κλάδο) και ένα πρότυπο και εμβληματικό εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο μέχρι το 2003 οπότε και αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην Global Finance έναντι 60 εκατ. ευρώ. Μία κίνηση που όπως παραδέχθηκε στη συνέχεια ήταν λανθασμένη τόσο σε επίπεδο τιμήματος όσο και για τα διατροφικά σκάνδαλα που ακολούθησαν.


Ο ίδιος όμως δεν έχασε ποτέ την αγάπη του για την βιομηχανία και την παραγωγή παρόλο ότι είχε μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωή του. Ασχολήθηκε ξανά με τα αλλαντικά μέσω της Λακωνικής Τροφίμων με την ελιά και το ελαιόλαδο μέσω της «Αλέα» ακόμη και με το εμφιαλωμένο νερό με το σήμα «Δίρφυς». Επίσης μαζί με τον αειθαλή Παντελή Παντελιάδη (My Market, Metro, φέτα Ήπειρος) δημιουργούν την μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας Οικοφάρμα Πελλοπονήσου.


Γιος του Παναγιώτη Νίκα είναι ο Γιώργος ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία μέσω της Μέγα Γύρος στην παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και την ανάπτυξη αλυσίδας ελληνικού φαγητού σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.


Η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Νίκα θα τελεστεί αύριο Τρίτη, στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Σπάρτη.


Πηγή: news247.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X