Αρχική / Διατροφή / "Θωρακίσου" διατροφικά απέναντι στην κατάθλιψη
"Θωρακίσου" διατροφικά απέναντι στην κατάθλιψη  thumbnail

"Θωρακίσου" διατροφικά απέναντι στην κατάθλιψη

Πληθώρα ερευνών δείχνει ότι η κατάθλιψη και η διατροφή μπορεί να συνδέονται.


Φαίνεται πως άτομα που η διατροφή τους ήταν κακής ποιότητας – συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών, και αλκοόλ – ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τη Katherine Zeratsky, R.D., L.D. του Mayo Clinic (mayoclinic.org). Αντιθέτως, άτομα που τρέφονται κυρίως με φρέσκα τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια έδειξαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε κατάθλιψη.


Είναι συνεχής η ροή ερευνητικών δεδομένων που αναφέρουν ότι η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προφυλάξει από τις ασθένειες, εν γένει. Οι δημοφιλέστερες έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή η έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στην κατάθλιψη, αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.


Αν και οι ερευνητές δε φαίνεται να έχουν πλήρως εξερευνήσει την ακριβή συνάφεια μεταξύ κατάθλιψης και διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν ομοφώνως τον περιορισμό τροφών με χαμηλή θρεπτική αξία και την ενίσχυση υγιεινότερων διατροφικών επιλογών.


Αν μέσα στις διακοπές σου παρατήρησες έντονη πτώση της διάθεσής σου και αύξηση άγχους, ίσως και χωρίς προφανή λόγο, αξίζει τον κόπο να αναλογιστείς μήπως η διατροφή σου έπαιξε ρόλο: η κακή θρεπτική κατάσταση βιώνεται από το σώμα ως στρες και κούραση. Άμεση αλλαγή στις διατροφικές επιλογές και φροντίδα του σώματος, τόσο εξωτερικά (ξεκούραση, επαφή με τη φύση, ισορροπημένη έκθεση στον ήλιο), όσο και εσωτερικά (σε κυτταρικό επίπεδο) θα επιφέρει άμεσα ανακούφιση και βελτίωση της διάθεσης.


ΠΗΓΗ: www.diatrofi.gr


 Από τη Μαργαρίτα – Αγγελική Σχινά,  Κλινική Ψυχολόγο

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X