Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Την παραπομπή του Γιώργου Λούκου για κακουργήματα ζητάει ο εισαγγελέας
Την παραπομπή του Γιώργου Λούκου για κακουργήματα ζητάει ο εισαγγελέας thumbnail

Την παραπομπή του Γιώργου Λούκου για κακουργήματα ζητάει ο εισαγγελέας

Την παραπομπή του πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργου Λούκου σε δίκη για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Καψιμάλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».


Η εφημερίδα υπενθυμίζει την επιστολή που είχε στείλει ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών στον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά αμέσως μετά την αποπομπή του από τη θέση του, κάνοντας λόγο για «λιβελογραφήματα» εναντίον του, για «μια άνευ προηγουμένου διάσταση από συγκεκριμένη φιλοκυβερνητική εφημερίδα», για «κίτρινη δικάσιμο που όρισε φιλοκυβερνητικό φύλλο, με καταφανή στόχο τη σπίλωσή μου».


Αναφερόταν σε δημοσίευμα και πάλι της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αποκάλυπτε διπλοπληρωμές 2,7 εκατ. ευρώ που έγιναν από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τα πρώτα χρόνια της θητείας του.


Όπως έγραψαν και τα «Παραπολιτικά» το Σάββατο, ο κ. Λούκος βρίσκεται ένα βήμα πριν από το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.


Ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Καψιμάλης, πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων ατόμων συνολικά.


Μόλις ολοκληρώθηκε η κύρια ανάκριση, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει πλέον στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του.


Το επίμαχο ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»


«Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει χρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο με 2.700.000 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους/Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, για το χρονικό διάστημα 16/12/2013 έως 13/6/2014», ανέφερε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2015. Τίτλος του ρεπορτάζ «Ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από το Ελληνικό Φεστιβάλ».


«Όπως προκύπτει από το πόρισμα της ελεγκτικής ομάδας, προμηθευτές του Φεστιβάλ φαίνεται να έχουν πληρωθεί εις διπλούν (…). Κι όταν μάλιστα οι προμηθευτές αυτοί είναι εταιρείες που παρέχουν δαπανηρό φως και ήχο για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο, τότε τα ποσά είναι μεγάλα (…).


»Όπως μεγάλη είναι και η ευθύνη εκείνων που υπογράφουν τα σχετικά τιμολόγια. Το ποσό της τελικής ζημιάς του Φεστιβάλ ανέρχεται στα 2.735.762 ευρώ. Κι αυτό γιατί συνέβαινε το εξωφρενικό οι προμηθευτές να πληρώνονται και από τις τράπεζες και από το Φεστιβάλ για το ίδιο έργο! Οι τράπεζες που δεν εξοφλούνταν διεκδίκησαν τις απαιτήσεις τους από το Φεστιβάλ -είτε με αγωγές είτε με εξωδικαστικό συμβιβασμό- και εξοφλήθηκαν στο σύνολό τους».


Η… αγανάκτηση


Στο πλευρό του κ. Λούκου στάθηκαν τότε πολλοί καλλιτέχνες με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Πολιτισμού. «Με τεράστια θλίψη και αγανάκτηση λάβαμε γνώση ορισμένων δημοσιευμάτων στον Τύπο που αναφέρονται σε “οικονομικές ατασθαλίες” για τις οποίες εγκαλείται το Φεστιβάλ Αθηνών. Καταλήγουμε δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σχεδόν συνειδητή προσπάθεια να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου» ανέφεραν σχετικά.


Προφανώς ο εισαγγελέας είχε διαφορετική γνώμη και θεώρησε πως οι «οικονομικές ατασθαλίες» που έβαλαν σε… εισαγωγικά στην ανοιχτή τους επιστολή οι καλλιτέχνες ήταν ατασθαλίες χωρίς εισαγωγικά, καραμπινάτες και πραγματικές!


Η «Εφ.Συν.» το έγραφε από τότε: «Η υπόθεση έχει πάρει, έστω και καθυστερημένα, τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και το αδίκημα θεωρείται κακούργημα και επισύρει ποινή φυλάκισης 2-3 ετών για τους υπευθύνους».


Το ρεπορτάζ κατέληγε ως εξής: «Το λιγότερο που μπορεί κανείς να ισχυριστεί είναι ότι πρόκειται για εγκληματική αμέλεια, εμφανέστατη κακοδιαχείριση του Φεστιβάλ και μια διάθεση συγκάλυψης του σκανδάλου. Ο Γιώργος Λούκος θα μπορούσε την κρίσιμη στιγμή να ενημερώσει το υπουργείο Πολιτισμού, να διενεργήσει ΕΔΕ, να κάνει κάτι. Γιατί τόσο γιγαντιαία λάθη είναι δύσκολο να μην αποκαλυφθούν».


Ο λόγος πλέον στο Δικαστικό Συμβούλιο.


Πηγή: efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X